La Gramàtica del català contemporani

L’any 2002 es publica la Gramàtica del català contemporani (GCC)

 

a) Què és la GCC? Qui l’ha dirigida?

b) Què hi trobeu?

c) Quina diferència hi ha entre una gramàtica normativa i una gramàtica descriptiva?

(si teniu dubtes sobre termes lingüístics podeu consultar (i comprar!) el Diccionari de Lingüística (utilíssim!) de Manuel Pérez Saldanya)

This entry was posted in Sin categoría. Bookmark the permalink.

21 Responses to La Gramàtica del català contemporani

  1. Adrián Jerez Guill says:

    a) Què és la GCC? Qui l’ha dirigida? És un treball on es descriu la morfologia, la sintaxi i la fonètica de la llengua catalana. Va ser dirigida per Joan Solà amb l’ajuda de Maria-Rosa Lloret, Manuel Pérez Saldanya i Joan Mascaró, així com d’altres.
    b) Què hi trobeu? Tot un seguit de normes ortogràfiques, morfològiques i fonètiques destinades a la comprensió de les normes actuals de la llengua catalana.
    c) Quina diferència hi ha entre una gramàtica normativa i una gramàtica descriptiva? Una gramàtica normativa és eixa que arreplega les normes convencionals d’un llenguatge. Així mateix, deixa de banda les paraules o expressions dialectals, que no es troben arreu de la zona lingüística general. Altrament, trobem les normatives descriptives, les quals fan ús de la branca del metalingüisme, és a dir, mitjançant el llenguatge explica les qüestiones específiques d’una llengua. Es podria dir que les gramàtiques descriptives són molt semblants als diccionaris lingüístics.

  2. Roser Durà Ronda. says:

    La gramàtica del català contemporani és la primera gramàtica descriptiva del català, una obra en tres volums coordinada pel lingüista Joan Solà.
    Es tracta d’una descripció detallada de la llengua, realitzada segons la metodologia actual de la ciència lingüística i en la qual ha participat com a director el professor de la Universitat de València Manuel Pérez Saldanya, al costat de Maria-Rosa Lloret i Joan Mascaró.
    En la Gramàtica del català contemporani, consta de 3.500 pàgines i ens podem trobar que està dividida en tres parts (fonètica i fonologia, morfologia i sintaxi). El seu objectiu és oferir una descripció del català que s’ajuste a les necessitats actuals i a les exigències dels diferents professionals de la llengua, però també a les demandes del públic culte en general i de qualsevol professional de la lingüística.

    La gramàtica descriptiva assenyala quines llengües presenten una estructura similar, descrivint com estan organitzades les unitats mínimes que constitueixen les paraules (morfemes) i les que formen les oracions (constituents). Part de fets, i tracta de proporcionar l’explicació més exacta sobre l’objecte prèviament delimitat. En canvi, la gramàtica normativa és la que presenta normes d’ús per a un llenguatge específic, tendint a desaconsellar les construccions no estandarditzades.Aquest tipus de gramàtica està basada usualment en el dialecte de prestigi d’una comunitat parlant, i desaconsella sovint certes construccions que són comuns entre els grups socioeconòmics baixos i que comencen a usar-se en grups socials més alts en funció d’emular el comportament d’aquells.

  3. Pacheco(David Sánchez Pacheco) says:

    a) La Gramàtica del català contemporani és una obra que descriu la sintaxi, la fonètica i la morfologia del català actual. Dirigida per Joan Solà i altres autors.

    b) L’objectiu de l’obra és oferir una descripció del català que s’ajusti a les necessitats actuals i a les exigències dels diferents professionals de la llengua, però també a les demandes del públic culte en general i de qualsevol professional de la lingüística o de les llengües romàniques. Com s´ha dit adés es descriu la sintaxi, la fonètica i la morfologia. En el camp gramatical, com en altres camps, de vegades resulta difícil obtenir el que podríem anomenar una producció compensada: és a dir, distribuir de forma adequada els esforços que els professionals dediquen a fins diferents: a la investigació especialitzada i a la divulgació o a l’aplicació, a la descripció i a la teoria, a les monografies i a les obres generals o de síntesi. Aquesta obra respon a la necessitat d’ajudar a solucionar aquesta descompensació.

    c) La gramàtica normativa és la qual presenta normes d’ús per a un llenguatge específic, tendint a desaconsellar les construccions no estandarditzades. La gramàtica tradicional és típicament normativa. Aquest tipus de gramàtica està basada usualment en el dialecte de prestigi d’una comunitat parlant, i desaconsella sovint certes construccions que són comunes entre els grups socioeconòmics baixos i que comencen a utilitzar-se en grups socials més alts en funció d’emular el comportament d’aquells. Encara que la gramàtica normativa encara sol utilitzar-se en pedagogia i en l’ensenyament de llengües estrangeres, ha perdut pes en la lingüística acadèmica moderna, i actualment descriu solament un subconjunt de l’ús de la llengua.

    La gramàtica descriptiva intenta descriure l’ús actual d’una llengua, evitant jutjar en forma prescriptiva o normativa. Es vincula a una determinada comunitat parlant i pretén proveir regles d’ús per a qualsevol paraula considerada gramaticalment correcta en aquesta comunitat.

    • Sandra Montserrat says:

      Efectivament, una gramàtica descriptiva simplement “descriu” no “prescriu”.

  4. Isabel Llorca Vaello says:

    a) La Gramàtica del català contemporani és una obra que descriu la sintaxi, la fonètica i la morfologia del català actual. Dirigida per Joan Solà.
    b) Aquesta gramàtica està formada per 3 volums amb un total de 3616 pàgines. Trobem tres parts, fonètica i fonologia, morfologia i sintaxi, i les seues normes.
    c)La gramàtica normativa defineix el bon ús de la llengua, la manera correcta d’escriure una llengua i, indirectament, el bell parlar. La normativa (ortogràfica, lèxica, gramatical) és establerta habitualment per una institució o organisme legitimat socialment i políticament per a aquesta tasca de codificació de la llengua (una acadèmia, un institut, una universitat, un consell de savis, un comitè tècnic).
    La gramàtica descriptiva no es proposa prescriure com cal parlar, això és, quin és el bon ús de la llengua, sinó que descriu l’ús real de la llengua parlada o d’una determinada varietat de la llengua.

  5. Esther Morales says:

    a) Què és la GCC? Qui l’ha dirigida? La Gramàtica del català contemporani és una obra que descriu la sintaxi, la fonètica i la morfologia del català actual. Està dirigida per Joan Solà amb l’ajut d’altres autors.
    b) Què hi trobeu? En aquesta gramàtica hi podem trobar tres volums, formats per tres parts, fonètica i fonologia, morfologia i sintaxi. Un total de 3.161 pàgines destinades a les normes actuals de la llengua catalana.
    c) Quina diferència hi ha entre una gramàtica normativa i una gramàtica descriptiva? La gramàtica normativa presenta un conjunt de principis d’origen tradicional mitjançant els quals es regeix la llengua. No obstant això, la gramàtica normativa no exposa la realitat de la nostra llengua, d’aquesta feina s’encarrega la gramàtica descriptiva. Al contrari que la normativa, la gramàtica descriptiva divulga la veritable realitat d’una llengua, incloent les construccions que els preceptes normatius descarten i consideren incorrectes.
    Conèixer bé la gramàtica normativa ens permet moure’ns entre diferents estrats de la societat, i la gramàtica descriptiva atén a aquells trets de la parla que ens identifiquen com a part d’un grup. Per tant no hem d’infravalorar cap d’elles, però sí és important establir les seves diferències per interpretar correctament les conclusions.

    • Sandra Montserrat says:

      L’explicació de la diferència entre gramàtica normativa i gramàtica descriptiva és ben adient.

  6. Marta Soriano Tomàs says:

    1) La Gramàtica del català contemporani és una obra que descriu la sintaxi, fonètica i morfologia del català actual. Dirigida per Joan Solà Cortassa amb ajuda de Maria-Rosa Lloret, Manuel Pérez Saldanya i Joan Mascaró.
    2) Hi podem trobar tres volums, formats per tres parts: fonètica i fonologia, morfologia i sintaxi. Un total de 3.161 pàgines destinades a les normes actuals de la llengua catalana.
    3) La gramàtica normativa és la que presenta normes d’ús per a un llenguatge específic, tendint a desaconsellar les construccions no estandarditzades. Aquest tipus de gramàtica està basada usualment en el dialecte de prestigi d’una comunitat parlant, i desaconsella sovint certes construccions que són comunes entre els grups socioeconòmics baixos i que comencen a usar-se en grups socials més alts en funció d’emular el comportament d’aquells.
    La gramàtica descriptiva intenta descriure l’ús actual d’una llengua, evitant jutjar en forma prescriptiva. Es vincula a una determinada comunitat parlant i pretén proveir regles d’ús per a qualsevol paraula considerada gramaticalment correcta en aqueixa comunitat.

  7. Emilio Rueda says:

    a) La GCC és una obra on es descriu la sintaxi, la fonètica i la morfologia del català actual. Està dirigida per Joan Solà, juntament amb Manuel Pérez Saldanya (vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i membre de les seccions filològiques de l’IEC i de l’IIFV) com a co-director, Maria-Rosa Lloret i Joan Mascaró, amb la col.laboració d’altres autors de diverses universitats tant dels Països Catalans com d’altres regions.
    b) Hi podem trobar les normes gramaticals, fonològiques i morfològiques del català actual i de les seves variants dialectals per a la seva comprensió. també és una obra per a poder consultar dubtes. Aquesta obra consta de tres volums amb més de 3000 pàgines.
    c) La gramàtica normativa és la que presenta normes d’ús per a un llenguatge específic. Està basada en la llengua de prestigi d’una determinada comunitat de parlants. La descriptiva intenta intenta proveir de regles d’ús qualsevol paraula considerada correcte per a aquesta comunitat de parlants, sense el prejudici d’una prescripció.

  8. Elena Verdú Seguí says:

    a) Què és la GCC? Qui l’ha dirigida?
    La GCC és una obra que descriu la sintaxi, la fonètica i la morfologia del català actual. Aquesta gramàtica està dirigida per Joan Solà però amb l’ajuda de Maria-Rosa Lloret, Manuel Pérez Saldanya i Joan Mascaró.

    b) Què hi trobeu?
    En aquesta obra podem trobar tres volums que estan formats per: fonologia i fonologia, sintaxi i morfologia; i consta de 3161 pàgines. L’objectiu d’aquesta obra és oferir una descripció del català que s’ajuste a les necessitats actuals.

    c) Quina diferència hi ha entre una gramàtica normativa i una gramàtica descriptiva?
    La gramàtica normativa procurar establir normes i usos que es consideren els més correctes per a la llengua d’una determinada comunitat.
    Generalment, hi ha institucions a les quals se’ls reconeix com a autoritat i són les que s’encarreguen d’establir les regles i teories de la gramàtica normativa. L’Institut d’Estudis Catalans seria l’ecarregat de realitzar aquesta normativa pel que fa al català, igual que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
    Per una altra banda, tenim la gramàtica descriptiva que com el seu nom indica, es tracta d’una gramàtica que té com a finalitat descriure les diverses disciplines de què es serveix la gramàtica per estudiar una llengua. Entre aquestes disciplines podem esmentar a la fonètica, la fonologia, morfologia i la sintaxi.
    La gramàtica descriptiva no es preocupa en elaborar normes o realitzar recomanacions per al millor ús de l’idioma.La seva tasca és investigar, analitzar de manera completa l’estructura d’una llengua en els seus diversos aspectes.

    • Sandra Montserrat says:

      El comentari sobre la diferència entre gramàtica normativa i descriptiva és ben adient.

  9. Antoni Montoya Iñesta says:

    a) Què és la GCC? Qui l’ha dirigida?La Gramàtica del català contemporani és una obra que descriu la sintaxi, la fonètica i la morfologia del català actual. Dirigida per Joan Solà amb l’ajut de Maria-Rosa Lloret, Manuel Pérez Saldanya i Joan Mascaró, hi han participat diversos autors, procedents de diverses universitats, tant dels Països Catalans com d’altres territoris.

    b) Què hi trobeu?
    Aquesta obra va ser editada en tres volums,l’any 2002 per l’editorial Empúries. L’estructura, la terminologia i el contingut té força paral·lelismes amb la Gramàtica del català antic (en elaboració); d’aquesta manera es podran fer comparacions entre el català antic i el català contemporani.

    c) Quina diferència hi ha entre una gramàtica normativa i una gramàtica descriptiva?
    La gramàtica normativa es la que presenta normes d’ús per a un llenguatge específic, tendix a desaconsellar les construccions no estandaritzades.
    La gramàtica descriptiva intenta descriure l’ús actual d’uana llengua, evitant jutjar en forma prescriptiva. Es vincula a una determinada comunitat parlant y pretén promoure regles d’ús per quualquier paraula que es considera gramaticalment d’aquesta comunitat.

    • Sandra Montserrat says:

      Toni, vigila els accents. Revisa el text.

      En el comentari parles de la Gramàtica del Català Antic, en saps alguna cosa?

  10. Cristina Pérez Pérez says:

    Què és la GCC? Qui l’ha dirigida?
    La Gramàtica del català contemporani és una obra que descriu la sintaxis, fonètica y morfologia del català actual. Ha sigut dirigida per Joan Solà Cortassa amb ajuda de Maria-Rosa Lloret, Manuel Pérez Saldanya y Joan Mascaró
    Què hi trobeu?
    Consta de 3.161 pàgines on podem trobar estructurades en tres parts una obra dedicada a les normes actuals de la llengua catalana en els aspectes fonètics, morfològics i sintàctics.
    Quina diferència hi ha entre una gramàtica normativa i una gramàtica descriptiva?
    Per una banda , la gramàtica normativa únicament arreplega les normes convencionals d’un llenguatge deixant a banda les paraules dialectals o les expressions que no és troben arreu de la zona lingüística general. La seua tasca és codificar la llengua. La gramàtica descriptiva treballa sobre les qüestions especifiques d’una llengua, està encarada cap a l’ús real de la llengua parlada i és vincula a una comunitat parlant creant regles d’ús per a les paraules considerades gramaticalment correctes

  11. Sandra Montserrat says:

    Bé, qui ha anat a la biblioteca a consultar l’obra i ha explicat el que ha vist. No tan bé, qui ha copiat la descripció d’Internet, per exemple, en fi, això també ho puc fer jo: busques al google, copies… fàcil. No puc corregir aquest tipus de comentaris, simplement, perquè li corregiria i comentaria el text a un editor d’Empúries.

  12. Sergi Belda says:

    La GCC és una obra que descriu la sintaxi, la fonètica i la morfologia del català actual. Aquesta gramàtica l’ha dirigida Joan Solà amb l’ajuda de Maria-Rosa Lloret, Manuel Pérez Saldanya i Joan Mascaró.

    A la GCC hi podem trobar les normes gramaticals, fonètiques i morfològiques del català actual i de les seves variants dialectals per a la seva comprensió.

    c) Quina diferència hi ha entre una gramàtica normativa i una gramàtica descriptiva?
    La gramàtica normativa es proposa prescriure quin és el bon ús de la llengua, a diferència de la descriptiva, que descriu l’ús real de la llengua parlada o d’una varietat de la llengua.

  13. Andrea Ivars Mahiques says:

    1. La GCC és un llibre on explica que és i els seus aspectes formals i a més, la fonètica, fonologia, morfologia i sintaxi de la llengua catalana. Ha estat dirigida per Joan Solà, Maria Rosa Lloret, Joan Mascaró i Josep Manuel Pérez Saldanya.

    2. Pense que aquest treball està molt bé perquè ens podem assabentar de dubtes morfològics, fonètics i ortogràfics de la nostra llengua.

    3. La gramàtica descriptiva preten descriure les diverses disciplines que fa servir la gramàtica per estudiar un idioma. La gramàtica normativa estableix normes i usos que consideren els més correctes per a una llengua d’una determinada comunitat.

  14. Andrea Tarí Candela says:

    a) La Gramàtica del Català Contemporani (gcc) és una obra, dirigida per Joan Solà amb l’ajuda d’altres escriptors i autors, que descriu la sintaxi, la fonètica i la morfologia de la llengua catalana actual.

    b) Aquesta gramàtica consta de tres volums, en els quals podem trobar les normes fonètiques, morfològiques, sintàctiques i ortogràfiques de la llengua catalana actual per a la seua comprensió.

    c) La gramàtica descriptiva s’ocupa d’estudiar els usos y principis que segueix una llengua determinada, així com d’investigar i analitzar de forma completa la estructura que presenta una llengua en tots els seus aspectes. Es per això que aquesta gramàtica ens permet establir comparacions d’unes llengües amb altres. En canvi, la gramàtica normativa, se’ns presenta com una gramàtica que procura establir normes, regles, usos y teories que es consideren els més adequats i correctes per a la llengua d’una determinada comunitat, per a així crear un tipus de llenguatge ideal i exemplar.

    COM QUE NO EM DEIXA PUBLICAR A MI TAMPOC (NO SÉ QUÈ REDIMONIS PASSA), INCLOC EL COMENTARI DE JORDI SEPULCRE ACÍ:

    La finalitat d’aquesta obra, és fer una descripció del català ajustant-se a les necessitats actuals i a les exigències dels diferents professionals de la llengua catalana, però també a tot allò que pot demanar un profesional de la llengua o qualsevol persona culta, amb coneixements de llengües romàniques

    Gramàtica del català contemporani I, II i III, com indica el nom, consta de tres toms, que sumen un total de 3616, comprovat a la pàgina de descarrega http://pdf4es.com/gramatica-del-catala-contemporani-i-ii-i-iii/ ja que si volem comprarlo al complet ens pot costar per uns 146 euros.

    Aci http://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000055%5C00000018.pdf tenim recollida tota la informació, pero en resumides comptes, llegint el pdf anterior arribem a la breu conclusiò que la gramàtica normativa es l´encarregada d´establir les normes d´usos lingüistics i les regles corresponents pel correcte funcionament de la llengua, mentre que la gramàtica descriptiva soles s´usa per analitzar, les estructures i els usos d´una llengua en concret, no tracta d´establir.

    I TAMBÉ EL DE FRAN CABRERA

    a) Què és la GCC? Qui l’ha dirigida?
    Obra que descriu la sintaxi, fonètica i morfologia catalanes de l’actualitat. Joan Solà Cortassa ha estat el seu director, amb l’ajut de Maria-Rosa Lloret, Manuel Pérez Saldanya i Joan Mascaró.

    b) Què hi trobeu?
    Les normes bàsiques de sintaxi, morfologia i fonètica, essencials per al correcte ús i comprensió del català actual.
    Són tres volums, dividits en tres parts: Fonètica i fonologia, morfologia i sintaxi.

    c) Quina diferència hi ha entre una gramàtica normativa i una gramàtica descriptiva?
    La gramàtica prescriptiva o normativa és un conjunt de normes d’origen tradicional, per mitjà de les quals es regix la llengua. Les construccions que no s’adeqüen a les normes dites són rebutjades per aquesta gramàtica, que servix per a explicar-nos quines característiques hauria de tenir la nostra llengua.
    Podem dir que la gramàtica normativa no representa la realitat de la llengua. D’esta feina s’encarrega, doncs, la gramàtica descriptiva que inclou les construccions que la gramàtica prescriptiva rebutja i considera incorrectes. La gramàtica descriptiva, per tant, ens diu les característiques que te la nostra llengua.

Comments are closed.