La desbandada

El Luchador. [En línea]. 1913-1938. [consulta: 26 de gener de 2013] Biblioteca Virtual de Prensa Hispánica Disponible en:http://prensahistorica.mcu.es/

Cal dir que ja hem fet una entrada relacionada amb la premsa Alacantina d’aquest dia, però en aquesta ocasió ens centrarem amb l’edició del diari “El Luchador” d’aquest dia. Com es lo gic aquest dia el diari va dedicar la seua portada a la derrota dels monarquics, amb titulars com per exemple “Los Monárquicos ante la derrota” o amb altres titulars confirman la republica, com per exemple aquest, “El gobierno de la República se dirige al pais”. Per altra banda en altres pagines podem destacar titulars com aquestos: “En España se ha implantdo la República” o com aquest altre més relacionat amb Alacant, “Alicante expresa apóteosicamente su republicanismo”. En conclusió, aquest la edició de “El Luhador” d’aquest dia va estar relacionada totalment amb la República. Per altra banda faré un breu comentari sobre un article de Carlos Esplà realitzat des de Paris i que es va publicar en aquest diari eixe dia:

El Luchador. [en línea]. ESPLÀ, Carlos. La Desbandada. Martes 14 de Abril de 1931. Número 6296. [consulta: 26 enero 2013]. Biblioteca Virtual de Prensa Hispánica Disponible en: http://prensahistorica.mcu.es/

En aquest article publicat en el diari “El Luchador”, Carlos Esplà des de Paris fa referencia a la situació monàrquica d’Espanya, dient que l’abdicació és en inevitable, però una abdicació en la sobirania popular. Carlos Esplà es planteja dues qüestions: “ Com es fara el canvi de regim?” i  “ Com la transmissió de poders?”. Per a Carlos Esplà el Republicanisme Espanyol és la única garantia de pau social i de autoritat que existeix en Espanya. Alacant per a ell és un bon exemple de republicanisme per la seua tradició republicana i per tant el municipi republicà d’Alacant haurà de complir amb el seu deure, el poble posar-se de banda de les autoritats republicanes i el Rei anar-se’n.

This entry was posted in Articles de revistes, Articles Periòdics, Recursos electrònics and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *