Tema 4. Camp elèctric (I)

Podem imaginar-nos la nostra vida quotidiana sense l’electricitat, en particular, o l’electromagnetisme, en general? Quina és la càrrega total dels electrons en la moneda de 10 cèntims d’euro? Les primeres observacions de l’atracció elèctrica les van fer els grecs en l’antiguitat, els quals descobriren que l’ambre, després de refregar-lo, atreia objectes petits com ara palletes o plomes. De fet, la paraula elèctric prové del mot elektron, que significa ambre. Actualment, l’electricitat continua sent un camp d’investigació i d’aplicació. L’enginyeria elèctrica tracta de millorar la tecnologia elèctrica existent, incrementant el rendiment i l’eficiència de dispositius elèctrics diversos, com ara automòbils híbrids, plantes elèctriques, etc.

En aquest bloc començarem l’estudi de l’electricitat a partir de l’electrostàtica, que tracta de les càrregues en repòs, i del concepte de camp electrostàtic. Després d’introduir les propietats elèctriques de la matèria, es farà èmfasi en el caràcter conservatiu de la càrrega i de la seua quantització. Tot seguit estudiarem la llei de Coulomb, que descriu la força que exerceix una càrrega en una altra. A continuació introduirem el concepte de camp elèctric associat amb una distribució de càrrega i veurem com es pot descriure mitjançant les línies de camp que n’indiquen el mòdul i la direcció. Finalment, estudiarem el concepte de flux del camp elèctric que ens portarà a l’enunciat del teorema de Gauss i les seues aplicacions.

El Curs Interactiu de Física en Internet és un curs de Física general realitzat pel professor Ángel Franco de la Universitat del País Basc. La següent imatge enllaça al bloc dedicat a l’electromagnetisme.

fisica-con-ordenador1La versió en castellà i la bibliografia d’aquest bloc es pot consultar ací.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *