Categories
Sin categoría

Plaça de la Villa

És molt sorprenent trobar-se en un espai tan tranquil com aquest, ja que pareix continuar en el temple dels Austries. Està rodejada d´edificis històrics, del segle XV al segle XVII, com per exemple les cases consistorials, hui dia, l´ajuntament, la casa dels Cisneros i la Torre dels Lujanes. Aquesta torre és de pedra i rejola i té tres ecuts en la porta, es tracta d´un dels edificis més antics. En el centre s´alça l´estàtua d´Alvaro de Bazán, comandant de l´Armada Invencible, obra de Benlliur. Des d´ací podem pegar un interessant passig descobrint aquestes arquitectures en els carrers del vell Madrid.

Important: Cal assenyalar que l´estació més propera de metro és la del: Sol/Opera

Així doncs, ara parlarem de l´Ajuntament.

Ubicació:

Es troba en la Plaça de la Villa, 5

 

Història:

  • Degut a l´escasa importància que tingué Madrid des dels seus orígens, el Consell de la Villa no tenia cap immoble propi fins ben entrar el segle XVII, per tant, una volta ja establerta la Cort. D´aquesta forma, les primeres reunions de l´ajuntament es celebraven en una petita sala capitular situada damunt del pòrtic de la parròquia de El Salvador, en el carrer Major, front a la plaça del seu nom.
  • El 19 d´agost de 1619 l´ajuntament va celebrar la seua primera sessió en ela casa que havia sigut de Juan de Acuña (president del Consell de Castilla), situada en la Plazuela de San Salvador, hui en dia Plaça de la Villa.
  • En 1629, casi seixanta anys després de la primera instal·lació de Cort en Madrid, Felip IV va concedir llicència a l´Ajuntament per a treballar sobre la casa de Juan de Acuña, en un edifici que servia de seu, funció que segueix desenvolupant actualment.
  • L´edifici, concebut també com a Presó de Villa, va ser construït a partir de 1644 segons un projecte de l´arquitecte Juan Gómez de Mora aprovat en 1629 i va ser José de Villareal qui va continuar la construcció de l´edifici seguint l´original projecte, tot i que integrà el recinte entorn a un pati central que va acabar convertint-se en el protagonista de l´edifici i més tard va ser Teodoro Ardemans i José del Olmo qui acabaren les obres en 1696.
  • Al llarg de la seua història, la Casa de la Villa ha sofrit diverses reformes, la més significativa es la que va realitzar l´arquitecte Juan de Villanueva en 1789, qui va afegir la galeria de columnes que dóna al Carrer Major amb la finalitat de permetre als reis presenciar el pas de la professó del Corpus.
  • Un altra actuació a destacar va ser la construcció en 1915 del passadís que connecta l´ajuntament amb la Casa de Cisneros, obra de l´arquitecte Lui Bellido.
  • En el seu interior, es digne de destacar l´escala de pedra, decorada amb tres tapissos del segle XVII, el saló de audiències, el de sessions i l´antiga capella decorada amb frescos d´Antonio Palomino.