València després de l’abolició dels furs

Referència: Viquipèdia

Després de l’abolició dels furs, la Monarquia d’Espanya, que s’havia forjat com una monarquia composta per l’agregació de diferents i diversos estats moderns per la via matrimonial, quedà reduïda a un únic, uniforme i centralitzat corpus jurisdiccional, legislatiu i polític, supeditada absolutament al monarca borbònic de qui emanava, en darrera instància, tota font de sobirania; només en quedaren al marge els territoris de Navarra, Vascongades i Aran, que per la seva fidelitat a la Casa de Borbó obtingueren el privilegi de preservar el seu estatus jurídic i polític anterior a la guerra (els drets històrics).  Als estats de la Corona d’Aragó la Nova Planta de les Reials Audiències posà aquestes institucions judicials sota l’autoritat dels Capitans Generals de l’Exèrcit. A València, s’instaurà el dret civil castellà. La Monarquia Absoluta Borbònica resultant fou organitzada territorialment en 21 províncies, totes aquestes controlades pel govern central i imposades a les normes de Castella, úniques i valides per a tot el nou estat espanyol.


Posted

in

by

Comments

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *