La importància del rescripte d’Urbá VIII en la pervivència del Misteri d’Elx.

Referència: CASTAÑO, Joan. MONTAGUT ESTRAGUÉS, Tomás. SITJAR, Miquel. El rescripto del Papa Urbano VIII sobre la Festa o Misteri d’Elx. PEREZ JUAN, José Antonio (Coord.). Valencia: Tirant Lo Blanch, 2008. 160 pp. ISBN: 978-84-9876-331-7.

Aquest llibre ens parla del conflicte que tingué el municipi d’Elx amb les autoritats eclesiàstiques del obispat d’Oriola. El conflicte es basava en que després de Concili de Treto no es permetien les representacions teatrals dins de les esglesies, i a Elx es continuava realitzan la representació consagrada a la seua Patrona la Verge de l’Assumpció, finalment el Papa Urbá VIII en l’any 1632 va emetre un rescripte en el que donava un favor eclesiàstic al poble d’Elx per a que la representació es poguera continuar fen en el interio de l’esglesia de Santa Maria.

El llibre consta de dues parts: en la primera el especialista i arxiver del Misteri d’Elx fa un anàlisi històric del que serien els documents notarials que configuren el procés judicial entre el municipi d’Elx i el bisbat orilà, on a més fa figurar la labor d’anàlisi en els diferents arxius i també els esforços fets per arribar a la localització del document original del rescripte. I la segona part, els altres dos autors fan una traducció i anàlisi d’aquesta, així en el llibre figuren les reproduccions facsímils dels textos en llatí i la seua traducció a castellà i valencià, la reproducció facsímil s’inclou per permetre certs estudis lingüistics i caligràfics dels especialistes.

Cal citar la colaboració de la Cátedra Misteri d’Elx de la Universitat Miguel Hernández, del Institut Municipal de Cultura d’Elx i del propi Patronat de Misteri D’Elx en la publicació d’aquest llibre de clara importància per als investigadors.

This entry was posted in Llibre and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *