Categories
divulgació

Les tempestes solars

L’activitat solar és un dels camps d’investigació de l’astrofísica que és fonamental per a la predicció de les tempestes solars. La importància és deguda a la interacció d’aquesta radiació solar amb els satèl·lits de comunicacions (GPS, mòbils, estació espacial internacional, telescopis espacials, etc.) que pot afectar al funcionament de la tecnologia utilitzada. Gràcies al camp magnètic terrestre estem protegits de les partícules més energètiques que, d’aquesta manera, no arriben a la superfície terrestre.

De fet, la Agència Espacial Europea (ESA en l’acrònim anglés) desenvolupa la missió espacial Solar Orbiter que té previst llançar durant l’any 2017. Aquest satel·lit arribarà més a prop que mai del Sol i permetrà l’estudi dels pols solars així com entendre el camp magnètic solar. Voleu conèixer alguna cosa més? Doncs bé, ací teniu algunes notícies i enllaços.

  1. La tempesta solar del dijous 8 de març de 2012.
  2. Les grans flamarades solars en direcció cap a la Terra (8 de març de 2012).
  3. La tempesta solar provoca interferències en les comunicacions (10 de març de 2012).
  4. Abans de la missió Solar Orbiter l’ESA i la NASA llançaren l’observatori solar i heliosfèric (SOHO en l’acrònim anglés) que suposà un gran avanç en el coneixement de l’estrella que ens permet viure en el planeta.
  5. El Telescopi Solar Europeu (EST en l’acrònim anglés) és un projecte on participen 29 institucions més altres 9 en col·laboració de 15 països.
  6. Altres xarxes d’investigació solar es poden trobar a l’Institut Astrofísic de Canàries (IAC).