Mindblown: a blog about philosophy.
-
Origen dels Furs
Referència: Furs de València: Sentit i vigència de Mariano Peset, Universitat de València Amb l’entrada de Jaume I a terres Valencianes el 9 d’Octubre de 1238 i l’expulsió del poder als moriscos, Jaume I va descobrir que es trobava davant unes normes islàmiques que estaven vigents en aquelles terres. Açò era inviable i amb l’ajuda dels…
-
Sentit dels Furs
Referència: Furs de València: Sentit i vigència: Mariano Peset, Universitat de València El sentit primordial dels furs, és el de donar unes normes noves a les noves terres, i eliminar així les normes islàmiques anteriors. Tres son els motius d’aquesta aculturació jurídica sobre València: 1- Els conqueridors (aragonesos i catalans) no posseïxen un mateix dret durant…
-
“Els Costums” antecessors dels furs
Referència: orígenes de los furs de València y las cortes del s XIII de Pedro López Elum Els costums, eren una espècie de normes comuna i de l’ordenació de la ciutat de València, que és van crear, d’una forma independent, de les normes aragoneses (furs d’Aragó) i les normes de Catalunya (Els Costums de Lleida i…
-
La creació de les Corts Valencianes
Referència: Los orígenes de los furs de València y las cortes del s XIII de Pedro López Elum Després de la conquesta de València i durant el regnat de Jaume I, les necessitats econòmiques i militars van fer que el rei organitzara algunes reunions amb els tres estaments de la societat (noblesa, clero i burgesia) per…
-
Els furs dels conqueridors
Referència: Revista Levante/ Revista Villaweb, diari de l’escola Tots els territoris de la corona catalano-aragonesa tenien els seus furs. A Catalunya eren coneguts amb el nom de Constitucions. Les primeres Constitucions catalanes es van promulgar a Barcelona el 1283 i les darreres ho van ser el 1705. A l’Aragó el 1247 es van unir tots els…
-
Conflicte del 1333
Referència: Viquipèdia El conflicte que va ocórrer al 1333 va ser un conflicte que va posar en perill elmanteniment dels furs. El 1333, el rei Alfons III el Benigne, influït per la seua segona dona, Leonor, va donar els senyorius de Xàtiva, Alzira, Morvedre, Alacant, Morella, Castelló i Borriana a l’infant Ferrant (fill de Leonor), cosa que infringia una promesa feta davant de les Corts els anys…
-
La Guerra de Successió, Drets de Nova planta i abolició dels furs
Referència: La guerra de successió, de Animar Ballester, Universitat Jaume I La Guerra de Successió Espanyola (1701-1713/1715) va ser un conflicte bèl·lic internacional, provocat la mort de Carles II, rei d’Espanya. El 1700, Carles II de Castella i d’Aragó va morir reconeixent com a hereu universal Felip de Borbó, duc d’Anjou, nét de Lluís XIV de França, qui, d’aquesta manera, esdevingué Felip V de Castella i IV…
-
València després de l’abolició dels furs
Referència: Viquipèdia Després de l’abolició dels furs, la Monarquia d’Espanya, que s’havia forjat com una monarquia composta per l’agregació de diferents i diversos estats moderns per la via matrimonial, quedà reduïda a un únic, uniforme i centralitzat corpus jurisdiccional, legislatiu i polític, supeditada absolutament al monarca borbònic de qui emanava, en darrera instància, tota font de sobirania; només en quedaren al marge…
-
Josep Serrano i els Furs
Referència: Revista de Dret Històric Català, 2 (2002), p.303-308 Josep Serrano Daurà és professor a la Universitat Internacional de Catalunya. En aquest article ens explica que, amb el procés de conquesta i creació del Regne de València, l’aparició de nous drets que derivaren en els Furs. Amb els processos de formació i de conquesta, van…
-
L’actualitat dels furs
Referència: Revista Villaweb, diari de l’escola La recuperació dels Furs valencians no és sols una aspiració històrica. Per una banda l’estatut d’autonomia vigent reclama la recuperació del dret propi valencià, actualitzant-ne els aspectes que es considerin vàlids dels Furs. Per una altra banda, grups i estudiosos com ara Enric Solà i Vicent Franch proposen una revisió…
-
Perquè el Regne de València va ser més discriminat que la resta de la corona d’Aragó?
Referència: “Valencia se quedó sin fueros porque era considerada rebelde” Revista Levante El catedràtic de Dret Romà de la Universitat de València ha analitzat a fons la tradició jurídica valenciana des dels furs fins hui. Creu que els legisladors valencians tracten d’acabar amb el greuge que va suposar l’abolició dels furs. Per a Valiño, València en…
Got any book recommendations?