Categories
Sin categoría

Església de San José

Una vegada vista la Porta d´Alcalà, es recomanable vistir el carrer anomenat com aquesta mateixa: El Carrer d´Alcalà on trobarem l´Església de San José.

 

Ubicació:

 

L´església de San José es troba al carrer d´Alcalà, 43.

 

Història:

 

  • Es tracta de l´església de l´antic convent de San Hermenegildo, fundat en 1586 per fray Nicolás de Jesús i Maria, baix la llicència del cardenal Gaspar de Quiroga, més conegut amb el nom del Carmen Descalzo, per estar habitat per els religiosos d´aquesta ordre.
  • El primitiu edifici, la qual església havia sigut constuïda en 1605, va ser derruïda a principis del segle XVIII, i en 1730 es va encarregar a Pedro de Ribera la construcció de l´actual, acabat en 1748 per José de Arredondo i Fauto Manso.
  • Es tracta de la típica església del barroc madrileny, alçada sobre planta de creu llatina amb una nau central i dos laterals. En la façana, amb l´estil de Ribera, hi ha nixo central amb una imatge de Nuestra Señora del Carmen que va realitzar l´escultor frances Roberto Michel.
  • La façana original fou alterada en 1912 per l´arquitecte Juan Moya i Idígoras, al almpliar-la cap als costats i en altura per així adequar-la a les proporcions de la veïna “Casa del Parrac”, construïda també en eixes dades amb motiu de l´apertura de la Gran Via.
  • En 1836, amb la desamotització de Mendizábal, els religiosos carmelites foren expulsats i tan el convent com el temple quedaren vuits i sense ús.
  • El convent, va allotjar durant uns anys la Direcció de l´Administració Militar, però després va ser derruït i es construí en el seu lloc el teatre Apolo, i més tard l´edifici del Banc de Viscaya.
  • Des del moment en el qual l´església es va convertir en la seu de la parròquia de San José ha sigut i segueix sent aquesta la seua funció actual.
  • Aquesta parròquia havia sigut fundada com annex parroquial de San Ginés en 1745 per Bernardino Fernández de Velasco, duc de Frías.
  • Abans de situar-se en l´església del Carmen Descalzo tingué diversos emplaçaments: primer va estar en el palau del propi duc, fins que durant la dominació francesa es traslladà a l´església de les monges de Góngora, i més tard a l´Hospital del Flamencs.