Segurament haureu sentit parlar “dels pesats de l’accessibilitat”. Aquests éssers mitològics que us envien correus electrònics cada dimarts amb errors d’accessibilitat que cal corregir en les vostres pàgines web o aplicacions; que si aquesta imatge no té text alternatiu que la descriga, que si l’enllaç posa punxa ací (i si no puc veure… ací on?!), que si aquest vídeo no té subtítols…
Ho fem amb bona intenció i estem per a ajudar. Accessibilitat Digital ara pertany al SI i compleix les funcions d’Unitat Responsable d’Accessibilitat (URA) de la UA davant del Ministeri de Transformacionals Digital i Funció Pública (o com s’anomene ara, que hi canvien el nom cada 3 mesos) en compliment de l’article 16 del Reial decret 1112/2018 sobre l’accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic, que al seu torn, transposa la Directiva Europea (UE) 2016/2102 del mateix nom.
L’accessibilitat digital no és només per a persones amb discapacitat. Es tracta d’intentar seguir unes pautes i requisits perquè totes les persones ho tinguem més fàcil a l’hora d’usar i accedir a dispositius i continguts digitals.
Per què els semàfors tenen 3 posicions i no 1? El 10% de la població és daltònica i no distingeix uns certs colors. Què passaria si no distingírem el roig i el verd quan conduïm?
Que alce la mà qui no ha utilitzat subtítols en el mateix idioma o la traducció en una sèrie o pel·lícula; no són només per a persones sordes.
Quan hi ha molta llum i esteu utilitzant el mòbil… Si el text que esteu llegint és gris clar i el fons blanc… veritat que us costarà molt llegir-lo? I, és veritat que de vegades us costa “prémer” alguns enllaços o botons perquè són molt menuts? Doncs imagineu-vos què li passa a aquelles persones que tenen problemes de visió o motrius i utilitzen ratolins especials i que no tenen la mateixa precisió d’un dit o un punter de ratolí.
Si seguim les pautes d’accessibilitat estarem millorant la vida de moltes persones, però no sols això. Estarem permetent que aquelles persones que tenen alguna limitació o discapacitat puguen fer d’una manera autònoma el que abans no podien.
En pròxims lliuraments us comptarem com és de fàcil aconseguir-ho i, totes les eines que tenim a la nostra disposició per a fer-ho.
José María Fernández
Servei d’Informàtica