Qui dirigia el moviment Comuner i qui el composava?

Segons podem llegir en Zagorín (1985), els caps de la revolta eren nobles, cavallers i membres del patriciat urbà. Joan de Padilla procedia d’una il·lustre família de Toledo; Don Pedro Girón, incitador de la revolta i durant molt de temps capità general de l’exèrcit comuner, provenia de l’alta noblesa; Pedro Laso de Toledo i Francisco Maldonado també provenien de família noble. Antonio de Acuña era bisbe de la ciutat de Zamora. Per últim, Juan Bravo (Segovia), Alonso de Saravia (Valladolid) i Juan Zapata (Madrid) eren regidors i membres de l’elit urbana.

Dins de la Junta i de les comunitats formades a les ciutats rebels predominaven els homes d’estatus mitjà -cavallers urbans, oficials municipals, lletrats i altres membres de professions liberals i comerciants. Els artesans també representaven una força activa en les assemblees.

També part del clergat, especialment franciscans i dominics també foren importants comuners. De fet l’aparell propagandístic que exerciren els religiosos jugà un paper fonamental en l’extensió de les idees insurgents per la massa popular.

This entry was posted in Llocs d'interés. Bookmark the permalink.