Qui dirigia el moviment Comuner i qui el composava?

Segons podem llegir en Zagorín (1985), els caps de la revolta eren nobles, cavallers i membres del patriciat urbà. Joan de Padilla procedia d’una il·lustre família de Toledo; Don Pedro Girón, incitador de la revolta i durant molt de temps capità general de l’exèrcit comuner, provenia de l’alta noblesa; Pedro Laso de Toledo i Francisco Maldonado també provenien de família noble. Antonio de Acuña era bisbe de la ciutat de Zamora. Per últim, Juan Bravo (Segovia), Alonso de Saravia (Valladolid) i Juan Zapata (Madrid) eren regidors i membres de l’elit urbana.

Dins de la Junta i de les comunitats formades a les ciutats rebels predominaven els homes d’estatus mitjà -cavallers urbans, oficials municipals, lletrats i altres membres de professions liberals i comerciants. Els artesans també representaven una força activa en les assemblees.

També part del clergat, especialment franciscans i dominics també foren importants comuners. De fet l’aparell propagandístic que exerciren els religiosos jugà un paper fonamental en l’extensió de les idees insurgents per la massa popular.

Posted in Llocs d'interés | Comments Off on Qui dirigia el moviment Comuner i qui el composava?

Mapa amb les ciutats alçades en Comunitat

Mapa de la localització de les ciutats alçades en Comunitat

Cronologia dels fets:

  • 15-04-1520; Toledo: manifestació contra la partida acceptada pels regidors a les corts. Inici de les Comunitats.
  • 29-05-1520; Segovia: mort de 2 oficials reials i diputats a les Corts.
  • 31-05-1520; Toledo: el corregidor expulsat; nou govern.
  • 05-06-1520; Guadalajara: el poble exigeix el càstic de 2 diputats.
  • 10-06-1520; Burgos: inici d’avalots antifiscals.
  • 01-08-1520; Àvila: creació d’una junta revolucionària.
  • 25-08-1520; Valladolid: Govern popular.
  • 19-09-1520; Tordesillas: creació de la Santa Junta.
  • 26-09-1520; destitució del Consejo Real.
  • 01-11-1520; Burgos se separa de la Junta.
  • 10-12-1520; Tordesillas: victòria reialista; dimissió del capità general comuner Pedro Girón.
  • 28-12-1520; Valladolid; nova capital comunera; aclamació de Padilla.
  • 06-02-1521; Tierra de Campos; expedicions antisenyorials.
  • 23-04-1521; Villalar; derrota dels comuners. Fi de la Santa Junta.
  • 14-05-1521; Toledo dirigeix la resistència.
  • 03-02-1522, Toledo capitula.
Posted in Llocs d'interés | Comments Off on Mapa amb les ciutats alçades en Comunitat

Reflexions sobre la noblesa

Arran de llegir en els manuals com els Reis Catòlics volen controlar políticament la noblesa; com Carles V continua amb esta política i intenta excloure la noblesa dels llocs de poder al govern, m’he trobat en la necessitat d’escriure alguns pensaments. També he recordat que en l’alta edat mitjana en el moment de constitució dels estats cristians, l’estratègia reial s’havia d’enfrontar, ja siga amb la coacció o amb la contractació, amb els interessos de la noblesa. L’última dada que m’ha fet pensar és la que trobem a la pàgina 125 del manual de Lynch (2007) que diu així: “La crisis sucesoria que siguió a la muerte de Isabel y el largo vacío de poder real durante los años 1504-1517 permitieron a la nobleza castellana mejorar su suerte e intentar un nuevo asalto al poder a expensas del Estado debilitado.”

Així doncs el pensament que em ve al cap és que els nobles, abans de la consolidació del sistema econòmic capitalista, uns pocs segles després, funcionaven com a autèntics camorristes. És a dir que el feudalisme permitia als més forts controlar la societat. És a dir a qui dominaven els recursos per ser més forts, entre eixos recursos està primerament el fet de poder mantindre un cavall, origen antic de la noblesa, manaven i prou. La seua manera de funcionar em recorda a la dels mafiosos de les pel·lícules que mantenint el control en el seu territori negocien i especulen amb els altres poderosos per sustentar el poder estatal.

Durant l’època moderna hem pogut veure el naixement dels estats moderns, on els súbdits s’han anat transformant poc a poc en ciutadans. El poder oligàrquic de l’antiga noblesa deixa pas al poder de la gran burgesia. La pugna entre l’elit poderosa i la gent del comú continua igual de present però amb altres formes d’expressió, potser amb unes formes una mica més subtils que en el context feudal però no per això menys favorable al bàndol dels poderosos.

Posted in Llocs d'interés | Comments Off on Reflexions sobre la noblesa

Línia temporal de l’alçament agermanat

Enllaç a TimeRime on hi ha una cronologia dels fets transcendentals de les Germanies. Font d’Eulàlia Duran (1982).

Posted in Llocs d'interés | Comments Off on Línia temporal de l’alçament agermanat

Reivindicacions dels comuners

Segons Lynch la revolta comunera es va convertir en una autèntica reivindicació social per part de la població desheretada. El seu programa polític recull elements que encara hui dia esgrimeixen els defensors de la democràcia i la justícia social: la limitació del poder reial i el fre al poder de la noblesa, la reducció dels impostos, la reducció de les despeses del govern, la repressió de la corrupció i per últim la reforma dels municipis que permetera una major participació dels sectors socials no privilegiats, és a dir la Comunitat.

En les places ocupades arrel del 15m podríem sentir hui en dia coses semblants.  En 1521 la batalla contra els excessos de la Corona es convertí en una lluita de classes desesperada. Els comuners s’enfrontaren al poder sense una consciència de classe unida i sense una organització política forta, comptaven només amb la ràbia continguda i amb l’energia dels qui volen canviar el seu món. Però es van topar contra el mur d’una aristocràcia unida i forta. En el moment que els nobles van veure com les revoltes podien perjudicar els seus interessos, van oblidar-se dels seus rencors contra el nou rei i s’aliniaren a l’exèrcit reial per aplastar així la revolta de la Comunitat no privilegiada.

Per amenitzar la reflexió ací va una altra cançó de l’Ovidi, cantada amb la ràbia de hui en dia:[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/AiazGBfaGt0" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Posted in Comuneros, Context polític | Tagged , , | Comments Off on Reivindicacions dels comuners

Requisits per ser nomenat emperador 1: l’espoli econòmic del teu poble

Carlos V tuvo que gastar un millón de florines de oro en su elección para que los electores tuvieran no sólo razones políticas sinó también económicas para eligirle y la operación le obligó a contraer una deuda de medio millón de florines con los Fugger […] el elector palatino y el obispo de Maguncia, cuyos votos eran imprescindibles, recibieron 139.000 y 100.000 flroines respectivamente, pero también hubo donaciones a consejeros de príncipes y a las ciudades, que podían crear un ambiente favorable a Carlos.” John Lynch, 2001, pàgs 119-121.

Com podem observar la política d’afalagar amb regals els polítics per obtindre beneficis personals o corporatius no s’ho han inventat els de la trama Gúrtel. Carles a banda d’endeutar la seua economia amb els banquers alemanys (Welser, Fugger), va espoliar una enorme quantitat de diners de les ciutats castellanes i aragoneses, sobretot de les primeres. Amb eixos diners va poder untar els electors que li haurien de donar la corona imperial romanogermànica. El setembre de 1520 seria nomenat en Aquisgran rei de romans, emperador en la pràctica fins la coronació oficial que s’allargarà fins 1530. El poble castellà i valencià s’hi oposà, en un principi, feroçment a la política imperial carlista, per una banda per l’espoli econòmic que patien i per una altra banda per les circumstàncies polítiques que intentem esclarir en altres entrades del blog.

Posted in Llocs d'interés | Comments Off on Requisits per ser nomenat emperador 1: l’espoli econòmic del teu poble

Crim de germania (fragments)

“Allí, al carrer dels Tintorers, prop del Tossal, estaven els tretze més importants d’aquell moviment inspirat per un tal Joan Llorenç. La comitiva del virrei venia pel carrer de Quart. S’escoltaren alguns vítols aclamant en Diego Hurtado de Mendoza, que era el nom d’aquell virrei. Aquest venia muntat sobre una atzembla de color de cendra fina, que hauria enamorat el meu pare. L’acompanyaven en el trajecte el governador, que anava un poc més darrere, el subdelegat del governador, els jurats, els oficials del Consell Reial i de la Ciutat, escortats per l’aristocràcia valenciana, i tancaven el seguici una nombrosa comparsa de gent pròxima al virrei, que era, d’altra banda, compte de Mélito.” Josep Lozano, 2006

L’ombrejat no és de l’autor, l’he volgut marcar per resaltar alguns dels personatges i de les institucions que formen part en les revoltes de de 1520 al Regne de València. Per una altra banda tenim als menestrals…

“Quan aquest arriba al Tossal i els agermanats s’adonaren que la comitiva volia anar directament a la Seu passant pel carrer dels Cavallers, sense trencar a la dreta pel carrer del Corpus com era el costum, un dels menestrals, Guillem Sorolla, fent un pas endavant, agafà les regnes de l’atzembla del virrei i li digué, tot altiu: – Il·lustríssim senyor, sàpiga vostra senyoria que els reis i els prínceps vénen a aquesta ciutat per aquest camí, donen la volta pel carrer de la Bosseria, que és el carrer que ara teniu a mà dreta.- Els agermanats havien encerclat el virrei, i Guillem Sorolla seguia la seua al·locució amb veu sarcàstica.”

Sobta com ens presenta Josep Lozano la situació. No sabem si exactament passà esta escena d’enfrontament directe, cosa que no ens hauria d’estranyar, les mesures de seguretat que es gasten els polítics actualment encara no serien tan contundents. El més interessant és percebre l’actitud desafiant d’un menestral. És a dir d’un ciutadà del tercer braç que s’enfronta a la cara amb un virrei, que és el representant de la Corona. No només hi ha un atac contra un rei que no acceptem, és un atac contra la societat estamental, és una espurna de la lluita de classes.

Posted in Agermanats, Context polític, Llocs d'interés | Tagged , , , , , | Comments Off on Crim de germania (fragments)

La cançó de les balances

No és estrictament un arxiu històric, tot i que l’Ovidi siga molt mític. Però potser serveix per ficar-nos en situació i imaginar-nos què podia cantar la gent dels pobles i ciutats revoltades contra el rei i els poderosos. Què cantaven els xiquets i les xiquetes quan tenien por de les massacres dels exèrcits, o quan jugaven ells mateixos a ser soldats i a marxar mostrant les armes com feien els agermanats per la ciutat.

La història forma part de la nostra vida quotidiana, ja que a cada moment anem construint la història del futur, per això de volta en quan és necessari deixar volar la imaginació per aprendre què va passar en això que diuen Història.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/tZqKn-V-C5s" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Posted in Agermanats, Comuneros, Context polític | Tagged , , , | 1 Comment

Adrià d’Utrech

Adrià VI, Papa de l’església catòlica per un any, 1522-1523.

Preceptor de Carles I, polític destacat en la regència de Castella i teòleg important, va estudiar a la Universitat de Lovaina, on acabà com a Rector.

El 24 de gener 1520, amb el rei en Aquísgran defensant els seus drets sobre l’Imperi romanogermànic, visita València i es reuneix amb els síndics que representen les germanies.

Estes rebran l’enviat regi amb una demostració de força, passetgen les banderes de la ciutat i marxen amb les armes per la ciutat. Fou el dia de Carnestoltes un 19 de febrer, el poble clamava el nom del seu rei, respectat i odiat al mateix temps. L’argument que els agermanats posaven sobre la taula era el compliment de la llei, dels furs que el rei encara no havia jurat.

Adrià se n’anà sense aconseguir tranquilitzar la noblesa que veia amb preocupació la presa de poder del poble pla. Les germanies mantingueren la posició i no acceptaren l’orde de Carles I que deixaren les armes.

(vegeu, Miquel Coll i Alentorn, Història, vol 2, pàg 307)

Posted in Agermanats, Context polític | Tagged , , , , , , , | Comments Off on Adrià d’Utrech

L’origen de les Germanies de València l’hem de buscar en la possibilitat que el poble pla valencià tenia per armar-se i organitzar un exèrcit popular.

La causa és la necessitat de defensar-se de les incursions de pirates berberiscos. El Regne de València ha sigut des del seu origen un territori de frontera, quan la península esdevé un domini exclusivament de corones cristianes, la costera mediterrània es convertirà en el camp de batalla amb la cultura musulmana.

La ineficàcia dels nobles  per exercir el seu paper militar en les costes valencianes permet que el rei Ferran II d’Aragó done als menestrals, organitzats per gremis, el privilegi de poder armar-se i organitzar un exèrcit .  Açò serà el 1515 però no serà fins a 1519 quan Carles I confirma el privilegi que efectivament es constituirà un vertader poder popular.

La Junta dels trezte té un important contingut polític: des del simbolisme cristià que hi ha en el nombre de síndics que la constitueixen, fins a la reivindicació d’un govern municipal a l’estil de les repúbliques italianes.[kml_flashembed movie="http://www.vila-real.info/vilapedia/images/thumb/8/8c/Agermanats_davant_Adria_d_Utrecht.JPG/350px-Agermanats_davant_Adria_d_Utrecht.JPG" width="350" height="350" wmode="transparent" /]Agermanats visitant Adrià d'Utrech

 

Posted on by comunitatsigermanies | Comments Off on Poder ciutadà al Regne de València