Coromines… Paraules i fets

Ací teniu un reportatge dedicat al lingüista Joan Coromines. Estudieu-lo detingudament.

http://www.tv3.cat/videos/3486671/Paraules-i-fets

a) Indiqueu tots els dubtes que us suscita el reportatge.

b) Elaboreu 5 preguntes sobre el reportatge que podrien anar adreçades a algun dels vostres companys/es.

This entry was posted in Sin categoría. Bookmark the permalink.

14 Responses to Coromines… Paraules i fets

  1. Adrián Jerez Guill says:

    a) Indiqueu tots els dubtes que us suscita el reportatge i
    1r. Quan en el reportatge diuen que en Joan sabia occità, italià, castellà i fins i tot gallec, volen dir que coneixia aquests idiomes per complet o amb un nivell normal?.
    2r. Trobe que en el documental no parlen de la tasca de Joan Coromines arreu del País Valencià i si en parlen, és una cosa molt testimonial.
    b) Elaboreu 5 preguntes sobre el reportatge que podrien anar adreçades a algun dels vostres companys/es.

    1a. Seríeu capaços d’aprendre un idioma que no siga ni l’anglès, ni el francès?, és a dir, llengües com l’èuscar, el gallec, l’aranès (occità), per exemple.
    2n. Al vostre entendre, penseu que la llengua és la vostra vida com li ocorria a Joan Coromines?.
    3r. La meua iaia, el meu iaio i la seua generació han parlat i parlen en valencià sense conéixer la normativa ni la gramàtica, ni res. Tanmateix, la meua iaia diu paraules com “llençol”, “nebot”, “all”, etc. és a dir, paraules que podríem considerar normatives, veritat?. Per tant, la meua pregunta és: “Si els nostres pares, iaios, besavis, etc, parlen valencià però no han conegut una normativa, penseu, aleshores, que la llengua catalana és la mateixa en tots els Països Catalans, malgrat les variants dialectals?.
    4t. Seríeu capaços d’encetar una tasca pareguda a la d’en Joan, especialment la recerca de l’etimologia de la nostra llengua?.
    5é. Us heu adonat d’algun aspecte personal vostre que compartiu amb Joan Coromines?.

    • Sandra Montserrat says:

      1. No se sap exactament si parlava perfectament totes aquestes llengües (francés, castellà i occità, de segur que sí). Ara bé, llegint les seues obres es pot afirmar, sens cap mena de dubte, que les coneixia profundament.
      2. Doncs, jo no ho he percebut així. Al contrari, he vist que eixien dos grans lingüistes del País Valencià (Casanova i Pitarch) i que parlaven, també, dels topònims del País Valencià. A què et refereixes, doncs?

  2. Pacheco(David Sánchez Pacheco) says:

    a) L´únic dubte que he tingut en aquest vídeo ha sigut el següent :

    Des que el món és món l´home s´ha dedicat a imposar una única veritat absoluta; la seua mateixa. Hi tenim nombrosos exemples de persones que pensaven d´una forma diferent, així com Arquímedes, Hipatia, Copérnico, Galileo, Miquel Servet, Federico Garcia Lorca, Miguel Hernández, etc, els quals van tindre un mateix i comú destí, la mort. Aquestes persones, esmentades adés, pensaven d´una determinada forma, més lligada a idees contràries al règim establert.

    En aquest vídeo, Joan Solà, J. Antonio Pascual i Max Cahner fan una sèrie de reflexions relacionades amb el caràcter i la personalitat del nostre Joan Coromines;
    “Era un home que no era pacífic, era un home que no s´amagava, que donava la cara i lluitava amb les paraules que n´eren la seua arma.”
     “Era d´una ingenuïtat enorme, perquè simplement amb atacs, fets per escrit, només amb,no dir-los, no l´haurien creat tants problemes”
    ”La seua família amb pensament molt lligats als de la revolució francesa, però també lligats, a més a més amb una addicció al país(català),[…] de tant que era partidari de la llibertat i contrari de la dictadura i de totes les manifestacions de la incoherència, […] però també era un defensor de Catalunya.

    Després de tindre en compte aquestos detalls i de saber que va viure dos períodes dictatorials, la dictadura de Primo de Rivera i la posterior dictadura a la guerra civil espanyola, sent ell totalment contrari a aquestes idees, és a dir sent catalanista, republicà declarat i antifranquista,com és possible que , amb el seus pensaments, el règim no l´haguera fet desaparèixer com tantes vegades s´ha fet al llarg de la història(com s´ha vist adés)?

    b) PREGUNTES:

    1. “Jo he fet de lingüista perquè no vaig saber fer de militar, perquè jo el que volia era defensar el meu país”, diu textualment Max Canher, President de la fundació Pere Coromines. Creeu que amb la violència i amb repressions s´aconsegueix més que amb una altra lluita que es fa mitjançant els mots i les paraules , és a dir mitjançant la paraula i la cultura?
    2. Sembla que la muntanya ha sigut el seu símbol cabdal. La muntanya és el pulmó que li va permetre subsistir. Aquell fenomen físic i clau per a explicar la seua història vital i professional. Ens imaginem pujant, a Joan Coromines, lletra a lletra fins aconseguir els seu objectiu. Trobeu que sense aquest símbol, vull dir aquesta muntanya de saviesa, la seua obra haguera sigut a mateixa? Quin paper ha jugat la muntanya?
    3. Trinidad Centeno, assistenta de J. Coromines, afirma que “ Ell només estava en la seua tasca perquè li quedaven pocs anys de vida i havia d´acabar l´Onomasticon. Ell lluitava per Catalunya.” En els anys 90 va començar a publicar l´onomasticon i ell tenia 85 anys. En aquell moment va emprendre la redacció amb una màquina d´escriure arcaica per a fer una cosa tan complicada i espectacular, plena de signes fonètics i gràfics. Penseu que avui dia existeix aquesta voluntat compromesa i amor a la llengua, en la nostra societat?
    4. “Ell va creure més important ser un militar que lluita amb la paraula i amb la cultura. Vaig comprendre que Catalunya necessitava estar en una altra posició, un posicionament des de la consciència, de la consciència de ser en sí mateixa, i de la voluntat de continuar existint mantenir-se com a realitat nacional i aquesta n´era la tasca que no podia fer una altra persona però ell si podia.” Aquestes són les paraules de Xavier Terrado, catedràtic de filologia romana. Creeu, de la mateixa forma com ho fa Terrado, que aquesta voluntat de realitat nacional és la mateixa i és amb la mateixa intensitat que la qual existeix actualment?
    5. Tal i com van veure en el vídeo, Històries de Catalunya, a principis del segle XX, mossèn Alcover comença una obra gegantina: un recull de totes les paraules que es diuen arreu de les terres de parla catalana. Aquest recull el va fer mitjançant les famoses eixides filològiques. Com penseu que va realitzar les seues obres Joan Coromines?

    • Pacheco(David Sánchez Pacheco) says:

      Sent les errades:

      L. 13; les comes
      L.14; “pensaments”
      Pregunta 3: coma “en la nostra societat”
      P.4:” mantenint-se”, “, però ell sí podia”, (que la qual)* que
      P.5 “vam”

      • Sandra Montserrat says:

        Bona correcció. Vigila l’ús del gerundi “sent” > si era…

        1. Em sembla que es va salvar perquè es va exiliar, tan simple com això. Aquesta va ser la sort (o la desgràcia, qui ho sap!). Potser t’ajuda aquest àudio del programa “Veus de l’exili” sobre el seu exili http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=24987
        I va ser el normal. El meu avi, sense anar més lluny, va ser en el mateix camp de concentració que Coromines i va ser 10 anys a l’exili.

  3. Isabel Llorca Vaello says:

    a)
    Perquè l’obra de Joan Coromines és imprescindible per a tots el lingüistes?
    b)

    – Què és l’Onomaticon Cataloniae?
    – Perquè Neruda va ajudar la família Coromines amb l’obtenció d’un passaport per poder exiliar-se a l’Argentina?
    – Coromines va escriure el diccionari etimològic del castellà, llengua que no estimava, gràcies a la subvenció de la Fundació Guggenheim de Nova York. Perquè creieu que cap fundació haguera pagat un diccionari etimològic català?
    – Coromines va viure a Chicago. El documental diu que se’n volia anar. Creieu que la seva passió per la montanya va ser una raó per voler marxar de Chicago?
    – Podem comparar la tasca de Coromines amb la d’Alcover?

  4. Elena Verdú Seguí says:

    a)
    Perquè Neruda va ajudar la família de Joan Coromines?

    b)
    1. Quina importància té el Onomaticon Cataloniae?
    2. Creieu que l’obra de Coromines és important sols per al català i el castellà o també per a altres llengües?
    3. D’entre tots els projectes de Joan Coromines, qui és aquell que per a ell tenia major importància?
    4. Perquè buscava gent illetrada com a informadors per al seu projecte?
    5. Què és allò que més preocupava a Coromines durant els seus últims anys?

  5. Mario Alberola Gomis says:

    A)
    Perquè Joan Coromines abandona l’excèrcit?

    B)
    1. Creus que és important l’Onomaticon Cataloniae? Perquè?
    2. Quin creus que és el motiu pel qual Coromines decideix trobar l’origen dels topònims?
    3. Quin criteri utilitzava per tal de trobar l’origen dels topònims?
    4. Creus que el caràcter i la dedicació de Coromines tenen relació amb l’èxit de l’obra?
    5. Al video s’esmenta la falta de temps que tenia Coromines per als seus.. creieu que val la pena l’esforç?

  6. Andrea Ivars Mahiques says:

    1. Dubtes
    -A que és refereix exactament amb romanista?
    -“Muy agresivo por escrito” era que escrivia amb sinceritat o atacant?
    -Coromines també va anar a la pressó?

    2.Preguntes
    1) Series capaç de dominar 19 llengües a la vegada?
    2) S’ha de ser obssessiu i de caràcter terc per conseguir cosses meravelloses en la vida com va fer Coromines?
    3) Tu també consideres que pare i pàtria ve del mateix origen o són origens diferents?
    4)Haguereu pogut callar en època del feixisme o s’havereu revelat? Consideres important que els autors catalans s’exiliaren?
    5)Que opines de què Coromines volguera donar resposta a tot?

  7. Cristina Pérez Pérez says:

    Preguntes:
    1.Series capaç de aprendre la mateixa quantitat d’idiomes que Joan Coromines?Molt de temps hauries de dedicar?
    2.Què és l’onomàsticon Cataloniae?
    3.Com va fer Joan Coromines l’Onomàsticon?
    4.Quan comença Coromines la tasca de recopilació de l’origen dels topònims
    5.Creus que s’ha de mostrar caràcter i dedicació per a aconseguir un gran èxit a l’obra de Coromines?
    6.Què preocupava a Coromines avanç de la seua mort?

  8. Antoni Montoya Iñesta says:

    ¿Si tant es considerava Joan Coromines militar perque no va participar en el colp d’estat?
    ¿Per què Joan no pensava en tenir cap premi?
    ¿Per què no va fer ninguna entrevista fins als noranta anys?
    ¿Per què no va utilitzar ninguna nova tecnologia per copiar l’Onomasticon?
    ¿Qué significava per a Joan la filologia?

  9. EVA Mª PÉREZ BELÉN says:

    B)
    1. Què era per a Coromines la filologia?
    2. Penseu que teniu els mateixes inquietutds que Coromines en el vostre inici a la filologia?
    3. Que penseu del principi del reportatje, quàn apareixen tantes lletres?
    4. Coromines discutia sempre atrebés de l’escrit, per què que i era aixi?
    5. Quín interés tènia Conomides en el vèrbola de la gent matjo dels pobles?

Comments are closed.