Categories
Sin categoría

Capella de Crist dels Dolors

Una volta en la Plaça de la Villa podriem visitiar la Capella deCris dels Dolors, de la qual a continuació parlarem.

El Convent de Crist dels Dolors ésuna capella perbarroca de la Venerable Ordre Tercera de San Francesc que fou declarada Monument Nacional des de 1969, per la seua bellesa singular i decoració.

 

Ubicació:

Es troba en el carrer de San Buenaventura, 1

 

Història:

 

  • Origen: En 1617 els frares de l´antic Convent de franciscans de Jesús i Maria decideixen instal·lar una capella nova i independent del seu recinte conventual, tot i que era pròxima.
  • A partir de 1623 comencen a adquirir i reunir els terrenys que constituirien el futur solar de la capella, entre els quals també es torbaven algunes possessions cedides per els frares, com per exemple el Comisariato franciscà de Indies.
  • Entre 1662 i 1668 fou construïda la nova capella per l´alarife Marcos López, seguint les traces fetes pel Jesuita Francisco Bautista i per el pintor y escultor Sebastián de Herrera.
  • El temple consta d´una sola nau longitudinal, rematada amb boveres de canyó i lunetos picuts, per un presbiteri de bovera badí que allotja l´altar major. La resta del conjunt es troba coronat amb una cúpula sobre pechines que s´eleva a l´altura del creuer.
  • És d´especial menció el baldaquino per la seua bella factura que custòdia la imatge de Crist de Dolors, en l´altar major, projectat pel propi Sebastián de Herrera i realitzat en 1664 pel fuster Juan Ursularre Echevarría, utilitzant en la seua composició fustes, jaspes i marbre.
  • En 1968 la Venerable Ordre Tercera, dependent de la comunitat franciscana de San Francisco el Grande, va acomentre una desafinada reforma del temple per a poder adaptar-lo a les necessitats de la litúrgia moderna. Així doncs, desaparegué l´ornamentació barroca, es perderen els quatre retaules churriguerescos, es canvià de lloc l´altar causant destrosso en el baldaquino, es derrocà el cor i es tapiaren els arcs laterals, les portes i les finestres de capçalera.
  • Aquests fets que acabem d´anomenar foren denunciats pel diari “Madrid”, i propiciaren a la intervenció de la Direcció de Belles Arts, que en el seu objectiu de retornar-li al temple el seu aspecte original, va sancionar a la VOT i va iniciar els tràmits per a declarar la capella Monument Nacional, requisit indispensable per a que intervinguera directament l´Estat i el Servici de Monuments en la seua restauració.