Categories
Sin categoría

Monestir de San Plácido

Finalment us convidem a visitar i descobrir les llegendes sobre Felip IV que s´amaguen darrere del Monestir de San Plácido.

Ubicació:

 

Podem trobar el Monestir de San Plácido en el Carrer de San Roc, 9.

 

Història:

 

  • Fou fundat en 1623 amb el nom de Monestir de l´Encarnació, de religioses de l´Ordre de San Benito, encara que des dels seus orígens se´l coneix com San Plácido per estar proper a una antiga església, que amb advocació a anomenat sant va ser annex parroquial de San Martí fins 1629.
  • Els seus fundadors foren na Teresa Valle de la Cerda i Álvaro, i en aquell moment el seu promès en Jerónimo de Villanueva, Protonotari Major d´Aragó, i Secretari d´Estat a partir de 1630, i qui va deixar per a tal efecte una de les seues cases en el Carrer San Roc.
  • Les religioses, entre les quals es trobava la seua fundadora, entraren en el convent el 12 de maig de 1624. 
  • Per un altra banda, el temple actual va començar a construir-se en 1641 per l´arquitecte Fray Lorenzo de San Nicolás, religiós recoleto Agustí, natural de Madrid, qui també va concloure les obre cap al 1661. Cal destacar la decoració interior, es guarda un Jesucrist de Gregorio Hernández, i a més,  fins el seu trasllat  al Museo del Prado, va estar també el famós Jesucrist de Velàzquez. Però allò que més cal destacar és la capella del Sepulcre que estava decorat amb pintures murals de Claudio Coello, Francisco Ricci, Pérz Sierra i Juan Martínez Cabezuelo i fou derrocada en 1908 davant l´amenaça de ruïna.
  • En 1912 es començà a construir un nou convent a més de restaurar l´antiga església, obres que van ser acabades a l´any següent segons un projecte de l´arquitecte Rafael Martínez Zapatero.
  • En 1943 va ser declarat Monument Nacional.

 

Llegenda:

San Plácido ha sigut un del convents més famosos del Madird de l´Antiu Règim, ja que va ser l´origen de moltíssimes llegendes que salpicaren inclòs al rei Felip IV.

 

  • Entre les més destacades es troba la possessió diabòlica de vint-i-cinc monges del convent en 1628, entre les quals es trobava Teresa Valle. Darrere diversos exorcismes, la inquisició va intervindrer condenant a reclusió perpètua en un convent a en Francisco García Calderón, confessor del convent, i que segons es conta tenia rel·lacions amb algunes monges, i a més, darrere abjurar de lleví, es va reclutar a na Teresa quatre anys en el convent de Santo Domingo de Toledo.
  • Un altra llegenda té a veure amb el rellotge del convent, les campanades del qual imiten al toc de difunts. Segons es conta, el rellotge va ser un regla de Felip IV al convent darrere la mort de la seua dona, certa o fingida, d´una monja anomenada Margarita, amb la qual el monarca mantenia rel·lacions.