CONTACTE AMB EL BLOC II

Llegiu aquest text i contesteu les preguntes:

«Tanmateix la viabilitat i les possibilitats d’èxit de les solucions catalanes proposades no són sempre segures. D’una banda, hi ha les dificultats associades a qualsevol creació neològica, com ara la novetat, la manca d’ús o la distància formal respecte del terme conegut. De l’altra, les dificultats derivades de la idiosincràsia de l’àmbit, en què els termes són majoritàriament manllevats, la neologia terminològica està mediatitzada per l’anglès i en què es tendeix a la creació de termes vistosos, espectaculars, “amb ganxo” i sovint efímers.

Per exemple, entre els neologismes d’implantació relativament senzilla podem citar el cas de pàgina inicial, per a l’anglès home page, però hi ha casos més controvertits en què les alternatives catalanes pretenen de substituir anglicismes molt estesos i de difícil suplantació. Un exemple és finger, en què la proposta catalana normalitzada, buscausuaris, ha topat amb dificultats serioses d’acceptació, especialment pel caràcter sintètic del manlleu, la manca de termes catalans alternatius de creació espontània (tant en català com en les altres llengües romàniques i, per tant, la manca també de models de creació en què emmirallar-se) o el fet que coincideix amb el nom de l’ordre que s’escriu per executar el programa.» La terminologia de la societat de la informació. Gemma Mas i Fossas, TERMCAT, Centre de Terminologia, gemma@termcat.es, http://www.termcat.es/)

a) Quin és el tema?

b) Què és el TERMCAT?

c) En quina fase del procés de normativització i normalització lingüística es troba la faena que desenvolupa el TERMCAT?

This entry was posted in Sin categoría. Bookmark the permalink.

11 Responses to CONTACTE AMB EL BLOC II

  1. JESÚS ALFONSO I PRIETO says:

    Pel que fa al tema, el text se centra en els entrebancs, limitacions, inconvenients… del procés d’adaptació i incorporació de terminologia nova a la llengua catalana.

    Quan parlem de TERMCAT ens referim al consorci o centre de terminologia de la llengua catalana, la comesa principal del qual (tal com s’esmenta en la web de la institució) és “garantir el desenvolupament i la integració de la terminologia catalana en els sectors especialitzats i en la societat en general”. És a dir, la seua funció s’emmarca en un procés global de normalització de la nostra llengua.

    Normativització i normalització: dues cares d’una mateixa moneda. Des del meu punt de vista, el TERMCAT es troba a mig camí entre la normativització i normalització. Per una banda, proposa (amb l’assessorament i suport referencial de l’IEC) la fixació dels nous termes per esvair-hi dubtes (bloc/blog?, el web/la web?…), tot bandejant les opcions menys adequades. Per una altra banda, i conjuntament amb el Consorci per la Normalització lingüística, difon la terminologia adaptada arreu de la nostra àrea lingüística, amb la finalitat de fer-la “normal”. Qui financia tota aquesta tasca (és a dir, qui afluixa la maduixa) és la Generalitat de Catalunya. Per posar una metàfora de tot plegat, si la llengua (o la llengua en societat) fóra una empresa, el TERMCAT seria, si fa no fa, el departament d’I+D.

    Podem dir, doncs, que el TERMCAT normativitza i normalitza alhora en un procés continu d’adaptació i fixació de nous termes, ja que dia rere dia naixen mots i expressions, que no fan sinó palesar la realitat canviant i dinàmica de les societats, de les llengües.

  2. JESÚS ALFONSO I PRIETO says:

    Havia oblidat concretar que la fase del procés global de normalització de la llengua catalana en què es trobaria la tasca del Termcat seria la 4a.

  3. Roser Durà Ronda says:

    El tema tracta de la dificultat que te la llengua catalana a l’hora d’adaptar paraules d’altres llengües que s’han incorporat al nostre ús comú.

    El TERMCAT és el centre de terminologia catalana que te com a funció integrar els termes estrangers a la llengua catalana i que aquests, es desenvolupen, s’integren i es difonguen en la societat, tracta d’adequar la gran diversitat de llengües mitjançant, com bé s’esmenta al text anterior, un procés de normalització de la nostra llengua.
    El TERMCAT elabora i promou diccionaris, vocabularis, lèxics i materials de divulgació; assessora institucions i empreses per a la creació d’obres terminològiques, estableix la denominació dels nous termes. Segons la meua opinió, el TERMCAT compleix les dos funcions: la de normativitzar i la de normalitzar. Per una banda, recull les denominacions catalanes més adequades per denominar els conceptes propis de la llengua i així crear un llenguatge estàndard i per l’altra banda, difon la terminologia adaptada per tota la nostra àrea lingüística per tal de fer-la normal a l’ús diari de la societat.
    Per ficar un exemple de normalització, nomene que a Altea fa uns quants anys, ningú dia el terme “Adèu! ”, tothom dia “Adiós!”, quan algú deia adéu se’l miràvem amb estranyesa. Hui en dia, per sort, aquesta paraula ja ha estat normalitzada, la majoria de gent l’empra.

  4. Adrián Jerez Guill says:

    a) Quin és el tema? El tema cabdal és el conjunt d’obstacles que existeixen a l’hora de normativitzar nous termes aliens a una determinada llengua, en aquest cas el català.

    b) Què és el TERMCAT? El TERMCAT és una entitat que té com a objecte primerenc el·laborar la terminologia escaient envers nous termes que vénen d’altres llengües. És a dir, el TERMCAT s’encarrega d’adaptar a les normes ortogràfiques i gramaticals catalanes totes eixes paraules que han nascut en el si d’una altra llengua i que per qüestions històriques han arribat a altra llengua. Per tant, la missió d’aquesta entitat és vetlar por la puresa de la llengua, a fi que eixa paraula no esdevinga un calc semàntica o estrangerisme.

    c) En quina fase del procés de normativització i normalització lingüística es troba la faena que desenvolupa el TERMCAT? El TERMCAT es troba en la darrera fase de normativització, la 4a, és a dir, encarregar-se de les qüestions estètiques i estilístiques, i alhora, crear una nova terminologia tenint palès la normativa creada.

    • Adrián Jerez Guill says:

      Autocorreció:
      1r. […] històriques han arribat al català.
      2n. […] és vetlar per la puresa de la llengua.
      3r. […] no esdevinga un calc semàntic.

  5. Esther Morales says:

    a) Quin és el tema? El tema central és la mancança que hi ha alhora de ficar una paraula en català, la qual té un origen anglès.

    b) Què és el TERMCAT? El TERMCAT és una associació que té com a feina garantir el desenvolupament i la consolidació de la terminologia catalana en els sectors especialitzats, mitjançant la creació d’eines i recursos innovadors. El TERMCAT és en definitiva el centre de terminologia de la llengua catalana (creat el 1985 per la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans).

    c) En quina fase del procés de normativització i normalització lingüística es troba la faena que desenvolupa el TERMCAT? El TERMCAT es troba en l’última fase de la normalització i estandardització, és a dir, la quarta fase, en la qual es tracta de l’elaboració estilística i terminològica de la varietat difosa.

  6. Elena Verdú Seguí says:

    a) Quin és el tema?
    El tema tractat és la dificultat que la nostra llengua presenta a l’hora de crear un nom per a una paraula la qual ja ve amb el nom en un altre idioma i a més, superar l’inconvenient que suposa imposar el nou terme.

    b) Què és el TERMCAT?
    El TERMCAT s’encarrega de l’elaboració de recursos terminològics, l’assessorament terminològic i la normalització de neologismes. A més, promou l’elaboració de diccionaris, vocabularis, lèxics i material de divulgació multilingües. També s’encarrega d’assessorar institucions, empreses i particulars per a l’elaboració, traducció o edició d’obres terminològiques i especialitzades.
    Amb la nova terminologia, el consell Supervisor del TERMCAT tracta de fer de la manera més coherent els patrons de formació dels neologismes terminològics de la nostra llengua des d’una perspectiva lingüística, terminològica i de l’ús.

    c) En quina fase del procés de normativització i normalització lingüística es troba la faena que desenvolupa el TERMCAT?
    El TERMCAT el trobarem a la 4 fase,és a dir, l’última i és on es tracta l’elaboració lingüística i terminològica de la llengua.

  7. Antoni Montoya Iñesta says:

    a)El tema del text és la inseguretat al crear un nou mot que provè de un lloc extranger com bé l’anglés a aquest cas. No sempre la gent queda contenta amb la creació del nou mot al nostre territori, perque no es posen d’acord am la gran quantitat de persones de parla castellana. O bé no es posen d’acord per la seua pròpia voluntat de voler parlar de un mot internacional, que es diga diga de la matèixa forma a tot arreu.

    b)Qué és el termcat?
    és el centre de terminologia de la llengua catalana, creat el 1985 per la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans. És a dir, són els encarregats de donar-li un nom als mots que provenen de l’extranger. Enmarca la seva activitat dins del procés de normalització de la llengua catalana i en un context global determinat per la societat del coneixement, la diversitat i el multilingüisme.

    c) En quina fase del procés de normativització i normalització lingüística es troba la faena que desenvolupa el TERMCAT? Es troba a la quarta i última fase on es decideix la terminología dels mots.

  8. Isa Llorca says:

    a) Quan al tema, el text tracta de les dificultats que té la llengua catalana de substituir els termes estrangers pels catalans.

    b) El TERMCAT és un organisme creat a Barcelona l’any 1985 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb la finalitat d’estudiar la terminologia en català. S’encarrega de l’elaboració de recursos terminològics, normalització de neologismes i assessorament terminològic. També elabora diccionaris, vocabularis i lèxics, és a dir, materials per a la divulgació de la llengua.

    c) El TERMCAT el situem a l’última fase en la creació de l’estàndard, elaboració estilística i terminològica.

  9. Andrea Ivars Mahiques says:

    1) El tema del text és la dificultat d’adaptar un tema que prové d’una altra llengua a la llengua catalana.

    2) El TERMCAT s’encarrega d’adaptar els termes extrangers a la nostra llengua. S’encarrega de la tasca terminologica, a més també s’encarrega de normalitzar els neologismes. També, s’encarrega de fer diccionaris, vocabularis i lèxics. La seua activitat està feta dins del procés de normalització de la llengua catalana.

    3)El TERMCAT es troba en l’última fase, en la creació de l’estàndard, elaboració estilística i terminològica.

  10. Pacheco(David Sánchez Pacheco) says:

    I. Quin és el tema?
    El tema principal i central d´aquest text és la dificultat que existeix,a l´hora d´establir i triar una paraula que designe i que puga substituir un mot(en la nostra llengua, és clar), normalment en anglés.
    II. Què és el TERMCAT?
    El TERMCAT és un centre de terminologia de 1985. Aquest centre de la llengua catalana garanteix que la llengua siga viva. Es garanteix que la llegua siga viva perquè són els encarregats de donar-li nom a les noves paraules estrangeres que entren en el nostre camp social, cultural i empresarial , és a dir mitjançant aquest mètode, continuen creant-se noves paraules i d’aquesta forma la llegua continua creixent. El TERMCAT també elabora diccionaris, vocabularis i lèxics, és a dir, materials per a la divulgació de la llengua. Trobe que és un dels principals motor del nostre idioma, de la nostra llengua. Cal dir que és un centre molt desenvolupat, de fet hi portem molt d’avantatge, en aquest sentit, a la llengua castellana.

    III. En quina fase del procés de normativització i normalització lingüística es troba la faena que desenvolupa el TERMCAT?
    El TERMCAT es troba en la quarta fase, concretament en la fase de Elaboració estilística i terminològica.

Comments are closed.