Explicació del tema

En aquest blog tractarem el tema que està relacionat amb la Premsa Republicana de la Ciutat d’Alacant en el segle XX.

Primerament hem de comentar que la Premsa Republicana d’Alacant en el segle XX va tenir el seu màxim esplendor durant l’època de la Segona República Española i durant la Guerra Civil Española. En aquest període la ciutat d’Alacant destaquen dos periòdics d’ambit Republicà , un d’ells és “El Luchador”, un diari republicà d’esquerres fundat en 1913 per Juan Botella Pérez.
El dia 5 de febrer de 1936 és assaltada i incendiada la seva redacció. En esclatar la Guerra Civil s’alinea absolutament amb el Govern legítim apareixent el 19 de juliol subtítol de “Visqui la República!”el qual mantindria fins a la fi dels seus dies, el 6 de juny de 1938 després de quedar seriosament danyat pel Bombardeig del 25 de maig. Malgrat un intent de reprendre el tiratge al setembre de 1938, el robatori de la maquinària de la impremta provocaria la desaparició definitiva del diari.

I el altre periòdic república és “El Diario de Alicante”, un diari Fundat en 1907 i per tant degà de la premsa alacantina després de la desaparició de “El Correu” mesos abans.
Era propietat d’Aliança Republicana Alacantina S.A. sent el seu director Emilio Costa Tomás. En 1934 és adquirit per José María Ruiz Pérez-Àguila passant de ser un diari clarament anticlerical i  republicà-radical a defensar primer els postulats de Joaquín Chapaprieta, i des de febrer de 1936 pansa, segons declaracions de Pérez-Àguila a la Causa General, a defensar els postulats de Falange Espanyola. El 20 de febrer de 1936 les seves instal·lacions van ser assaltades.

També hem de citar a un gran periodista com és Carlos Esplá, que apart de tenir una gran participació en la premsa alacantina com en la nacional també va participar en la República.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *