“La memòria dels Cargols”

La memòria dels Cargols es una serie de Dagoll Dagom, sobre una idea de Anna Rosa Cisquella, emitida por TV3, que explica la historia de Cataluña a través de las vivencias de la familia Cargol en clave de humor.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/K74jGNw5mek" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Nos parece interesante enlazar los tres capítulos que tratan sobre el periodo estudiado, ya que la serie trata sobre una familia de pagesos, mostrándonos los quehaceres diarios de todos los miembros de la familia, mientras se ven inmersos en los distintos acontecimientos históricos.

En el capítulo 5, “El retorn d’ en Matallops”, vemos como un miembro de la familia Cargol se convierte en bandolero. Durante el siglo XVI, ante la difícil situación económica de los campesinos, el bandolerismo es una de las salidas que encuentran.

http://www.tv3.cat/videos/2825650/El-retorn-den-Matallops

En Bernat Cargol ha fugit de casa i s’ha convertit en el mític bandoler “Matallops”. Una nit arriba al mas en companyia del seu inseparable Perico i de la seva companya, la Rodanxona. La família l’acull, però el baró i els pagesos el volen fer presoner.

El capítulo 6, “La Guerra dels Segadors”, trata la revuelta catalana contra las medidas del Conde Duque de Olivares.

http://www.tv3.cat/videos/2832870/La-guerra-dels-Segadors

Per ordre del comte duc d’Olivares, els pagesos es veuen obligats a donar allotjament als terribles terços. Al mas Cargol hi arriba un capità alemany, Kapitän Pffaff, amb ordres del baró de crear les condicions necessàries per crear una revolta popular i justificar així la intervenció de l’exèrcit.

El capítulo 7, “La Rosellona”, en el contexto de la firma de la Paz de los Pirineos, al perder el Rosellón y la Cerdaña, una familiar de los Cargol regresa…

http://www.tv3.cat/videos/2847091/La-Rossellona

Una cosina desconeguda que prové de les terres del Rosselló, ara en mans franceses, arriba al mas Cargol demanant acolliment. La seva bellesa i el seu poder de seducció causen estralls entre els homes de la casa, al temps que desperta l’odi de les dones, que l’acusen de bruixa.

This entry was posted in Sin categoría and tagged , , , . Bookmark the permalink.