Home » General » Eslògans

Eslògans

També podríem dir-ne lema, consigna, proclama, però eslògan s’ha imposat a l’hora de definir la “frase relativament breu, adoptada com a símbol o divisa d’una empresa o activitat, principalment amb fins publicitaris o propagandístics”. Degudament adaptat a la nostra normativa, el terme és considerat un anglicisme. No és del tot així. Els pares etimològics del slogan anglés són les paraules sluagh (tropa) i ghairm (crit) del gaèlic escocés. Crit de guerra, eixe és el significat primer de l’eslògan actual. Un crit de guerra escocés… resulta inevitable recordar el Braveheart que interpretà Mel Gibson, a cavall davant les hosts que arengava a lluitar contra l’opressor anglés. A Sergi, amic i company de treball, li fa una gràcia especial allò tan edificant d’“Aneu-vos-en i potser viureu, almenys durant un temps. Però digueu-me si no canviaríeu tota eixa vida per poder tornar ací i matar els nostres enemics!” Després ve que “Podran llevar-nos la vida, però no ens llevaran mai la llibertat” i finalment Wallace crida el nom gaèlic de la seua pàtria, que és també el nom d’una neboda meua: Alba.

derjude.jpg exercitroig_us_protegix.gif pv_avantguarda.gif

En temps de guerra o d’especial tensió política, els eslògans estan molt marcats, se sap d’on vénen. “No passaran!” proclamaven els republicans durant la Guerra Civil. Quan finalment els franquistes passaren, concretament a Barcelona, ho digueren ben clar: “Ha llegado España”. Ara els eslògans resulten més intercanviables. Els socialistes podien haver-se presentat dient “Vota PSOE, con cabeza y corazón” i vés a saber si el seu entorn mediàtic hauria recordat la coincidència amb el dretà Partido Patriota de Guatemala. També valdria als populars dir “Vota PP, con todas tus fuerzas”. Així, amb totes les forces, com quan un ciutadà qualsevol ha menjat moltes figues de pala i s’asseu en eixa estança domèstica que sàviament anomenen excusat.

Davall de les paraules compromís, verd, valencianisme, ecologisme i esquerra, el Bloc i els partits amb què s’ha coalitzat afirmen que “Units som més”. La convergència de valencianistes, socialdemòcrates i ecologistes és celebrada com una victòria, brindem per ella! No està malament “Units som més”, però preferisc l’eslògan del Bloc Jove: “Fes un bot útil! Bota’t el bipartidisme, bota’t el centralisme”. Té més ganxo i diu més, però, en fi, per a això estan moltes vegades les joventuts dels partits polítics: mantindre viu en el discurs el que no està en l’agenda.

blocjove_bot_util.gif

Ara bé, la primera plaça del top ten dels eslògans se l’emporta el d’Esquerra Republicana del País Valencià: “Esquerra. L’evolució imparable”. Això sí que és una moral digna de l’Alcoyano. Un poc més d’imaginació i humor i haurien dit “PP i PSOE, us rendiu?”. És cert que, després d’un estancament inicial, el partit de Carod-Rovira no ha parat de créixer al País Valencià. Els resultats de 2004 comportaren un augment exponencial: multiplicaven per quatre els de l’any 2000. Eixa és la cara; la creu és que estem parlant de passar del 0’13% (3.083 vots) al 0’5% (13.295 vots). Amb este ritme, es fa difícil esbrinar què arribarà abans: l’hegemonia electoral d’ERPV o el cant de la sibil·la Eritrea que anunciarà la fi del món.

Jordi Vayà, secretari d’Organització d’ERPV i amic meu, sap que faig estes reflexions des de la més profunda estima a la seua persona i consideració a la seua opció política. Sap també que, gràcies a la inclinació que tenim a burlar-se d’u mateix i saber encaixar la ironia de l’altre, els plors d’esta vall de llàgrimes vénen de tant de riure. Personalment, fa anys vaig gravar al frontispici del meu ideari polític una màxima: “L’única batalla que es perd és la que s’abandona”. Per als moments més descreguts i difícils en tinc una altra, que vaig escoltar en un tema de Kortatu: “Aunque esté todo perdido, siempre queda molestar”.

1


5 Comments

  1. ERC una potència estrangera?… Doncs què són PP_PSOE? Alienígenes com a mínim, no? Valencians i catalans…cosins germans!!! Què t’ha paregut, canut?

  2. Perdona xato, ERC amb diners i pressuposts del Principat està fent campanya política al PV. O vols dir que això ho pagues tu i els 4 afiliats d’ERC al PV? Per favor, les coses com són, no fem política d’escala de veïns.

  3. M’ha agradat allò de l’única batalla que es perd és la que no es juga. No sé si se’n esteu adonant però vist des de la distància (visc a 1.000 km de València) esteu agafant un punt de frikisme polític que ni el José Bono.
    A mi, personalment m’agrada més un vers del obrint pas: “país de vençuts, niu de corbs, la millor terreta del món”, que sol escoltar quan vaig al Kabigorri (niu de rojos).
    De tota manera només volia dir això, que el Morera el veig cada vegada més mesiànic, com si el d’Oliva fora l’únic capaç de retornar-nos les glòries valencianes.
    Per últim, Jordi, recomanar-vos un nou eslògan, ja que veig que t’agrà la publicitat: “Més diners per als valencians”. Has vist que fàcil d’entendre; ja sé que no és tan poètic com els que sol posar el Bloc o Erpv, però, mira, a Mallorca, gasten este.
    Bé, Jordi, besos, que et vaja bé.

  4. Potser es que els Valencians estan farts ja de trames, i si van pujar els vots de ERPV, esperat ara despres del merder que ha armat el sr Camps, si es pot tractar de senyor. Si que el podem tractar de senyor té tratjos…

    Salut a tots!!!

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *