Categories
Capítols de llibres Llibres

Les modalitats del treball submergit

Referència:

YBARRA, Josep Antoni. El calzado en el Vinalopó, entre la continuidad y la ruptura. (Begoña SAN MIGUEL, Jorge HURTADO, Mª Jesús SANTA MARÍA). 1ª Edició. Universitat d’Alacant: Ayto de Elche; I.D.E.L.S.A; Ayto de Petrer, 2004.

Comentari:

El treball submergit al sector del calçat respon a tres modalitats. La primera d’aquestes és el treball que es desenvolupa a les fàbriques sabateres, on els treballadors i treballadores s’incorporen sense contracte escrit, simplement amb un acord verbal entre aquests i l’empresa. Aquest acord es caracteritza per la seua debilitat, ja que pot donarse per acabat en qualsevol moment i en ocasions sense cap motiu.

La segona modalitat és aquella que es desenvolupa als tallers de calçat, que solen estar especialitzat en una fase del procés productiu i quasi sempre són clandestins.

Pel que fa a la última modalitat, és la que es desenvolupa als propis domicilis de les treballadores, les quals acabat el treball donen el producte semielaborat a un intermediari per al seu posterior acabat. Aquesta modalitat és la més freqüent.