Sentit dels Furs

Referència: Furs de València: Sentit i vigència: Mariano Peset, Universitat de València

El sentit primordial dels furs, és el de donar unes normes noves a les noves terres, i eliminar així les normes islàmiques anteriors. Tres son els motius d’aquesta aculturació jurídica sobre València:

1-      Els conqueridors (aragonesos i catalans) no posseïxen un mateix dret durant els anys de conquesta. En el cas del dret aragonès presenta singularitats varies en les seues diferents ciutats, ja que aquestes tenen les seues pròpies normes. Fins a 1247, no es comença a redactar un text de caràcter general que constituïxen els furs  d’Aragó. En Catalunya cada comarca té les seues cartes de població i privilegis (Els Costums de Lleida i els Usatges de Barcelona).

2-      El rei no està subjecte a una ordenació determinada, i amb el regne de valència el que fa és crear un nou regne amb corts, moneda, milícia…

3-      Les noves lleis tenien que sorgir per a regular (Encara que era necessari un canvi)

 


Posted

in

by

Comments

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *