La Pietat de Miquel Àngel

http://mateturismo.files.wordpress.com/2009/05/arihpintur1.jpg
http://mateturismo.files.wordpress.com/2009/05/arihpintur1.jpg

Una de les escultures més famoses del Vaticà i, per extensió, d’arreu, és potser la Pietat de Miquel Àngel. Aquest conjunt escultòric, situat a la Basílica del Vaticà amaga, però, algun secret que potser ens siga de profit en aquest viatge pel món dels Borja. La Pietat va ser encarregada pel legat francés a la Santa Seu, Jean Bilhères, sota el papat d’Alexandre VI. Ara bé, encara podem anar més enllà en la vinculació de l’escultura de Miquel Àngel amb Alexandre VI si seguim les interpretacions de Ximo Company, catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat de Lleida, que considera que la fesomia de la mare i el fill es poden correspondre amb la de Joan de Borja i sa mare, Vanozza Catanei. Aquesta anàlisi, que pot semblar excessiva, no ho és tant si tenim present que Joan de Borja va ser assassinat el 1497 (l’obra data del 1498-99) i potser amb ella l’ambaixador volgué apaivagar el dolor del pontífex per la pèrdua del fill.


Posted

in

, , ,

by

Tags: