Tema 4. Camp elèctric (II)

El concepte d’energia potencial s’ha analitzat en el primer bloc temàtic relacionant-la amb forces conservatives com la força gravitatòria i la força elàstica exercida per un ressort. En aquesta sessió s’estudiarà el concepte d’energia potencial elèctrica i serà molt útil a l’hora de calcular camps elèctrics. Com que la força elèctrica és conservativa, els fenòmens electrostàtics es poden descriure en termes d’una energia potencial elèctrica. Aquesta idea ens permet introduir el concepte de potencial elèctric el caràcter escalar del qual ens permetrà calcular d’una manera més senzilla el camp elèctric, que és vectorial. El potencial elèctric es pot definir com l’energia potencial per unitat de càrrega i s’obtindrà el seu valor per a càrregues puntuals i per a diferents distribucions contínues de càrrega. S’analitzarà el cas de conductors en equilibri electrostàtic i les seues propietats.

Seguidament es definirà el concepte de superfície equipotencial i les seues propietats. Després s’obtindrà la relació entre el camp elèctric i el potencial elèctric que ens permetrà obtenir el potencial elèctric per integració conegut el camp elèctric o el camp elèctric a partir del gradient del potencial elèctric conegut aquest.

S’acabarà la sessió amb l’estudi de la capacitat, els condensadors i els dielèctrics. S’entén per condensador qualsevol dispositiu capaç d’emmagatzemar càrrega i energia. S’estudien distints tipus de condensadors i s’obtindrà la capacitat d’aquests, així com l’associació de condensadors. A continuació s’estudiarà l’energia que s’emmagatzema en un condensador i es definirà el concepte de densitat d’energia entre les plaques d’un condensador. Altre aspecte interessant a estudiar és la variació de la capacitat, del camp elèctric, del potencial elèctric i de la càrrega elèctrica quan es col·loca un material dielèctric en l’interior d’un condensador.

El Curs Interactiu de Física en Internet és un curs de Física general realitzat pel professor Ángel Franco de la Universitat del País Basc. La següent imatge enllaça al bloc dedicat a l’electromagnetisme.

fisica-con-ordenador1

La versió en castellà i la bibliografia d’aquest bloc es pot consultar ací.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *