Categories
Sin categoría

Església de San Antoni de Padua

En direcció nord des de la Plaça Major arribarem a l´església de San Antoni de Padua.

Ubicació:

L´església de San Antonio de Padua la trobem a la Corredera Baja de San Pablo, 16

 

Història:

 

  • Estava dedicada a San Antoni de Padua.
  • Fou fundada en 1606 per Felip III, qui amb la mediació del Consell de Portugal, va voler oferir aquesta església i hospital als portuguesos que vivien en Madrid, per la qual cosa també se la conegué amb el nom de San Antonio del Portuguesos.
  • Al independitzar-se Portugal de la monarquia espanyola a partir de 1640, l´edifici es va quedar buit.
  • En 1689, la regent Mariana d´Austria va decidir cedir-la als alemanys catòlics que vingueren a Madrid acompanyant a Mariana de Neoburbo, qui havia de contraure matrimoni amb Carles II. A partir d´aquest moment va ser coneguda com San Antoni dels Alemanys.
  • En 1702, Felip V va concedir l´administració del recinte a la Germandad del Refugi, fundat en 1615 per el pare Benardino d´Antequera, en Pedro Lasso de la Vega i en Juan Jerónimo Serra, i que per aquestos anys es trobava sense edifici darrere haver-se arruïnat la seua església dedicada a San Martí.
  • L´edifici actual, que hui en dia segueix representat per la Germandat del Refugi, fou construït a partir de 1624 segons un projecte del jesuïta Pedro Sánchez, encara que fou Francisco Seseña qui va dirigir les obres, ajudat per Juan Gómez de Mora, a qui se li atribueix la façana.
  • Va ser construïda sobre una planta oval i aquesta és una de les esglésies més boniques de la ciutat, sobre tot pel seu interior, tot ell pintat al fresc per Lucas Jordán, Francisco Carreño i Francisco Ricci. També cal destacar el auster retaule major, realitzat a mitjans del segle XVIII per l´arquitecte Miguel Fernández, amb escultures de Francisco Gutiérrez.
  • En 1887 l´exterior va ser restaurat per l´arquitecte Antonio Ruiz de Salces, qui va donar uniformitat al conjunt format per l´església i la Germandat.
  • En 1972 va ser declarat Monment Nacional.