Categories
divulgació

La partícula de Déu o el bosó de Higgs

Fa més de 50 anys, el físic britànica Peter Higgs postulà l’existència d’una partícula l’acció de la qual generaria la massa (la propietat que fa que els objectes tinguen pes en presència d’un camp gravitatori). Els bosons de Higgs crearien un camp que, interaccionant amb les altres partícules, els donaria la propietat de tindre massa. Això constitueix la teoria més fonamental de la física del segle XXI: el Model Estàndard.

Doncs bé, l’objectiu dels grans acceleradors de partícules com el Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC, en les seues sigles en anglés) situat al Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN), a Ginebra (Suïssa). El gran col·lisionador Tevatron, al laboratori nord-americà Fermilab, a prop de Chicago, és el rival de l’LHC per a detectar el bosó de Higgs.

Voleu conèixer alguna cosa més? Ací teniu algunes notícies aparegudes en mitjans de comunicació generals: