Home » General » La mort no consisteix únicament a morir-se. És morir-se i ser oblidat.

La mort no consisteix únicament a morir-se. És morir-se i ser oblidat.

miguel_hernandezAhir vaig llegir al diari que 2017 serà l’Any Miguel Hernández per a la Generalitat Valenciana i que Compromís ha demanat al govern espanyol que es sume a la commemoració. Aplaudisc la iniciativa, m’agrada la poesia de l’oriolà, la meua amiga Virginia Aceituno (andalusa de Jaén) pot contar-vos com m’emocione cantant Andaluces de Jaén, “Jaén, levántate brava sobre tus piedras lunares, no vayas a ser esclava con todos tus olivares”. Que gran també Paco Ibáñez.

L’any que ve farà 75 anys que Miguel Hernández Gilabert va morir a la presó d’Alacant. Diuen que, com a altres poetes i intel·lectuals, li havien oferit la llibertat a canvi d’escriure per al règim. Però es va mantindre ferm i fidel a allò que creia i això l’honora. Un altre que es va mantindre ferm i fidel a allò que creia —que devia ser ben poc, però bastant encertat— va ser Joan Fuster i Ortells. I, mira tu quina casualitat!, l’any que ve farà 25 anys que va morir a sa casa de Sueca.

“Dia de molt, vespra de res”, diu ma mare, o si ho preferiu en castellà: “Unos tanto y otros tan poco”. Per al pobre Fuster ni any, ni mes, ni dia, ni una, ni mitja, ni cap, ja no canta el capellà. És que ningú se’n recorda? Tenen vergonya? Tanta selfie i tant de vídeo postural els han fet oblidar el que tenen a la prestatgeria de casa? I l’Acadèmia Valenciana de la Llengua? Tampoc pensa fer res? Però si ja no queden blaveros, tot està més civilitzat. Continua fent-los por el què diran? Quin silenci més trist.

“Una gota de pura valentía vale más que un océano cobarde”, va dir Miguel Hernández. Així és que jo, que vaig ser fusterià (pancatalanista), després postfusterià (valencianista) i ara ja no sé ben bé què som, declare unilateralment el 2017 com a Any Fuster. Algú s’hi apunta? Per cert, sí, l’aforisme del títol és de Joan Fuster.

any_fuster


6 Comments

 1. M’apunte a llegir-lo i rellegir-lo, i al que faça falta i puga.
  Un altre bon desig per a 2017! I salut.

 2. Ja saps que sí! M’hi apunte! Si obris una replega de signatures m’hi tindràs! I jo que defensava -ja l’any 1976 als 17 anys- que ser valencianista era ser catalanista i que encara hi crec! I ser valencià a Elx no deu ser tan fàcil com ser valencià a Alcoi! I ser un valencià de llengua i cultura catalana, vaja, parlar i escriure en valencià, i ser d’Elx, vivint ara a Guardamar, ni et conte!

 3. Jo també m’hi apunte. Com bé dius, ara estan cagats. No han guanyat? Per a què serveix guanyar?

 4. M’apunte a la idea de recuperació.Em ve al cap un possible espectacle

  100=75+25
  100.-Revolució Russa
  75.- Miguel Hernandez
  25.- Joan Fuster

  Per pensar que no quede

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *