Home » General » Tripartits

Tripartits

rafel_i_annaEl passat 30 de setembre Anna Climent Montllor prenia possessió de l’acta de regidora de l’Ajuntament d’Alcoi. Conec Anna des de fa molts anys, és una persona intel·ligent, treballadora i batallera, ho farà bé. A més, amb la seua entrada a la corporació Compromís se situa al capdavant dels grups municipals quant a apoderament de les dones: de 5 regidors que tenim 3 són dones (60 %). Per darrere queden el Partit Popular (5 de 9: 55 %), el PSOE (3 de 7: 42 %) i Esquerra Unida (cap de 2: 0 %) i els no adscrits (cap de 2: 0 %).

Este nou canvi en la composició del nostre ajuntament és conseqüència de la renúncia de Rafel Carbonell a la política professional i l’epíleg d’un pacte tripartit d’esquerres, que havia de ser epopeia i acabà sent tragèdia, especialment per al Bloc. La lliçó que tots en podem traure és que un èxit mal gestionat pot esdevenir fracàs (el de Compromís) i que, amb habilitat i una conjuntura propícia, la pitjor derrota pot convertir-se en una dolça victòria (la del PSOE).

Alcoi no és el centre del món, d’acord, però quan fa dos anys la suma de socialistes, nacionalistes i comunistes treia el PP de l’alcaldia, molta gent mirà la nostra petita ciutat amb una gran il·lusió i es començava a dir que Alcoi era un banc de proves per al conjunt del País Valencià, que el que passara a l’Ajuntament d’Alcoi entre el 2011 i el 2015 podria extrapolar-se a la legislatura autonòmica 2015-2019. En això tenen raó, pot tornar-nos a passar.

I alguns encara creuen en les bondats del contrincant, la bona fe de tots els que volem un canvi, la unitat de l’esquerra, el valencianisme del PSPV, la lleialtat d’Esquerra Unida… He vist més candidesa en molts dels nostres militants que en Elmo i Winnie-the-Pooh junts. Així les coses, amb l’excitació de les enquestes favorables, el blat encara per ensacar i el discret festeig que mantenen Ximo Puig i Rosa Díez (vegeu El Temps núm. 1.515), jo continue malfiant-me. I tant que vull tirar el PP de la Generalitat; ho necessita el poble i ho necessita el PP mateix. Ara bé, el gat escaldat amb poca aigua n’hauria de tindre prou. Si estiguera en la meua mà, no consentiria que Compromís entrara en un altre govern tripartit, llevat que la presidència de la Generalitat recaiguera sobre Mònica Oltra, més que probable candidata de la coalició.

La importància no està tant en les sigles que ostenten aquella conselleria o l’altra, sinó en les polítiques que s’hi apliquen. I, amb els escons suficients per a condicionar l’acció del govern, es pot fer més des de fora que des de dins del Consell. M’agradaria que tot açò es tinguera en compte, si finalment té lloc l’anhelat canvi de cicle. També estaria bé que Rafel tornara a la política activa.

Tripartit


4 Comments

  1. Jordi
    estic totalment d’acord amb el que dius de l’Anna: segur que Alcoi se’n beneficiarà, del seu treball.
    Sobre la resta de la teua entrada, també estic d’acord.
    Salut,
    albert

  2. Sense que servisca de precedent, signe fil per randa el que dius, Jordi.

    Es poden propiciar canvis “des de fora” (p.ex., Izquierda Unida a Extremadura) per expulsar als qui han parasitat el govern (en aquell cas el PSOE) i l’han fet servir per muntar xarxes clientelars.

    Però això no vol dir col·laborar amb els qui s’encarreguen del nou govern, que poden estar igualment allunyats dels que volem, tindre estils semblants als altres, però que ara estarien control·lats per diferents possibles espases de Damocles: mocions de censura, no aprovació de pressupostos o de nomenaments…

    Potser no siga encara l’hora de tripartits, per molta pressa que alguns tinguen d’asseure’s en cadires de vellut.

  3. Coneixent a Anna, crec que tot el que estiga al seu abast anirà pel bon camí.
    Però la clau és que a més es note.
    Que es note la validesa de les persones públicament.
    Encara que lluny de la vostra ciutat sent i entenc tot el que dius.

  4. El pacte d’Alcoi era la crònica d’una mort anunciada. Compromís molestava tant a EU com PSOE; no oblidem que el PSOE havia obtingut els pitjors resultats en unes municipals a Alcoi. Bloc tampoc va saber gestionar bé certes coses. Tant abans com després de les eleccions jo era partidari de mantenir-se fora del govern, però recolzant la creació del govern de progrés. I així ho vaig fer saber.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *