Categories
General

Estadísticas de conexión al Aula Virtual durante el curso 2008-2009

Continuando con el proyecto de Aula Virtual para la conexión a través de Campus Virtual  al software licenciado de aulas presentamos las estadísticas de conexión durante el curso 2008-09.

Para más información podéis consultar la siguiente URL https://blogs.ua.es/si/2009/10/14/estadisticas-de-conexion-al-aula-virtual-durante-el-curso-2008-2009/

Categories
Comunicados institucionales

V Jornades pel coneixement obert i el programari lliure de la Universitat d’Alacant (V Jornades COPLA)

Per a incentivar entre la comunitat universitària l’ús del programari lliure i promoure el coneixement obert, la Universitat d’Alacant organitza les V Jornades pel Coneixement Obert i el Programari Lliure de la Universitat d’Alacant (V Jornades COPLA).

– “Alfabetización digital en un contexto de conocimiento abierto”, Tiscar Lara. Vicedegana de Cultura Digital en l’Escola d’Organització Industrial, (EOI)

-Taula redona: ” Uso de Software Libre en los estudios de grado ”

Enguany, a més, s’han organitzat diversos tallers per a facilitar el coneixement de manera pràctica.

– LliureX

– Introducció a Blender

– Edició bàsica d’àudio i vídeo amb GNU/Linux

– Autoarxiu de materials docents en RUA i publicació

de cursos en OCW-UA (per a PAS i PDI)

– BlogsUA

– “R” i “R-Commander” (per a anàlisi estadística).

Les V Jornades COPLA tindran lloc  el 12 i 13 de novembre de 2009 a la sala d’actes de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant.

La inscripció és gratuïta; però amb l’objectiu de conèixer el nombre d’assistents i poder organitzar adequadament les jornades és necessària la inscripció.

Tota la informació està disponible en la web de les Jornades http:/copla.ua.es/jornadas5/va/ y http:/copla.ua.es/jornadas5/es/

Categories
General

Biblioteca Universitaria. Conocimiento de vanguardia

Biblioteca Universitaria. Conocimiento de vanguardia
Paraninfo. INFORMACIÓN. Suplemento de actualidad de la Universidad de Alicante
Martes, 27 de octubre de 2009
http://www.ua.es/dossierprensa/2009/10/27/4.pdf

Conocimiento de vanguardia
Los otros retos
Tres pilares básicos
Con el objetivo de crear nuevos materiales

La producción científica y cultural sin difusión probablemente no sería nada, como tampoco lo serían aquellas bibliotecas atrapadas en el tiempo. Consciente de estas dos máximas, la Universidad de Alicante se ha subido una vez más al tren de las nuevas tecnologías y ha apostado por una biblioteca acorde con los nuevos tiempos.

Paraninfo

Categories
General

Expocampus 2009 – Ultimas potencialidades y perspectivas del e-learning

expocampus 2009
El pasado viernes 16 de octubre, tuvo lugar en Madrid, en el salón de actos del edifico de Humanidades de la UNED, Expocampus 2009, la 7ª edición del congreso de innovación docente, que esta edición tenía como subtítulo “Últimas potencialidades y perspectivas del e-learning”. Fui invitado por Germán Ruiperez a participar en la mesa redonda “El e-learning y la reestructuración metodológica de las universidades españolas con el Plan Bolonia”, junto a Francisco José García Peñalvo (Vicerrector de Innovación Tecnológica de la Universidad de Salamanca) y Mercè Gisbert (Vicerrectora de Política Docente y Convergencia en el EEES de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona).
El la página web del congreso podéis encontrar el programa completo así como información sobre el mismo. En la página expocampus2009.catedraelearning.es se pueden consultar las presentaciones de los distintos ponentes.

Esta es mi presentación:
http://www.slideshare.net/secret/JOknAX75dlXGdC

Categories
General

La Universidad de Alicante aboga por la tecnología como seña de identidad

La Universidad de Alicante aboga por la tecnología como seña de identidad
Faraón Llorens, vicerrector de Tecnología e Innovación Educativa
Economía 3
Número 201 / III época / octubre de 2009
Páginas 14 y 15

Foto economia 3

Categories
General

Consigue un Netbook en la Semana del Acceso Abierto

Con motivo de la Semana del Acceso Abierto, que se celebrará a nivel mundial del 19 al 23 de Octubre, desde el Repositorio Institucional de la Universidad de Alicante, RUA, organizamos un “maratón de auto-archivo”.

semana_acceso_abierto

El objetivo de este maratón es que el Personal Docente e Investigador de la Universidad de Alicante archive el mayor número de materiales de investigación (artículos de revistas, comunicaciones a congresos, capítulos de libros, etc.) a lo largo de esta semana.

La persona que mayor cantidad de documentos auto-archive recibirá como premio un PC Portátil Compaq Mini 110c-1030SS – Atom N270 / 1.6 GHz, valorado en más de 300 euros.

Los requisitos para participar en este concurso son:

  • formar parte del colectivo de PDI de la UA.
  • formar parte de uno de los Grupos de Investigación reconocidos por el Vicerrectorado que, a día 22 de octubre (inclusive), esté dado de alta en RUA (para dar de alta un grupo debe enviarse el siguiente formulario a rua@ua.es).
  • auto-archivar un mínimo de 5 documentos durante la semana del 19 al 23 de Octubre.

Los materiales archivados durante esta semana serán contabilizados a efectos de la “Convocatoria de ayudas para la constitución de comunidades de investigación en el Repositorio de la Universidad de Alicante (RUA) y para incentivar el auto-archivo de documentos por parte de las mismas”, cuyo plazo finaliza el 1 de Noviembre.

Categories
Reflexiones personales

Per favor, que ningú decidisca per mi

Que ningú decidisca per mi, per favor.
En la primera etapa de la meua vida, un senyor, pensant que els espanyols no sabíem el que era bo per a nosaltres, va decidir que ell i els seus, que il·luminats per déu estaven en possessió de la veritat, prendrien totes les decisions que foren necessàries, i tot pel meu bé. Entre aqueixes decisions estava la que, per a que tots els espanyols ens entenguérem, havíem de parlar una mateixa llengua, el castellà. Fins a ací bé. El problema és que a més va voler eliminar les altres llengües que es parlaven a Espanya. I a resultes d’això, jo que, estava per al mig, em vaig veure que paradoxalment sent un xiquet que treia molt bones notes en el col·legi era analfabet en la llengua que utilitzava per a relacionar-me amb la meua família i amics, i en general, en tots els àmbits de la meua vida social, a excepció de l’aula del col·legi. Afortunadament vivia a Alcoi on el valencià va mantenir el seu ús social. En aquesta situació, la pàgina principal del lloc web de la Universitat d’Alacant hauria d’estar exclusivament en castellà.
Ara, ja d’adult em trobe altra vegada al mig, i alguns senyors, que també es creuen en possessió de la veritat, aquesta vegada per a defensar la postura contrària, però utilitzant insults i mentides, exigeixen que la pàgina principal del lloc web de la Universitat d’Alacant estiga en valencià.
Però estem en l’any 2009 i el món és digital, global, mòbil, obert, connectat i personalitzable. I en aquest món global i obert, la pàgina web d’una universitat ha de tenir la pretensió de ser un aparador internacional de la mateixa. Per a això seria adequat que estiguera en diversos idiomes estrangers. Com a mínim en anglès, que s’ha convertit en “llengua franca”. Fins i tot algunes universitats han apostat pel xinès, com idioma de futur. Pensant en la potencial audiència d’àmbit mundial, la pàgina principal del lloc web de la Universitat d’Alacant hauria d’estar en anglès.
Afortunadament, el món actual té altra qualitat. Gràcies a la tecnologia moltes coses són fácilment personalitzables. I així, la pàgina web principal de la Universitat d’Alacant no té perquè tenir un idioma per defecte. Ni aqueixa decisió l’ha de prendre ningú, sols que l’usuari que accedeix a ella. Per això, el servidor del web de la UA, davant la demanda de servir www.ua.es pregunta a la persona que està accedint, a través del seu navegador, en quin idioma prefereix que li mostre la informació. Així, quan un ciutadà xinès accedisca a la web de la UA la mostrarà en anglès (ja que de moment no la tenim en xinès). Quan accedisca a ella un britànic també la mostrarà en anglès. A un argentí la mostrarà en castellà. A una persona que accedisca des de Salamanca la mostrarà en castellà i si accedeix des de Catalunya la mostrarà en valencià (català). I quan un valencià, en aquest cas jo, accedisc me la mostra en valencià, ja que el meu ordinador sap que aqueixa és la llengua que utilitze i li he dit al navegador que quan em mostre la informació de qualsevol web, en primer lloc m’ho oferisca en valencià (català), si no en castellà i finalment en anglès. En tot cas, una vegada mostrada la pàgina principal del lloc web de la Universitat d’Alacant, sempre podré canviar-la explícitament a través de les opcions lingüístiques que apareixen en la part superior.

Per a mi hi ha un principi irrenunciable: la llibertat individual. Evidentment la meua llibertat individual acaba on comencen les llibertats individuals dels altres. Fins i tot comprenc que anteposant el benefici de la comunitat al benefici de l’individu, en alguns casos es prenguen decisions en nom dels altres. Però que siguen les mínimes i les estrictament necessàries.

Doncs simplement això, que ningú decidisca per mi, per favor.

Categories
General

La biblioteca en la universidad digital

Los pasados 1 y 2 de octubre se celebró en la Universidad de Salamanca el IX Workshop sobre Proyectos Digitales de REBIUN, que este año lleva por título “Investigación, innovación e información: tendencias en los sistemas digitales de gestión de la producción científica”. Su dirección web es http://sabus.usal.es/workshop
Fui invitado a impartir la charla “La biblioteca en la Universidad Digital“. Aquí dejo la presentación de la misma.