Categories
Sin categoría

Visita a la Porta d´Alcalà

En el nostre viatge no pot faltar una visita a la Porta d´Alcalà.

 

Ubicació:

Ttrobarem la Porta d´Alcalà en la Plaça de la Independència s/n.

Història:

§          La Porta d´Alcalà ha arribat a convertir-se en en dels principals símbols de la Villa.

§          Els seus orígens es remonten a 1559, quan per a commemorar l´entrada a Madrid de na Margarita d´Austria, dona de Felip III, es construí una porta a la qual se l´anomenà d´Alcalà, tot i que comunicava la ciutat amb l´antic camí que portava a aquesta localitat.

§          Esta primitiva porta fou construida en pedra berroquenya amb tres arcs i dos xicotetes torres, no foy del gust de Carles III quan va fer la seua entrada a Madrid el 9 de decembre de 1759, per tal cosa que en 1764 manà derrocar-la per a posteriorment construir una nova de majors dimensions i més rica en ornaments.

§          Aixì doncs, la realització de la nova Porta d´Alcalà va ser encarregada a Francisco de Sabatini, qui presentà al monarca un projecte suportat en una estructura de cinc arcs de setanta peus d´alçada, amb dos models d´acabament, un amb pilastres i l´altres amb semicolumnes.

§          Carles III com que no es poguè decidir, optà per refundi els dos models, així doncs aquesta és la principal peculiaritat d´aquesta porta, situant el model de pilastres en la cara occidental i el de semicolumnes en la cara oriental.

§          Les obres comenzaren en 1774, quedant totalment cocloses en 1778 amb les escultures de Roberto Michel, que rematen les claus i la cornisa, i l´escut borbònic de Francisco Gutiérrez.

§          Fou declarada Monument Nacional en 1976.