Conflicte del 1333

Referència: Viquipèdia

Rei Alfons III el Benigne

El conflicte que va ocórrer al 1333 va ser un conflicte que va posar en perill elmanteniment dels furs. El 1333, el rei Alfons III el Benigne, influït per la seua segona dona, Leonor, va donar els senyorius de XàtivaAlziraMorvedreAlacantMorellaCastelló i Borriana a l’infant Ferrant (fill de Leonor), cosa que infringia una promesa feta davant de les Corts els anys 1329 i 1330. Alguns nobles valencians, en particular els que defenien d’antuvi l’aplicació dels furs aragonesos, van donar suport a la mesura. En canvi, d’altres nobles, com ara Ot de Montcada i el poble pla van reaccionar en contra de la decisió i en defensa dels furs valencians. Francesc de Vinatea, el jurat en cap de València, va defendre amb vehemència els furs, davant del rei i de Leonor. Del parlament ferm de Francesc de Vinatea, el rei va reconsiderar la decisió, anul·lant la donació, irritant a la seua muller, però calmant el poble que havia pres el carrer.


Posted

in

by

Comments

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *