POMPEU FABRA

(heu de respondre les preguntes quan jo ho indique a classe)

 

Partirem d’aquest vídeo:

http://www.tv3.cat/videos/170862948/Pompeu-Fabra-des-de-la-distancia

1. On i quan va nàixer Fabra?

2. On i quan va morir?

3. En quin mitjà periodístic de l’època va publicar les primeres propostes normatives?

4. Per què eren polèmiques les seues propòstes?

5. Qui va ser Prat de la Riba?

6. Quan s’incorpora Pompeu Fabra a l’Institut d’Estudis Catalans?

7. Quan es publica la Gramàtica de Pompeu Fabra? És encara vigent?

8. Quan es publica el Diccionari Fabra? És encara vigent?

9. Formuleu als companys i companyes alguna pregunta que us haja suggerit el vídeo.

(us podeu ajudar d’aquest portal, de la Universitat Pompeu Fabra: http://www.upf.edu/expo_pompeufabra/idx04.htm)

This entry was posted in Sin categoría. Bookmark the permalink.

18 Responses to POMPEU FABRA

  1. Adrián Jerez Guill says:

    1. On i quan va nàixer Fabra?—> En Pompeu Fabra va néixer al barri de Gràcia de la ciutat de Barcelona l’any 1868. Com a dada curiosa cal posar en relleu que aquest mateix any es va produir a l’Estat Espanyol una revolució popular, coneguda com La Gloriosa, donant pas tot seguit a 6 anys de sexeni democràtic, essent el darrer l’any la Iª República de l’Estat.

    2. On i quan va morir?—> Va morir l’any 1948 a Prades (Catalunya Nord, en eixe moment i, a hores d’ara, pertany a l’Estat Francès) durant el règim franquista a l’altra part dels Pirineus.

    3. En quin mitjà periodístic de l’època va publicar les primeres propostes normatives?—> Principalment en el diari “La Publicitat”

    4. Per què eren polèmiques les seues propostes?—> Sobretot per la morfologia, la qual cosa de vegades era objecte de controvèrsia.

    5. Qui va ser Prat de la Riba?—> Va ser un advocat i polític nascut a Barcelona l’any 1870 i va ser un dels principals intelectuals a fer ressorgir el sentiment catalanista a la fi del segle XIX. Alhora, fou el primer president de la Mancomunitat Catalana al començament del segle XX.

    6. Quan s’incorpora Pompeu Fabra a l’Institut d’Estudis Catalans? —> L’any 1911 va esdevenir membre de la novella secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, essent president duran tota la dictadura de Primo de Rivera.

    7. Quan es publica la Gramàtica de Pompeu Fabra? És encara vigent?—> Va ser publicada l’any 1918, dins del context de la crisi política de l’Estat Espanyol durant els anys de la Restauració d’Alfons XIII. No és vigent, tot i que la gramàtica vigent principal de l’Institut d’Estudis Catalans té l’ essència de les normes fabrianes.

    8. Quan es publica el Diccionari Fabra? És encara vigent? —> L’any 1932 va ser publicada aquest diccionari arreplegant-hi sobretot el dialecte barceloní. Es podria dir que encara és vigent, tot i que anys posterios d’aquesta publicació va ser reeditat per altres autors rebent així altres noms.

    9. Formuleu als companys i companyes alguna pregunta que us haja suggerit el vídeo. —> Al vostre entendre, companys, creieu que ser filòleg és una tasca ben fàcil o massa difícil?.

  2. Pacheco(David Sánchez Pacheco) says:

    1. Pompeu Fabra va nàixer a la vila de Gràcia, l’any 1868.

    2. Fabra va morir el 25 de desembre de 1948 a la vila nord-catalana de Prada, al Conflent, on s’havia exiliat en instaurar-se la dictadura.

    3. Pompeu Fabra va ser conscient de la importància de la premsa. En termes més generals, Pompeu Fabra sembla ben conscient de la necessitat de recórrer a la premsa, més concretament a la publicitat per aconseguir els seus objectius.

    4. Les seues propostes eres polèmiques perquè mentre el català escrit no era sinó una llengua emprada per un nombre reduït de poetes i literats, l’existència d’una ortografia única tenia escassa importància: del moment que esdevé una llengua emprada per tothom, el problema ortogràfic adquireix una importància capital.

    5. Prat de la Riba va nàixer a Castellterçol el 29 de novembre de 1870 i va morir 1 d’agost de 1917. Va ser polític i escriptor català que va tindre molt de prestigi com a periodista. A més a més va ser, també, el primer president de la Mancomunitat de Catalunya.

    6. El 1911 es començà a fer evident que el més important era impulsar la llengua catalana i fomentar-ne l’ús a tot el territori, d’ací la necessitat de crear una secció filològica. Va ser aleshores quan Pompeu Fabra s´incorporà a l’Institut d’Estudis Catalans.

    7. Pompeu Fabra va redactar la primera gramàtica en 1918.
    Fabra, en aquest mateix any, va editar la seua gramàtica de llengua catalana, basant-se en la gramàtica de llengua mallorquina de 1881 de Tomas Forteza y Cortes.Aquesta gramàtica no és vigent. La gramàtica vigent avui dia és la gramàtica de l’Institut d’Estudis Catalans.

    8. El Diccionari General de la Llengua Catalana (DGLC) de Pompeu Fabra és un diccionari català, publicat per primera vegada l´any 1932. Va ser el diccionari normatiu del català durant 63 anys, fins el 1995 que va aparèixer la primera edició del Diccionari de la Llengua Catalana de l´IEC.

    9. Penseu, sincerament i real, que la tasca dels gramàtics, lingüistes i filòlegs n´era reconeguda i valorada en aquells anys? Ho és avui dia?

  3. Antoni Montoya Iñesta says:

    1.Pompeu Fabra va nàixer a Vila de Gràcia el 20 de febrer de 1868.

    2.Va morir el 25 de desembre de 1948 tornant de Perpinya de casa dels seus nets als 80 anys.

    3.Les seues primeres propostes narratives van ser publicades a l’Avenç.

    4.Les seues propostes van tenir polémica perque no son exclusivament ortogràfiques encara que això és el que amb els diaris té més transcendencia. L’auténtica crítica que va rebre va ser per la gran diferència que existia entre la llengua escrita i la parlada.

    5.Prat de la Riba va nàixer a Castelltersol al 1870 i va morir al 1917, va ser un polític i escriptor català que va tenir un gran prestigi com a periodista. Va exposar la seua doctrina política en la nacionalitat catalana.

    6.Pompeu Fabra s’incorpora a l’institut d’estudis catalans al 1912 als 44 anys.

    7.La gramàtica de Pompeu Fabra es publica al 1918. Aquesta gramàtica avui en dia no és vigent, ja que va ser reemplaçada pel diccionari d’estudis catalans.

    8.El diccionari Fabra es publica al 1932, el cual no és vigent encara degut a la publicació del diccionari de la llengua catalana.

    9.¿Penseu que els descendents de Fabra deurien d’aprendre d’una manera més conscient la llengua, per la cual el seu avi va lluitar tan de temps i tan dificultosament?

  4. Alfaro Cremades, Irene. says:

    1. On i quan va nàixer Fabra?

    Pompeu Fabra va nàixer al barri de la Salut de l’antiga Vila de la Gràcia de Barcelona el 20 de febrer de 1868.
    Es va dedicar a l’enginyeria industrial, però probablement va ser conegut i admirat en profunditat per la seua labor d’índole lingüística, lexicògrafa, gramàtica; així com per ser un defensor i divulgador fidedigne de la normativa de la llengua catalana i un model modern i pràctic de la mateixa.

    2. On i quan va morir?

    Pompeu Fabra va morir el 25 de desembre de 1948, dia de nadal als 80 anys d’edat.
    En 1939 i a causa dels seus continus canvis de residència, es va veure obligat a exiliar-se a França, deixant d’aquesta manera tots els seus escrits i manifestacions a Catalunya, fins que finalment va poder instal·lar-se de forma definitiva a la ciutat de Prada de Conflent, on va morir.

    3. En quin mitjà periodístic de l’època va publicar les primeres propostes normatives?

    Fabra va donar a conèixer les seues incipients propostes normatives mitjançant la utilització de la premsa escrita, ja que d’aquesta manera aconseguiria la repercussió i divulgació desitjades.

    4. Per què eren polèmiques les seues propòstes?

    Les seues propostes estaven subjectes a una considerable polèmica, resultat possiblement de la morfologia i ortografia empleades, en les quals s’apreciava una asimetria pel que fa a la llengua oral i escrita.

    5. Qui va ser Prat de la Riba?

    Prat de la Riba va ser un polític català que es va convertir en membre del Centre Escolar Catalanista, així com integrant de la Unió Catalanista. Però, probablement el seu càrrec més destacat i rellevant va ser el de primer president de l’Institut d’Estudis Catalans.

    6. Quan s’incorpora Pompeu Fabra a l’Institut d’Estudis Catalans?

    L’any 1942, Pompeu Fabra s’adhereix a l’Institut d’Estudis Catalans als 44 anys d’edat. Allí troba altres lingüistes amb un poder i renom considerablement superiors els quals advocaven per una llengua basada en els clàssics. Fabra va discrepar notablement amb aquests lingüistes motiu pel qual es van desenvolupar nombroses controvèrsies al seu voltant.

    7. Quan es publica la Gramàtica de Pompeu Fabra? És encara vigent?

    L’any 1918 es publica per primera vegada la Gramàtica de Pompeu Fabra. Actualment, aquest diccionari es troba obsolet i, per contra el que es troba vigent és la Gramàtica de l’Institut d’Estudis Catalans.

    8. Quan es publica el Diccionari Fabra? És encara vigent?

    El diccionari de Fabra es va publicar l’any 1932 i es va convertir en la base principal per a tots els diccionaris posteriors. Aquest diccionari va tenir tanta rellevància que es consultava assíduamente per a cerciorar-se de l’existència de determinades paraules.
    Actualment, continua estant vigent però amb certs matisos tals com el seu nom, ja que ara ha passat a cridar-se: Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans.

    9. Formuleu als companys i companyes alguna pregunta que us haja suggerit el vídeo.

    Penseu que el fet que Pompeu Fabra hagués d’exiliar-se a França a causa de la dictadura franquista va afectar al fet que els seus successors no mantinguessen íntegrament la llengua catalana?

  5. Mario Alberola Gomis says:

    1. On i quan va nàixer Fabra?
    Pompeu Fabra va nàixer a Vila de Gràcia el dia 20 de frebrer de 1868

    2. On i quan va morir?
    Va morir a Prada de Conflent el 25 de desembre de 1948

    3. En quin mitjà periodístic de l’època va publicar les primeres propostes normatives?
    Les seues primeres propostes normatives van ser publicades a l’editorial l’Avenç

    4. Per què eren polèmiques les seues propòstes?
    Eren polèmiques degut a la gran diferència que hi havia amb l’escriptura i l’ús tradicional.

    5. Qui va ser Prat de la Riba?
    Va ser un advocat, president de la mancomunitat de Catalunya

    6. Quan s’incorpora Pompeu Fabra a l’Institut d’Estudis Catalans?
    L’any 1911 Pompeu Fabra s’incorporà a l’Institut d’Estudis Catalans amb 44 anys

    7. Quan es publica la Gramàtica de Pompeu Fabra? És encara vigent?
    Es publica l’any 1918 i actulment no es troba vigent. L’utilitzada avui en dia és la Gramatica de l’Institut d’Estudis Catalans.

    8. Quan es publica el Diccionari Fabra? És encara vigent?
    El diccionari Fabra es va publicar l’any 1938 i ja no és vigent degut a que actualment s’utilitza el diccionari de la llengua catalana.

    9. Formuleu als companys i companyes alguna pregunta que us haja suggerit el vídeo
    Creieu que si Pompeu Fabra no s’hagués vist obligat a exiliar-se a causa de la dictadura la seua obra hagués sigut tan simbòlica?

  6. Isabel Llorca Vaello says:

    1.- Pompeu Fabra va nàixer l’any 1868 al barri de la Salut de l’antiga Vila de Gràcia.

    2- Va morir l’any 1948 a Prada, França.

    3.- Les seves primeres propostes normatives van ser publicades a L’Avenç. Aquesta editorial publicà la gramàtica ” Ensayo de gramática de catalán moderno”(1891)

    4. -Les propostes de Pompeu Fabra van ser polèmiques per la prohibició de la llengua catalana en els usos públics i acadèmics.

    5.- Prat de Riba fou el primer president de la Mancomunitat de Catalunya i uns dels principals artífexs del ressorgiment del sentiment nacional català del segle XIX.. Va ser secretari de l’assemblea que va redactar les Bases de Manresa.

    6.- Pompeu Fabra s’incorporà a l’Institut d’Estudis Catalans l’any 1911.

    7.- La Gràmatica de Fabra es va publicar l’any 1918. No és vigent.

    8.- El Diccionari de Fabra va ser publicat l’any 1932. Aquest diccionari va ser el normatiu fins la publicació del primer diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans. Cal dir que el Diccionari de Fabra fou pensat com un esbós d’un futur diccionari oficial de l’Institut d’Estudis Catalans.

    9.- Penseu que procés de normativització lingüística de Fabra hauria sigut més important si no s’haguera exiliat?

  7. Marta Soriano Tomàs says:

    1. Va nàixer en la antiga Villa de Gracia de Barcelona el 20 de febrer de 1868
    2. Va morir en Prades el 25 de decembre de 1948.
    3. Les seues primeres propostes narratives van ser publicades a l’Avenç.
    4. Mitjansant la prensa escrita, Fabra va fer unes propostes que, llavors es podien considerar “revolucionaries”, difícils d’acceptar per la “majoria conformista”.
    5. Enric Prat de la Riba va ser un polític i escritor català que va tenir un gran prestigi com a periodista de criteri lúcid i judiciós . Va exposar la seua doctrina política en la nacionalitat catalana. Va estudiar dret a Barcelona i va ser nombrat primer president de l’Institut d’Estudis Catalans.
    6. Pompeu Fabra s’incorporà a l’Institut d’Estudis Catalans l’any 1911, amb 44 anys.
    7. Es va publicar l’any 1918 i no es trova vigent, va ser remplaçada per la gramàtica d’estudis catalans.
    8. Es va publicar l’any 1932, posteriorment va ser substituït pel diccionari de la llengua catalana, no obstant son deutors del seu plantejament general.
    9. ¿ Penseu que és just que per aquell temps la llengua catalana no es reconegués com una llengua digna, i fos menysvalorada? Creeu que això encara pot passar avui dia?

  8. Alejandra Castelló Vinal says:

    1. Pompeu Fabra i Poch va néixer a Barcelona a la Vila de Gràcia, en 1868.

    2. Pompeu Fabra va morir a Prada de Conflent en 1948, als 80 anys, mentre tornava de Perpinyà, on s’havia exiliat.

    3. Pompeu Fabra va publicar les primeres propostes normatives a L’Avenç (quan era una editorial, ja que després va passar a ser una revista).

    4. Les seues propostes eren polèmiques perquè eren propostes molt innovadores, és a dir, Pompeu Fabra va ficar excepcions i canvis d’una lletra per una altra, i això no li agradava a la gent.

    5. Enric Prat de la Riba i Sarrà fou el primer president de la Mancomunitat de Catalunya i un dels principals artífexs del ressorgiment del sentiment nacional català del segle XIX, a més d’advocat i periodista.

    6. Pompeu Fabra s’incorporà a l’Institut d’Estudis Catalans amb 44 anys, en 1911.

    7. Es publicà la Gramàtica de Pompeu Fabra a l’any 1918.
    No és vigent; la gramàtica que és vigent és la publicada per l’Institut d’Estudis Catalans.

    8. El Diccionari de Fabra es publicà l’any 1932.

    Aquest Diccionari va estar durant 63 anys (fins 1995) ja que va ser substituït pel Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans.

    9. Penseu que la feina de Pompeu Fabra va ser fàcil en aquella època? Va ser reconegut i premiat com es mereixia, pel seu treball? I ara, és considerat més important que abans?

  9. Elena Verdú Seguí says:

    1. Pompeu Fabra va nàixer el 20 de febrer de 1868 al barri de la Salut a l’antiga vila de Gràcia.
    2. Pompeu Fabra va morir el 25 de desembre de 1948 a la ciutat de Prades, França. País al qual va marxar pocs dies abans de l’arribada de les tropes del General Franco a Barcelona.
    3. Les seues primeres propostes varen ser escrites a la revista L’Avenç, la qual el 1891 endega justament la “Campanya lingüística de l’Avenç”.
    4. Les seues propostes varen ser considerades com a ”revolucionàries”, polèmiques i difícils d’acceptar per la majoria dels antics escriptors de la Renaixença, doncs suposaven una diferència important pel que fa al llenguatge oral i a l’expressió escrita.
    5. Prat de la Riba fou un important polític i escriptor català que va tenir un important prestigi com a periodista, va nàixer a Castelltersol, Barcelona el 1870 i va morir al 1917. A partir de 1887 començà a militar en diverses organitzacions polítiques defensores de la identitat catalana. Cal destacar que el 1907 va ser declarat com a primer president de la Diputació Provincial de Barcelona i va impulsar la creació de la Mancomunitat de Catalunya.
    6.Pompeu Fabra s’incorporà a l’Institut d’Estudis Catalans l’any 1912, als 44 anys.
    7. El 1918, va ser l’any de publicació de la Gramàtica de Pompeu Fabra. Aquesta va estar vigent durant un llarg període no obstant això, actualment es segueixen les normes establertes per l’Institut d’Estudis Catalans.
    8. El diccionari Fabra va ser publicat l’any 1932. En l’actualitat continua estant vigent encara que ha sofrit modificacions i s’ha canviat de nom.
    9. Quin, penseu, hauria sigut el destí de la llengua catalana si Pompeu Fabra no hagués decidit recollir –la en aquesta gramàtica?

  10. Esther Morales says:

    1. On i quan va nàixer Fabra? Pompeu Fabra i Poch va nàixer a la Vila de Gràcia el 20 de febrer de 1868.

    2. On i quan va morir? Va morir a Prada de Conflent el 25 de desembre de l’any 1948.

    3. En quin mitjà periodístic de l’època va publicar les primeres propostes normatives? Les seues primeres propostes normatives van ser publicades a l’editorial l’Avenç

    4. Per què eren polèmiques les seues propòstes? Les propostes de Pompeu Fabra tenien una gran polèmica, resultat de la morfologia i ortografia empleades, en les quals s’apreciava una asimetria pel que fa a la llengua oral i escrita.

    5. Qui va ser Prat de la Riba? Enric Prat de la Riba i Sarrà, nascut a Castellterçol el 29 de novembre de l’any 1870 i mort l’1 d’agost de 1917, va ser advocat i periodista, fou el primer president de la Mancomunitat de Catalunya i un dels principals artífexs del ressorgiment del sentiment nacional català del segle XIX.

    6. Quan s’incorpora Pompeu Fabra a l’Institut d’Estudis Catalans? Pompeu Fabra s’incorporà a l’Institut d’Estudis Catalans l’any 1911 amb 44 anys.

    7. Quan es publica la Gramàtica de Pompeu Fabra? És encara vigent? El 1912 edità una Gramática de la lengua catalana, encara en castellà, la qual va ser publicada a partir del 1918. Aquesta gramàtica no és vigent, ja que va ser reemplaçada pel Diccionari d’Estudis Catalans.

    8. Quan es publica el Diccionari Fabra? És encara vigent? El Diccionari va ser publicat el 1932, i conegut popularment com a “Diccionari Fabra”, fou pensat com l’esbós d’un futur diccionari oficial de l’Institut d’Estudis Catalans. No és vigent.

    9. Formuleu als companys i companyes alguna pregunta que us haja suggerit el vídeo. Què li haguera passat a Pompeu Fabra si no haguera sigut exiliat?

  11. Esther Morales says:

    1. On i quan va nàixer Fabra? Pompeu Fabra i Poch va nàixer a la Vila de Gràcia el 20 de febrer de 1868.

    2. On i quan va morir? Va morir a Prada de Conflent el 25 de desembre de l’any 1948.

    3. En quin mitjà periodístic de l’època va publicar les primeres propostes normatives? Les seues primeres propostes normatives van ser publicades a l’editorial l’Avenç

    4. Per què eren polèmiques les seues propòstes? Les propostes de Pompeu Fabra tenien una gran polèmica, resultat de la morfologia i ortografia empleades, en les quals s’apreciava una asimetria pel que fa a la llengua oral i escrita.

    5. Qui va ser Prat de la Riba? Enric Prat de la Riba i Sarrà, nascut a Castellterçol el 29 de novembre de l’any 1870 i mort l’1 d’agost de 1917, va ser advocat i periodista, fou el primer president de la Mancomunitat de Catalunya i un dels principals artífexs del ressorgiment del sentiment nacional català del segle XIX.

    6. Quan s’incorpora Pompeu Fabra a l’Institut d’Estudis Catalans? Pompeu Fabra s’incorporà a l’Institut d’Estudis Catalans l’any 1911 amb 44 anys.

    7. Quan es publica la Gramàtica de Pompeu Fabra? És encara vigent? El 1912 edità una Gramática de la lengua catalana, encara en castellà, la qual va ser publicada a partir del 1918. Aquesta gramàtica no és vigent, ja que va ser reemplaçada pel Diccionari d’Estudis Catalans.

    8. Quan es publica el Diccionari Fabra? És encara vigent? El Diccionari va ser publicat el 1932, i conegut popularment com a “Diccionari Fabra”, fou pensat com l’esbós d’un futur diccionari oficial de l’Institut d’Estudis Catalans. No és vigent.

    9. Formuleu als companys i companyes alguna pregunta que us haja suggerit el vídeo. Què li haguera passat a Pompeu Fabra si no haguera sigut exiliat?

  12. Roser Durà Ronda. says:

    1. On i quan va nàixer Fabra?
    Pompeu Fabra va néixer al barri de Gràcia,Barcelona, el 20 de Febrer de l’any 1868.
    2. On i quan va morir?
    Pompeu Fabra creuà la frontera franco-espanyola el 31 de gener de 1939, cinc dies després que entressin les tropes del general Franco a Barcelona. Després va patir un llarg pelegrinatge amb estades a París, Montpeller, Perpinyà i, finalment, Prada de Conflent, on va morir el 25 de desembre de 1948.

    3. En quin mitjà periodístic de l’època va publicar les primeres propostes normatives? El mitjà periodístic on va publicar les primeres propostes normatives va ser en la revista L’Avenç. Fabra té una idea sobre com s’ha d’escriure la llengua que parla, i busca una plataforma de llançament. La revista que el 1891 endega justament la “Campanya lingüística de l’Avenç”, on Fabra fa costat a la inquietud inicial de Massó i Torrents (editor) i de Casas- Carbó, els quals signen els articles que obren la campanya.

    4. Per què eren polèmiques les seues propòstes?
    Pompeu Fabra sembla ben conscient de la necessitat de recórrer a la premsa, més concretament a la publicitat per aconseguir els seus objectius, però hi veu una certa polèmica, resultat possiblement de la morfologia i ortografia empleades, en les quals s’apreciava una asimetria a la llengua oral i escrita.
    5. Qui va ser Prat de la Riba?
    Prat de la Riba va ser un conegut advocat i periodista, el primer president de la Mancomunitat de Catalunya i un dels principals artífexs del ressorgiment del sentiment nacional català del segle XIX.

    6. Quan s’incorpora Pompeu Fabra a l’Institut d’Estudis Catalans?
    Pompeu Fabra s’incorpora a l’institut d’estudis catalans al 1912 als 44 anys.

    7. Quan es publica la Gramàtica de Pompeu Fabra? És encara vigent?
    La gramàtica de Pompeu Fabra es publica al 1918. V estar vigent durant prou de temps,però, a la actualitat,es segueixen les normes establertes per l’Institut d’Estudis Catalans.

    8. Quan es publica el Diccionari Fabra? És encara vigent?
    El Diccionari General de la Llengua Catalana de Pompeu Fabra es un diccionari catalá, publicat per primera vegada l’any 1932. Fou el diccionari normatiu del catalá durant 63 anys fins el 1995 que va apareixer la primera edició del Diccionari de la Llengua Catalana del IEC.
    Es troba encara vigent encara que ha patit una gran sèrie de modificacions.

    9. Formuleu als companys i companyes alguna pregunta que us haja suggerit el vídeo.
    Creieu que la nostra llengua estaria hui en dia normalitzada si no fos per figures com Pompeu Fabra, Sanchis Guarner,Carles Salvador.. entre altres?

  13. Andrea Ivars Mahiques says:

    1. On i quan va nàixer Fabra?
    Pompeu Fabra i Poch va nàixer a l’antiga vila de Gràcia de Barcelona el 20 de febrer del 1868

    2. On i quan va morir?
    Va morir a Prades el 25 de decembre del 1948

    3. En quin mitjà periodístic de l’època va publicar les primeres propostes normatives?
    Les seues primeres propostes normatives es van públicar a l’editorial Avenç.

    4. Per què eren polèmiques les seues propòstes?
    Les seues propòstes van ser polèmiques perquè va fer diversos canvis en la morfologia i en el canvi de lletres.

    5. Qui va ser Prat de la Riba?
    Va ser un polític i escriptor català que va tenir un gran prestigi com a periodista. Va exposar la seua doctrina política en la nacionalitat catalana.

    6. Quan s’incorpora Pompeu Fabra a l’Institut d’Estudis Catalans?
    Pompeu Fabra s’incorpora a l’Institut d’Estudis Catalans el 1912 amb 44 anys.

    7. Quan es publica la Gramàtica de Pompeu Fabra? És encara vigent?
    La Gramàtica de Pompeu Fabra es publica en 1918. L’original no és vigent, és viguent la que està publicada per l’Institut d’Estudis Catalans.

    8. Quan es publica el Diccionari Fabra? És encara vigent?
    El Diccionari Fabra és publica l’any 1932. El diccionari segueix vigent però ha sofrit modificacions i li han canviat el nom.

    9. Formuleu als companys i companyes alguna pregunta que us haja suggerit el vídeo.
    Penseu que Fabra va fer bé d’exiliar-se?

  14. José Luis Esteve says:

    1. Fabra nasqué el 20 de Febrer de l’any 1868 a Vila de Gràcia.
    2. Morí el 25 de Desembre del 1948 a Prada de Conflent.
    3. A L’Avenç, el 1891.
    4. Perquè va intentar sistematitzar la llengua.
    5. Prat de la Riba fou el primer president de la Mancomunitat de Catalunya i un dels que va fer possible el ressorgiment del sentiment nacional català del segle XIX.
    6. S’incorporà l’any 1911.
    7. Es publicà el 1918 i romangué vigent fins el 1931.
    8. El 1932. Encara que ha sigut reeditat sí que continua vigent.
    9. Per què Fabra va crear un nou model de llengua?

  15. Emilio Rueda says:

    1.Pompeu Fabra i Poch va nàixer a la Vila de Gràcia l’any 1868
    2.Morí a Prada de Conflent l’any 1948.
    3.A la premsa escrita, concretament a la revista l’Avenç, l’any 1891, li va publicar “Ensayo de gramática del catalán moderno”.
    4.Pel canvi que va provocar entre la llengua parlada i l’escrita.
    5.Enric Prat de la Riba fou advocat i periodista català i el primer president de la mancomunitat de Catalunya. Va fer possible el ressorgiment del sentiment nacionalista.
    6.L’any 1912.
    7.Es publicà l’any 1918. No és vigent la seva, sinó la de l’IEC.
    8.L’any 1932. Tot i ser vigent encara, ha estat modificat per altres autors.

  16. Alfonso García Carrión says:

    1- Pompeu Fabra va nàixer el 1868 a la Vila de Gràcia.
    2- Va morir l’any 1948 a Prada de Conflent.
    3- Les publicà a l’Avenç, l’any 1891.
    4- Van ser polèmiques perqué va proposar canvis en la gramàtica de la llengua.
    5- Enric Prat de la Riba va ser el primer president de la Mancomunitat de Catalunya. Va fer possible el ressorgiment nacionalista català.
    6- Fabra s’incorporà l’any 1912 a l’Institut d’Estudis Catalans.
    7- La gramàtica de Pompeu Fabra es publicà l’any 1918. Va ser vigent fins l’any 1931, ara no ho és.
    8- El Diccionari Fabra es publicà l’any 1932 i segueix vigent, amb alguna modificació.
    9- Penseu que va fer bé Fabra d’exiliar-se?

  17. Sergi Belda says:

    1. Pompeu Fabra va nàixer a la Vila de Gràcia l’any 1868.

    2. Va morir en Prades el 25 de decembre de 1948.

    3. A la revista l’Avenç, l’any 1891.

    4. Per les diferències entre la llengua parlada “tradicional” i l’escrita.

    5. Prat de la Riba va ser el primer president de la Mancomunitat de Catalunya. Va fer possible el ressorgiment del sentiment nacionalista català.

    6. L’any 1911, amb 44 anys s’incorporà a l’Institut d’Estudis Catalans.

    7. Es va publicar l’any 1918. Actualment no és vigent, ja que va ser substituida per la de l’Institut d’Estudis Catalans.

    8. El Diccionari Fabra es va publicar l’any 1932. Actualment segueix vigent però ha sofrit modificacions.

    9. Creieu que el treball de Fabra va ser suficientment valorat quan encara era viu? Actualment li donem la importància que mereix?

  18. Alba Laforge Moltó says:

    1. Fabra va nàixer al barri de Gràcia de la ciutat de Barcelona l’any 1868
    2.Va morir l’any 1948 a Prades ,què en eixe moment pertanyia a Catalunya Nord, i a hores d’ara, pertany a l’Estat Francès.
    3.Les seues primeres propostes narratives van ser publicades a l’Avenç,que era una editorial i hui en dia és una revista.
    4. Perquè era renovador i pretenia depurar la llengua i unificar-la.
    5. Enric Prat de la Riba i Sarrà fou el primer president de la Mancomunitat de Catalunya i un dels principals artífexs del ressorgiment del sentiment nacional català del segle XIX, a més d’advocat i periodista.
    6. Pompeu Fabra s’incorporà a l’Institut d’Estudis Catalans amb 44 anys, en 1911.
    7. El 1918, va ser l’any de publicació de la Gramàtica de Pompeu Fabra. Aquesta va estar vigent durant un llarg període no obstant això, actualment es segueixen les normes establertes per l’Institut d’Estudis Catalans.
    8. El diccionari Fabra va ser publicat l’any 1932. En l’actualitat continua estant vigent encara que ha experimentat modificacions i li han canviat el nom.

Comments are closed.