Tema 2. Oscil·lacions i ones (III)

L’última sessió d’aquest bloc es dedica a l’estudi de les ones sonores. Definirem el so i analitzarem la seua propagació. S’obtindrà la velocitat del so en funció del medi de propagació, així com les característiques del so d’intensitat, potència i pressió acústica. També es definiran els nivells d’intensitat acústica, de potència acústica i de pressió acústica. Finalment, s’analitzarà que succeeix quan un emissor i receptor es troben en moviment relatiu en relació amb el medi en què es propaga l’ona. Aquest fenomen s’anomena efecte Doppler. Exemples quotidians són el canvi de to d’un cotxe de policia o ambulància quan se’ns apropa o se’ns allunya.

Quan una font es mou a major velocitat que la de propagació de l’ona emesa, les ones es concentren rere la font i formen el que s’anomena una ona de xoc. En el cas de les ones sonores, quan l’ona de xoc arriba al receptor es percep una mena d’espetec.

En el següent vídeo podeu escoltar i veure diversos espetecs d’avions supersònics (extret de YouTube on podeu trobar més exemples).

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/6o0zmafxTmE" width="640" height="480" wmode="transparent" /]

Els terratrèmols produeixen vibracions en el terreny i una part d’energia d’aquest s’emet en forma d’ones sísmiques. Aquestes ones fan vibrar el terreny al llarg d’un interval de freqüències ampli. Per aquesta raó és molt important identificar les àrees susceptibles de patir danys importants per terratrèmols i complir amb les corresponents normatives de seguretat en les construccions de ponts, esculleres i edificis.

La bibliografia d’aquest bloc i la versió en castellà les podeu consultar ací.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *