Home » General » Calp

Calp

El 13 de febrer, el PSPV-PSOE de Xàbia publicava una entrada en el seu bloc titulada “El PP de València, contra el català”. No diu l’agrupació local molt més que això. Afigen al títol un mapa polític de l’Europa occidental del XV, una imatge de Jaume I i l’enllaç a un vídeo del programa de TV3 “Polònia”, en què es parodia Rita Barberà i Francesc Camps. Té gràcia, el vídeo. Els socialistes xabians han sabut ataüllar, per damunt del Montgó, l’atac a la unitat de la llengua catalana. Aprofite l’ocasió per a recordar-los que, en una entrevista a El Temps, Joan Ignasi Pla sentencià que “No estic ací per dir que el valencià és català”. Però això va ser, evidentment, abans del marbre glacial i la consegüent defenestració del secretari general. En efecte, alabaríem l’agudesa visual del PSPV de Xàbia si no fóra perquè la trobem un tant esbiaixada.

En paràfrasi del rei fundador, els demanarem que descavalquen del cavall i s’endrecen vers el sud, perquè potser cauran a terra i ploraran dels seus ulls quan vegen que, a Calp, són els seus companys de partit els qui estan en contra del valencià. El passat 4 de desembre, el ple de l’Ajuntament aprovà que Calp siga l’única denominació oficial de la ciutat i els regidors socialistes votaren en contra. “Vergonya, cavallers, vergonya!” va dir també Jaume I. A favor del topònim valencià com a únic oficial, hi ha hagut recollida de signatures i adducció de raons històriques. En contra, el PSPV i un grup de residents europeus. La mar de fons que hi ha en tot este assumpte és la moció de censura que ha donat al Bloc l’alcaldia de Calp. No faré justificacions d’això perquè també serien esbiaixades, al 2011 vorem com ha anat la cosa.

En tot cas, no es pot negar que el nou alcalde, Ximo Tur, té un bon full de serveis que l’avala. Ahí estan els anys com a regidor a Pego i la fèrria oposició a les maneres antidemocràtiques de l’exalcalde Carlos Pascual. Estic segur que la tensió actual a Calp minvarà i que Ximo farà progressar el municipi. Com si fóra del llinatge dels Borja, respecte de la moció de censura digué “O cèsar o res”. Un cert paregut amb Constantí el Gran, emperador de Roma, sí que té:

VITA BREVIS, ARS LONGA, OCCASIO PRAECEPS, EXPERIMENTUM PERICULOSUM, IUDICIUM DIFFICILE


9 Comments

  1. Jordi, el senyor Ximo Tur, és un cavaller. A la política valenciana hi ha ben pocs que li arriben a la sola de la sabata. Com a militant del Bloc em sent orgullosa de tinde un alcalde com ell.
    I ara que pense? Quan Rajoy i Zapatero pacten les molleriques d’Euskadi, El País (i l’Arturo no sé què, que fa de corresponsal) demanarà perdó al nostre alcalde per la campanya d’infàmies.
    Ara no és guai, progressista, feminista, xulipandista… pactar amb el PP?

  2. Penje ací un article del meu amic i patriota valencià de Calp, Paco Monjo sobre aquest tema.

    QÜESTIONS SOBRE EL TOPÒNIM “CALP”

    No vaig a dir que se me’n refot de com quede la cosa. Si tant me s’hi donara no em prendria ni aquesta ni cap altra molèstia d’escriure res al respecte. Tenint en compte que vaig ser l’encarregat de redactar l’informe històric, crec que em dóna dret a opinar i a preocupar-me. Vull començar dient-los als “sabuts” ―les seues intervencions en fòrums d’internet i en altres mitjans de comunicació m’han fet tindre malsons―, que tant la Història com la Filologia són dues ciències que tenen un mètode científic ―per això són ciències― que fem servir els professionals per a les nostres investigacions. Per això mateix cal ser rigorosos en la nostra professió, ja que sense requisit de verificació qualsevol hipòtesi o anàlisi històrica es converteix en mera especulació i deixaríem de ser científics. Però sembla que açò no acaba de ser digerit per alguns avalotadors socials. Fins ara he romàs callat, però crec que ha arribat l’hora de dir la meua.
    Per a justificar la forma Calpe, hi ha hagut qui ha parlat de fenicis, de grecs i de romans ―justament de cultures que no han deixat documentació escrita de Calp i, per tant, s’han dedicat a especular―, però no de musulmans com va ser el geògraf Al-zhurí que en el seu llibre Kitab al-Yakrafiyya va citar Calp amb la grafia en caràcters àrabs que transcrit és Qalp o Qalb. I què em diuen de l’època medieval cristiana? No existeix per a vostès? Doncs és precisament d’aquest període històric on més documentació escrita podem trobar, i, per tant, és a partir de la plena i baixa Edat Mitjana quan un historiador pot començar a fer història de Calp.
    De les moltes barbaritats que he llegit, em va fer gràcia una que deia que la Història serveix per a unir i no per a dividir. Que jo sàpiga, la ciència històrica no té aquesta funció social; la Història (en majúscula) té com a únic objecte estudiar el passat de la humanitat i, en conseqüència, aportar coneixements. Altres, sense massa escrúpols, s’han dedicat a manipular la història com a factor de mobilització populista i la seua funcionalitat en l’articulació de nacionalismes xenòfobs que actuen contra el nostre poble i la nostra cultura. En el supòsit que el valencià fóra una llengua sense futur ―com alguns diuen―, que està abocada a la seua desaparició, seria possible donar-nos la concessió de poder oficialitzar el topònim històric encara que només fóra per poder mantenir el record dels nostres orígens? O és què la realitat històrica del nostre poble, innegable d’altra banda, pot fer sentir amenaçats a alguns ―i dic alguns― col•lectius o individus? Si és així, la veritat és que no ho entenc.

    Francesc-Joan Monjo i Dalmau

  3. No esperava que fores capaç de parlar i defensar la desfeta de Ximo Tur i l’Ajuntament de Calp. No se’n recordeu de la maneta on deia Adeu PP. Sembla que vos agrada més la campany “hola PP, entre els el BLoc i vosaltres anem a especular en les comarques de la Marina”

    Ah! veig que vos ha anat be amb el gir al Centre, esteu furtant-li el lloc a Unió Valenciana…..prompte escriureu sense accents.

  4. i tu escriuràs sense paraules, Hola PPSOE deu ser el teu lema. Urbanitzar dius… per urbanitzar indegudament foren detinguts alguns edils del PSOE a Màlaga i el Baix Segura (Governació d’Oriola).

    És Alarte i el PSOE qui estan d’acord amb els plantejaments de construcció desmesurada que promou el Consell dirigit pel PP, i no precisament el BLOC qui ha canviat cap postura. Uns plantejaments que foren criticats negativament per la Unió Europea per ser un model insostenible i per la destrucció del territori (el medi natural). Justament eixe model ho defensa el PSOE i el PP a nivell valencià i a les Corts Valencianes, no el BLOC. És un model sense controls, i de semàfor verd, sense cap tipus de control tècnic, mediambiental ni res.

    Centre, Esquerra, Dreta, eixos grans invents que l’empori manipulador del PSOE ha creat. Al BLOC se l’exigeix ser pulcrament sectari, fillet i escolanet del PSOE i la seua colla. No obstant, al PSOE no se l’exigeix res pot pactar alegrement amb el “dimoni” o qui siga que no passa res, cosa aplicable per qualsevol altre partit.

    Efectivament, vergonya al·liena.

  5. Carles, parles d’Unió Valenciana, eixe partit que el PSOE subvencionava per a furtar-li vots al PP i que també ho va fer fa poc amb Coalición Valenciana?

    Sóc nacionalista i d’esquerres i ja fa temps que no veig cap diferència entre les politiques del PP i del PSOE valencians, sou la cara i la creu de la mateixa moneda i la llàstima es que isca la cara que isca sempre perd el País Valencià. Mira que amiguets sou ara a Euskadi o com sou ja d’amiguets a Navarra.

    Alarte i Camps, quina diferència n’hi ha? Jo (lamentablement) no en veig cap.

  6. Si no m’enganye Jordi, els 2 són catalanoparlants (Fco. Camps i Jorge Alarte) però cap dels 2 utilitza la nostra llengua en normalitat (pràcticament només en l’intimitat). Collons a quin mal son en recorda això?

  7. Com es nota que soc un valencianet a la diàspora, em semblava que Alarte es “castellanohablante”… Així veuràs l’us que fa de la llengua 😉

    Així doncs podem dir que PSOE i PP la mateixa porqueria son !

    Salut !!

  8. estoy flipado de ver a maruja sornosa condenando el urbanismo de parcent …. jua! pero si ella voto contra el informe AUKEN cuando estava de parlamentaria socio-lista en bruselas ………….. jua ! jua ! . pero si fue juan lerma el que enjendro la RAU . Estamos ciegos ? . no veis que pp i psoe son lo mismo .

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *