Categories
Altres/Otros Dispositius/Dispositivos General

Sistemas de evaluación electrónicos aplicados a la docencia

Los sistemas de votación interactivos son dispositivos de uso relativamente sencillo que permiten al profesorado realizarmandos preguntas al grupo y recoger y cuantificar las respuestas de forma objetiva e inmediata. Además, es posible almacenar cada sesión de trabajo, de manera que se puede hacer un análisis exhaustivo de la evolución, tanto del grupo como de cada alumno en particular.

Este tipo de sistemas pueden utilizarse para sondear opiniones, analizar el grado de conocimiento sobre un tema, evaluar el grado de comprensión de un concepto, evaluar el proceso de aprendizaje…

Por otro lado, facilitan la participación del alumnado de una forma ordenada y estimulante, por lo que resulta más sencilla la tarea de mantener centrada la atención de la clase. Permite, además, la participación de todos los alumnos de manera anónima.


Els sistemes de votació interactius són dispositius d’ús relativament senzill que permeten al professorat la realització de  preguntes al grup i arreplegar i quantificar les respostes de forma objectiva i immediata. A més, és possible emmagatzemar cada sessió de treball, de manera que es pot fer una anàlisi exhaustiva de l’evolució, tant del grup com de cada alumne en particular.

Aquest tipus de sistemes poden utilitzar-se per a sondejar opinions, analitzar el grau de coneixement sobre un tema, avaluar el grau de comprensió d’un concepte, avaluar el procés d’aprenentatge…
D’altra banda, faciliten la participació de l’alumnat d’una forma ordenada i estimulant, pel que resulta més senzilla la tasca de mantenir centrada l’atenció de la classe. Permet, a més, la participació de tots els alumnes de manera anònima.

cas val foro

Componentes del sistema

  • Software para el ordenador del profesor.
  • Base emisor-receptor (se debe conectar al ordenador).
  • Mandos de respuesta interactiva (uno por alumno).

Es común encontrar el mismo sistema con diferentes opciones de comunicación inalámbrica: infrarrojos y de radiofrecuencia.

Para que los alumnos puedan visualizar las preguntas se debe utilizar un sistema de proyección, de los que habitualmente se encuentran en las aulas.

componentes

Funcionamiento

Aunque el funcionamiento puede variar dependiendo del producto adquirido, en general sigue la dinámica descrita a continuación. (Las imágenes se han extraído de la web de Optivote).

  • Mediante el software se pueden crear actividades: definir preguntas que incluyan textos, imágenes, audio, vídeo, … En sistemas como Optivote, es posible crear las preguntas en PowerPoint siguiendo un formato determinado, para importarlas posteriormente.

    Preguntas

  • El profesor activa la sesión de preguntas.
  • Los alumnos responden mediante las teclas del mando que crean convenientes.
  • Las respuestas se almacenan en el ordenador del profesor donde podrán visualizarse también en formato gráfico, ya sea a tiempo real o posteriormente.
    preguntas Gráficos
  • Se pueden extraer una serie de informes (individuales o generales) a partir de los datos almacenados, de manera que es posible sacar conclusiones de una manera sencilla.
    Informes Listado de alumnos
  • La información puede exportarse (habitualmente a formatos tipo Microsoft Excel, Word o HTML…).

    Exportar

 

¿Cómo pueden usarse para reforzar el aprendizaje?

  • Para la realización de pruebas de conocimientos previos de un curso.
  • Para realizar un seguimiento del proceso de enseñanza-aprendizaje del grupo y de cada alumno individualmente.
  • Para obtener la realimentación de los estudiantes de forma inmediata.
  • Para mantener la atención de los estudiantes y hacer las clases más participativas.
  • Para promover el trabajo en equipo.

 

 

¿Qué modelo elegir?

En el mercado se pueden encontrar diversos modelos, desarrollados por diferentes empresas: la española Educlick, Optivote, Smart Response (anteriormente Senteo), ActiVote de Promethean, etc. Ante las diferentes posibilidades, puede ser difícil distinguir cuál de ellos se ajusta mejor a las necesidades de cada uno. Seguramente, se debería comparar el software que proporcionan, más que el hardware, y probablemente, se tendría que alcanzar una relación de compromiso entre sencillez de uso y potencia. Se debe tener en cuenta también la autonomía de los mandos inalámbricos y su tipo de alimentación.

Los precios son muy variables, pudiendo oscilar entre los 1000 y 2000 €, dependiendo del tipo de sistema (radiofrecuencia o infrarrojos) y del número de mandos adquiridos.


 

cas val foro

Components del sistema

  • Programari per a l’ordinador del professor.
  • Base emissor-receptor (s’ha de connectar a l’ordinador).
  • Comandaments de resposta interactiva (un per alumne).

És comú trobar el mateix sistema amb diferents opcions de comunicació sense fil: infrarojos i de ràdio-freqüència.
Perquè els alumnes puguen visualitzar les preguntes s’ha d’utilitzar un sistema de projecció, dels quals habitualment es troben en les aules.

componentes

Funcionament

Encara que el funcionament pot variar depenent del producte adquirit, en general segueix la dinàmica descrita a continuació. (Les imatges s’han extret de la web d’Optivote).

  • Mitjançant el programari es poden crear activitats: definir preguntes que incloguen textos, imatges, àudio, vídeo, … En sistemes com Optivote, és possible crear les preguntes en PowerPoint si se segueix un format determinat, per a importar-les posteriorment.

    Preguntas

  • El professor activa la sessió de preguntes.
  • Els alumnes responen mitjançant les tecles del comandament que creen convenients.
  • Les respostes s’emmagatzemen en l’ordinador del professor on podran visualitzar-se també en format gràfic, ja siga a temps real o posteriorment.
    preguntas Gráficos
  • Es poden extraure una sèrie d’informes (individuals o generals) a partir de les dades emmagatzemades, de manera que és possible traure conclusions d’una manera senzilla.
    Informes Listado de alumnos
  • La informació pot exportar-se (habitualment a formats tipus Microsoft Excel, Word o HTML…).

    Exportar

Com poden usar-se per a reforçar l’aprenentatge?

  • Per a la realització de proves de coneixements previs d’un curs.
  • Per a realitzar un seguiment del procés d’ensenyament-aprenentatge del grup i de cada alumne individualment.
  • Per a obtenir la realimentació dels estudiants de forma immediata.
  • Per a mantenir l’atenció dels estudiants i fer les classes més participatives.
  • Per a promoure el treball en equip.

Quin model triar?

En el mercat es poden trobar diversos models, desenvolupats per diferents empreses: l’espanyola Educlick, Optivote, Smart Response (anteriorment Senteo), ActiVote de Promethean, etc. En vista de les diferents possibilitats, pot ser difícil distingir quin d’ells s’ajusta millor a les necessitats de cadascun. Segurament, s’hauria de comparar el programari que proporcionen, més que el maquinari, i probablement, s’hauria d’arribar a una relació de compromís entre senzillesa d’ús i potència. S’ha de tenir en compte també l’autonomia dels comandaments sense fil i el seu tipus d’alimentació.

Els preus són molt variables, podent oscil·lar entre els 1000 i 2000 €, depenent del tipus de sistema (radiofreqüència o infrarojos) i del nombre de comandaments adquirits.

 

 

Davant les diferents possibilitats, pot ser difícil distingir quin d’ells s’ajusta millor a les necessitats de cadascun. Segurament, s’hauria de comparar el programari que proporcionen, més que el maquinari, i probablement, s’hauria d’arribar a una relació de compromís entre senzillesa d’ús i potència. S’ha de tenir en compte també l’autonomia dels comandaments sense fil i el seu tipus d’alimentació.

Els preus són molt variables, podent oscil·lar entre els 1000 i 2000 €, depenent del tipus de sistema (radiofreqüència o infrarojos) i del nombre de comandaments adquirits.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *