Categories
Sin categoría

Església de les Comendadores de Calatrava

Una vegada en el Carrer d´Alcalà podem visitar també l´Església de les Comendadores de Calatrava.

Ubicació:

 

L´església de les Comendadores de Calatrava el podem trobar al carrer d´Alcalà, 25.

 

Història:

 

  • Es tracta de l´església de l´antic Monestir Real de la Concepció, més conegut per el de les Comendadores de Calatrava.
  • Els orígens es remunten a 1623, quan les religioses de l´Ordre Militar de Calatrava es traslladaren a Madrid precedents de l´Almonazid de Zorita (Guadalajara), establint-se  en un principi en el convent de Santa Isabel, i més tard en unes cases al final del carrer Atocha.
  • A finals del segle XVII es traslladaren a aquest edifici del carrer d´Alcalà.
  • El convent fou derruït durant els anys de la Revolucio de 1868, quedant en peu únicament la seua església.
  • L´església es va salvar del derrocament gràcies a la intervenció que va fer Manuel Silvela en el Congrés dels Diputats el 9 de març de 1870, amb la proposta de conservar el convent i el temple.
  • Després de ser debatut pels diputat Moreno Benítez i amb el Ministre d´Hacenda, partidaris del derrocament, el govern va optar per una solució salomònica: conservar el temple i derrocar el convent.
  • En allò que respecta a l´edifici, fou realitzat entre 1670 i 1678 segons les traces de Fray Lorenzo de San Nicolás, encara que fou acabat per Isidre Martínez i Gregori Garrote.
  • Es tracta d´una església de planta de creu llatina amb creuer i una cúpula monumental constituïda per  un tambor de huit finestres, quatre obertes i quatre cegades. En el interior, destaca el auster retaule de la capella major realitzat per José Benito de Churriguera entre 1720 i 1724, amb escultures de Pablo González Velázquez.
  • En quan a la façana, actualment es troba molt modificada respecte a l´original, ja que durant el regnat d´Isabel II, l´arquitecte Juan de Madrazo i Kuntz va realitzar una completa remodelació a instàncies del rei consort Francisco de Asís.
  • Aquesta reforma va consistir en aplicar con color rogenc de terracota a tota la façana, a més d´introduir motius decoratius neo-renacentistes, molt inspirats en l´arquitectura milanesa, com per exemple el rosetó del cos central que reprodueix la Creu de Calatrava.