Home » General » La Comuna o la mort

La Comuna o la mort

Tal dia com el de hui, però de fa cent trenta-huit anys, començava un dels episodis més memorables i gloriosos que han protagonitzat les masses proletàries: la Comuna de París. El 18 de març de 1871, la guàrdia nacional es negà a lliurar els canons amb què havia protegit la ciutat dels atacs prussians. El govern de Louis Adolphe Thiers fugí a Versalles, la capital quedava en mans de la milícia popular. Els bons guanyaven, els tallers abandonats s’adjudicaren a associacions obreres, es declarà la separació entre estat i església —als temples es continuà fent missa, però de vesprada eren lloc d’assemblea i debat polític—, l’ensenyament passà a ser gratuït, els serveis públics en una ciutat de dos milions d’habitants foren gestionats eficaçment, s’anul·laren els interessos dels deutes, funcionaris i òrgans de justícia eren elegits pel poble, es donà ciutadania a tots els estrangers… Impressionant.

Llàstima que durara poc. Amb l’ajuda de Bismarck —d’enemic a col·laborador, perquè la classe dels amos tampoc té fronteres— els versallesos reorganitzaren l’exèrcit, posaren setge als comunards i el 21 de maig les tropes de Mac-Mahon entraren a París. Hi hagué una lluita desigual i terrible, el dia 28 va caure l’última barricada a Belleville. En aquella setmana de sang es produí un dels pocs punts reprovables a la Comuna: l’execució de 74 ostatges, entre els quals hi havia l’arquebisbe de París. Les xifres de la repressió de Thiers no són tan minses: 20.000 morts en combat, 50.000 afusellats, 7.000 deportats; sort que era un polític moderat. Feta pel poble en armes, la Comuna va ser l’última revolució clàssica de França. L’última a França, d’acord, però no l’última a Europa perquè dos anys després Alcoi vivia la revolució del Petroli. En parlarem al juliol.

Per cert, les il·lustracions d’esta entrada són del còmic Le cri du peuple, publicat en castellà per l’editorial catalana Norma. Us el recomane, comunards.


2 Comments

 1. Paris 1871, Paris 1871!
  I Espanya?
  Dos anys abans, l’any 1968 tingué lloc la revolució que destronà Isabel II, oi que no ús recordeu! No fou l’última vegada que els borbons isqueren cames ajudeu-me. Potser fou la flama que incendià tota Europa i acabà amb la revolució de l’octubre roig. Espartero, Prim, Camps, Font de Mora, noms escrits per sempre a les pàgines de la història.

 2. Sí, sí, és veritat. Camps portava un trage xulíssim, d’eixos que es nota que valen un grapat de diners. Font de Mora no es feia entendre, és com si parlara una llengua que no comprén ningú, semblava xino o alguna cosa pareguda.
  Però la imatge més bona de totes, la que ha quedat com a icona de la història contemporània, és la de Rita Barberà amb un pit a l’aire i guiant el poble valencià contra els dimonis catalanistes que assetjaven la Ciutat i Regne.
  Quina colla! I ara s’ha afig Alarte, un tio llarg, un visionari de la política valenciana. Ja el voreu, ja, quan deixe de portar-los la botija als de la colla.
  No sé què és pitjor si el remei o la malaltia.
  Xe quina falla que m’ha eixit.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *