Joanot Martorell, Galba i el Tirant: un docuemnt inédit de 1465

VILLAMANZO CAMENO, Jesús y J. CHINER GIMENO, Jaime J. Joanot Martorell, Galba i el Tirant, un documento inédito de 1465. Insula 1991, Volúmen 530, pp 4-6.  ISSN 0020-4536,

Aquest dos autors han fet un treball d’investigació sobre Joanot Martorell i van modificar hipòtesis que fins ara eren inqüestionables com el naixement a la villa de Gandia, la relació entre ell i Ausías March i moltes altres.

Però el més important va ser la relació entre Martorell, Joan de Galba i el Tirant. És a dir la redacció i datació de la novel·la per part de Galba.

Mitjaçant un document del Arxiu del regne de València en el qual el germà de Joanot, Galderán Martorell fa una reclamació judicial a Galba sobre la posesió del Tirant.

Gràcies a aquest document podem saber que Martí Joan de Galba no va intervindre en el Tirant ja que el germà de Joanot no el reclamaria si no estaguera acabat, degut al seu interés per vendre-ho.

En conclusió, partim dels documents del Arxiu de Valéncia i el del judidi de Galcerán cal destacar que l’utoria del Tirant és únicament de Joanot i Galba va preparar l’obra per a l’impresió i es va quedar l’original.


Posted

in

by

Comments

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *