Anàlisi del consueta de 1709 de la “Festa” o Misteri d’Elx.

Referència: VIVES RAMIRO, Jose Maria. La “Festa” y el consueta de 1709. Elche: Ayuntamiento de Elche, 1980. 387 pp. ISBN: 84-500-3906-1.

Aquest llibre del expert musicòleg Jose Maria Vives Ramiro es divideix en dos parts, del que cal dir, com es diu en la mateixa obra la part de més pes l’ocupa la segona part.

La primera part és una intriducció de l’autor sobre la Festa d’Elx on posa al lector en situació per poder comprendre el drama líric-sacre, així ens para de la pròpia tradició de culte a la l’Assumpció en el poble d’Elx, també fa una petita situació respecte a altres drames Assumpcionistes. També analitza la revisió de 1924 encarregada a Oscar Esplá per actualitzar o adaptar el drama, així per exemple Esplá afegix la ara tan apreciada escena de la Judiada. I també altres  moments historics importants per a la representació i les diferents consuetes, l’origen del drama, l’escenari, la música etc.

I la segona part amb un major interés musicològic on analitza el Conueta de 1709, analitzan la música i el text, a més un dels recursos més ineteresants és que l’autor ens aporta el facsímil del consueta dividit a mesura que el va analitzant, analitzant tota la Vespra i la Festa.

Per últim l’auto conclou que el tema d’estudi de la “Festa” és difícil de tractar, en part per que en el temps de la publicació del llibre la documentació era esca i en segon lloc per la falta de estudis científics previs. I també aporta una visió del drama com un “element viu” així intenta evitar que es critiquen les adaptacions que ha anat experimentant la representació, però per altra banda si parla de un “reestructuració” front a una “reforma” que es base en la recuperació del estat més pur possible de la representació basant-se en els documents existents.

This entry was posted in Facsímil, Llibre. Bookmark the permalink.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *