Home » 2011 » abril

Monthly Archives: abril 2011

Setmana d’acció mundial per l’Educació

Amb motiu de la celebració de la setmana d’acció mundial per l’educació i amb la incidència que esta activitat ha de tindre en una Facultat d’Educació com la nostra, es inevitable que no hi férem cap menció al bloc de l’assignatura. Primerament, recomanar-vos la visita obligada de la web de la organització. Esta pàgina es la cara visible de un conjunt de ONGs que aliades treballen en multitud de països i per les comunitats que més recolzament necessiten per a aconseguir el repte d’una escolarització universal. En segon lloc, animar-vos a participar dels diferents equips de voluntaris nacionals i internacionals que estes ONGs coordinen. I per a finalitzar, vos deixe a aquesta entrada un muntatge de imatges i àudio que tal volta vos espente a participar d’algun d’aquestos projectes solidaris.

Conscienciació, ja¡¡¡

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/h0_v3PqvuPY" width="500" height="425" wmode="transparent" /]

L’aprenentatge cooperatiu – Activitat pràctica 9

L’aprenentatge cooperatiu és un concepte diferent del procés d’ensenyança i aprenentatge. Es basa en la interacció entre alumnes diversos, que en grups de 4 a 6, cooperen en l’aprenentatge de distintes qüestions d’índole molt variada. Este aprenentatge compta amb l’ajuda del professor, que dirigix este procés supervisant-ho. Es tracta, docs, d’un concepte de l’aprenentatge no competitiu ni individualista com ho és el mètode tradicional, sinó un mecanisme col·laborador que pretén desenrotllar hàbits de treball en equip, la solidaritat entre companys, i que els alumnes intervinguen autònomament en el seu procés d’aprenentatge.

Per entendre millor en que consistix l’aprenentatge cooperatiu, a classe durem a terme una activitat basada en la col·laboració i interdependència positiva dels alumnes per aprendre. Amb l’objecte d’aconseguir aquest fi, hem preparat una activitat centrada en la tècnica del trencaclosques.

A més, per a la segona part de la pràctica 9, els alumnes haureu de dissenyar la vostra activitat centrada en l’aprenentatge cooperatiu i l’objectiu es que arreplegue una part important de les següents característiques, marcant les diferencies entre un treball en grup tradicional i un treball en grup d’aprenentatge cooperatiu.

Grup Cooperatiu Grup Tradicional
Interdependència positiva No interdependència
Responsabilitat individual No responsabilitat individual
Heterogeneïtat Homogeneïtat
Lideratge compartit Lideratge individual
Importància de la tasca i del procés Importància de la tasca
Aprenentatge de habilitats socials Habilitats socials assumides
Observació/intervenció docent Menor intervenció directa en grups
Reflexió sobre el procés grupal No existeix autorreflexió

Práctica 6 – Psicología Evolutiva para Trabajo

Práctica 6: Madurez y vejez

Una de las etapas más largas en del desarrollo humano es la madurez, probablemente también sea una de las más estables a nivel emocional y social, incluso donde los cambios físicos se den de una forma más progresiva. Entre los 65 y 70 años, socialmente hablando, se ha fijado el momento en el que el individuo maduro pasa a la siguiente etapa, la vejez. Volvemos a entrar en un momento de gran incertidumbre, una etapa donde el ser humano debe asumir cambios importantes a nivel social ya que se jubila (nosotros lo veremos más tarde que nuestros padres), suponiendo esto un descenso significativo en sus redes sociales, una evidente perdida de objetivos vitales, que de no ser sustituidos pueden comportar problemas a nivel emocional y motivacional. El objetivo de esta actividad práctica es identificar dichos cambios, reflexionar sobre sus causas y sus consecuencias para finalizar comparándolos con cambios propios de las etapas evolutiva previamente superadas.


Apoya al Blog de la asignatura con tu VOTO – III Concurso de Blogs UA

III Concurso Blogs UA

Con motivo del III Concurso de blogs de la UA y durante todo el mes de abril, se recogerán las votaciones del alumnado a cerca de los que consideráis los mejores blogs entre los distintos participantes del concurso.  Por este motivo, si opinas que esta herramienta didáctica te aporta una ayuda para el desarrollo del trabajo semanal relacionado con la asignatura, muestra tu apoyo votando.

Noticas – TEA

Noticia

Se recomienda la lectura del siguiente artículo periodístico aparecido en El País. En el se trata metodologías basadas en el análisis de la conducta infantil  del niño y en el trabajo con el apego, con él consiguen que los niños autistas rompan con las barreras que les impiden entrar en contacto con los demás. El método de trabajo se exporta de la Universidad de Columbia (Nueva York) y se está aplicando en distintos centros especializados de la geografía española.

Activitat pràctica 7 i 8 de Psicologia de l’Educació

L’empatia és de vital importància per a la comunicació. Moltes persones confonen empatia amb simpatia, però l’empatia és molt més que això. L’empatia consitix en ficar-se a la pell del altre. L’empatia és la capacitat d’entendre els pensaments i emocions alienes i compartir els seus sentiments. La capacitat per a l’empatia comença a desenrotllar-se a  la infància i es desenrotllarà més fàcilment en aquelles persones que han viscut en un ambient en què han sigut acceptades i compreses, han rebut consol quan ploraven i tenien por, han vist com es vivia la preocupació pels altres, etc.

Per a la realització d’aquesta activitat pràctica, jugarem en  classe a un parell de jocs pedagògics amb els que treballarem les emocions pròpies i l’empatia cap a les emocions dels altres. A més vorem el documental “Pensant en els altres” emès a la TV3 ja fa uns anys.

Com a resultat del nostre treball, elaborarem un diari d’aprenentatge al que descriurem el treball elaborat al llarg de la sessió.