Categories
Sin categoría

Casa de les set Xemeneies

En el nostre viatge que hem anomenat “Madrid dels Austries” no pot falta la visita a la particular Casa de les Set Xemeneies.

Podrem arribar fàcilment seguint la ruta aquí baix indicada si ens despalcem amb transport públic o amb el nostre cotxe.

La “Casa de las siete chimeneas” es va declarar Monument Històric-Artístic en 1948.  A dia de hui es considera que forma part la l´anomenat Madrid dels Austries. Es troba en Plaça del Rei, 1, c/v Carrer de les Infantes, 31.

 

Història:

 

§          És un dels pocs exemples d´arquitectura civil del segle XVI que queden a Madrid.  Fou projectada i construida entre 1574 i 1577 per l´arquitecte Antonio Sillero per a Pedro de Ledesma, secretari d´Antonio Pèrez.

§          En 1583 la casa fou adquirida pel comerciant genovès Baltasar Cattaneo, des de llavors coneguda com “Casas de Cataño”.

§          En 1586 Baltasar Cattaneo manà a l´arquitecte Andrea de Lurano realitzar la primera ampliació i el resultat sigué una casa de planta rectangular, de dues altures, una teulada a quatre aigües amb set ximeneies, d´aquí el seu nom “Casa de las Siete Chimeneas”.

§          En 1590 el doctor Francisco Sandi i Mesa comprà la casa i fundà en ella el mayorazgo de la família dels Colmenares, des de 1716 Comtes de Polentinos, sent de la seua propietat fins 1881.

§          En el segle XVIII la seua nova funció de residència nobiliària va dur a la realització d´alguns canvis, com per exemple la construcció d´un edifici anexe, transversal, que hui en dia dóna a l´actual carrer dels Colmenares, resultant el conjunt una planta amb forma de <L>.

§          En 1766 també serví com a residència pel famós Marqués d´Esquilache, contra el qual el poble de Madrid s´amotinà deixant en la casa les impremptes del seu descontent.

§          En 1874 l´arquitecte Ortiz de Villajos realitzà una nova reforma.

§          En 1881 la casa es comprada pel financier Jaime Girona qui la convertiria en la futura seu del Banc de Castilla.

§          En 1882 l´arquitecte Manuel Antonio Capo emprengué la reforma de les façanes i restaurà la casa retornant-li el seu aspecte original, sense que implicara una transformació profunda de les construccions afegides posteriorment a la casa.

§          Durant el segle XX la casa seguí acollint seus bancàries.

§          En 1948 com ja hem dit fou declarada Monument Històric-Artístic.

§          En 1957 fou novament reformada pels arquitectes Fernando Chueca Goitia i José Antonio Domínguez Salazar.

§          Des de la dècada de 1980 fins l´actualitat és la seu del Ministeri d´Educació i Cultura.

Llegenda:

 

Al llarg del temps s´han anat originant una sèrie de llegendes sobre la simbologia d´aquestes set xemeneies:

 

Primerament, es pensava que aquestes set xemeneies eren una representació dels set pecats capitals.

Per altra part també s´escomensà a dir pels entorns que la casa estava habitada per l´esperít d´una filla il·legítima de Felipe II que residí allí com a reclusa.

 

 

Al voltant d´aquesta zona també hi trobarem divesos llocs on gaudir asseguts de bons menjars.