La creació de les Corts Valencianes

Referència: Los orígenes de los furs de València y las cortes del s XIII de Pedro López Elum

Després de la conquesta de València i durant el regnat de Jaume I, les necessitats econòmiques i militars van fer que el rei organitzara algunes reunions amb els tres estaments de la societat (noblesa, clero i burgesia) per a tindre beneficis econòmics i militars d’aquestos estaments. La reunió de Cort que cal destacar en aquest punt, és la que va tindre lloc l’any 1261 a València, on Jaume I va jurar i promulgar els furs. Aquest era l’objectiu de les Corts durant tot el segle XIII, que eren de caràcter legislatiu, amb l’objectiu de desenvolupar els furs. En aquestes Corts, Jaume I va instaurar per als seus successors l’obligació de celebrar Corts generals en València per a jurar el furs i prometre’s a complir-los.  Aquestes Corts van tindre una vigència en el regne de valència fins a la guerra de successió on van ser abolits els furs i les Corts van desaparèixer, poc després, tornarien a ser abolides per la dictadura franquista i posades novament amb l’entrada de la democràcia l’any 1982.


Posted

in

by

Comments

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *