Masadà

Juntament amb la mítica V, The A Team i Los Cuentos del Mono de Oro, Masada va ser una de les sèries que més em van enganxar. Una invasió alienígena, uns justiciers perseguits per la justícia, les aventures d’un aviador nord-americà en el Japó de la Segona Gran Guerra o una de romans garantien l’entreteniment televisiu, quan a penes hi havia TVE i el segon canal no era “la 2” sinó, com deia el botó, “la UHF”.

El topònim Masadà deriva de l’hebreu metzuda (מצדה), que significa fortalesa. Masadà fou, per tant, una fortalesa molt concreta on es refugiaren els zelotes, després d’una revolta fracassada contra els romans. Havent resistit el setge imperial durant anys, quan estaven a punt de ser vençuts, els zelotes, que eren de fe rigorista i actitud bel·licosa, preferiren suïcidar-se a retre el bastió i ser fets presoners o morir a mans de l’enemic.

La mateixa història d’Arse, abans de dir-se Saguntum, i de Numància, amb la diferència que la religió dels ibers no devia condemnar el suïcidi i el judaisme sí que ho fa. Els assetjats de Masadà designaren un grup que donà mort a la resta per a evitar el pecat. Eixa decisió, entre heroica i desesperada, presa per uns jueus al segle I ha situat Masadà en l’altar patriòtic de l’Israel actual. De fet, les últimes imatges de la sèrie eren les d’un grup de soldats israelians fent un jurament a Masadà.

Soldats com aquells de la seqüència final estan convertint ara mateix Gaza en un altre Masadà. Dos mil anys després, la supèrbia romana i l’orgull zelota han sigut substituïts pel fonamentalisme de Hamàs i un despietat electoralisme per part de Barak, Livni i Netanyahu. Tampoc hem avançat tant: al final paguen els de sempre, gent com tu i com jo. No hi ha ponderació possible. Israel actua amb desmesura i brutalitat; simpatitzar amb el petit i justificat estat jueu se’ns està fent costera amunt. Quasi tant com la consecució d’un estat palestí i la pau definitiva a aquell racó del món.

Però no tot ha de ser mort. Mentre això passa a la terra de Salomó, en este país nostre i justament en el dia que el santoral dedica al rei David, ha nascut novament la reina de Sabà. La de la Bíblia no sabem com es deia, però la d’ara té un nom preciós i tel·lúric: Aitana. És la meua filla i ací la teniu saludant el món i somiant causes justes. És bonica, veritat?

1

Tags: , ,

 1. NANDO CASAS’s avatar

  El miracle de la vida, sí senyor, pareix l’altre día quan amb un Citroen GS empreníem viatge per la Carrasqueta per a disfrutar de la Setmana Santa uns díes els dos, carregats de botelles de café i fregit de tomaca, per a poder “apanyar el món”, sempre amb cintes de radiocasette… i ja veus jo amb els meus bessons i tú amb Aitana.
  Ja veurem si el món que apanyavem serà un món digne per als nostres fills. Un abraç germà

 2. Anna Dèlia’s avatar

  Com diria el nostre ‘Prat de la Riba’ fictici: “fills de gats, gatets” amb tot el sentiment d’estima, per supost. A gojar!

 3. Hèctor’s avatar

  Quina cosa més fina, enhorabona, Jordi!

 4. Daniel Climent’s avatar

  Xé, quin goig de xiqueta.
  Gaudiu-la, i ella vos gaudirà.
  Salut

 5. Xavi’s avatar

  Enhorabona company, els nacionalistes valencians estem d’enhorabona, prompte tindrem una gran secretària general del BLOC JOVE. Espanyolistes del PPSOE, alerta. Arriba Aitana Davó una nova i lluitadora patriota.

 6. Anabel’s avatar

  ENHORABONA per la xiqueta! Eduqueu-la en la llibertat i a veure si ens fa lliures! I nosaltres farem el que podrem…

 7. Toni del Montgó’s avatar

  Enhorabona. La foto m’ha fet oblidar tota la siutació que relates i que ja fa dies que m’angoixa. Una imatge… Salut per a criar-la.

 8. Marinela’s avatar

  Moltes felicitats per la criatura. Que tingueu un bon any.

 9. emili piera’s avatar

  ¡quina criatura més bonica! enhorabona,Jordi

 10. artur’s avatar

  Moltes felicitats i espere que goges d’ella tot el que et mereixes.

 11. Blavet’s avatar

  Benvinguda a este món, Aitana. Altres xiquets tan boniquets com tu no han tingut la teua mateixa sort, com els palestins, els congolesos, els indonesis, els sudanesos…
  Una abraçada per al pare i molta salut per a la mare.

 12. Isabel I de Montreuil’s avatar

  preciosa Aitana y ya con el gesto revolucionario

  felicidades

 13. Rafa Company’s avatar

  Un post emocionant. En els dos sentits. Cuideu-vos molt! Rafa Company

 14. m.mar’s avatar

  Jordi, quina filla més bonica que teniu!, quan vages per a l’universitat em pegues un toc i em comtes tot com va ser.
  que sigau els tres molt feliços!!!!!!!!!!!!!!

 15. Óscar GANDIA’s avatar

  Enhorabona! Teniu una filla preciosa amb un bell nom. La vida canvia a partir del primer fill per a bé.. No és la xiqueta de Rajoy però és de la seua generació i tal vegada es facen amiguetes i … Moltes felicitats i una forta abraçada

 16. Joan M. Perujo’s avatar

  Enhorabona per la criatura, Jordi! Que alce el puny en la foto no deu ser casualitat. Si el pare és músic… Esperem que, en el món que li tocarà viure, sempre que alce el braç siga per demanar la paraula i que puga fer-ho en llibertat i tolerància.

 17. Jordi Sempere’s avatar

  Xè Jordiet! Quina cosa més guapeta de xiqueta!!! Li sembla a la mare segur, perquè tu eres més lleig que pegar-li a un pare.. 😉 I tio, quina memòria! No recordava la sèrie que anomenes! Però deixant de banda la realitat més cruel i orientalment pròxima, crec que “La Cuna del Mesías” t’ha afectat més del degut!XD
  Una besada molt forta!!!

 18. Mª Angeles’s avatar

  Enhorabuena a los dos por la niña tan bonita, y el nombre, bien alcoyano¡¡¡

 19. Ana Puigcerver’s avatar

  Enhorabona per la xiqueta i bon any

 20. eulalia’s avatar

  que bonicaaaaaaaaaaa la teua xiqueta! enhorabona a la Mami i a tu! petonets

 21. Ferran Isabel’s avatar

  Enhorabona, la xiqueta és ben boniqueta
  Cuida de les teues xiques, Jordi!
  Gaudiu tant com pugueu
  Besos als tres,
  Ferran

 22. Carles Esteve’s avatar

  Jordi, amic, tens raó és preciosa, per tant està clar que li sembla més a la mare. Esperem que siga tan bona xicota com ho és son pare. Ànim, comença un nou temps per a Aitana, i també per a vosaltres dos.

  Respecte a les teues reflexions, estic molt d’acord, en aquella zona estan vivint un conflicte tan antic com la pròpia “civilització” i que concentra tot allò pitjor que tenim els èssers humans. Esperem que en un futur deixe de ser l’exemple de les missèries humanes.

 23. tonino’s avatar

  I la vida continua…aliena a tot…viva i feliç…l’esperança sempre guanya…innocent i digna.

  I la figa creixia…i jo me la menjava…i que dolça que estava…i que feliç que em feia…mare, quina cosa més bona!!!!

  Un beset, Jordi!!!!!!!

 24. Juan Carrasco’s avatar

  Enhorabuena!!!!!

 25. virgi’s avatar

  Jordi ¡¡¡ES PRECIOSAAAAAA!!!!
  Ya sabes que, a partir de ahora, empezaré a querer a Aitana tanto tanto como a tí. Ya te dí la enhorabuena, así que un besazo gordo

 26. Jordiet el xicotet’s avatar

  enhorabona !!!

  jo també he estat pare fa poc, el dia 9 de desembre va néixer Marina !!

  quina passada açò de la paternitat

  com diem aquí Molts d’anys !

 27. Marcos’s avatar

  Enhorabuena por traer al mundo algo tan bonito…. alicantina hasta en el nombre.

 28. cantonet’s avatar

  Eeeeiiiii!!!!!! Tinc la gallina de piel. Un peto a tots tres

 29. cantonet’s avatar

  Es condició del l´animal humà oblidar el passat i fer al teu vei o germà el que et van fer a tú. VISCA PALESTINA LLIURE!!!!!

 30. Raül’s avatar

  És molt guapa!, com el pare, com la mare.

 31. Joan Lluís’s avatar

  I quant de temps ha passat ja, eh? Què fadrina està ja Aitana! Però jo t’he llegit ara, em guarde tots els posts per quan tinc temps… Jo, les altres no les he vist (ara estic baixant-me la nova de “V” sense haver vist l’antiga!), però de “Masadà” tinc un bon record (a més a més, me’n recorde vore-la en casa dels meus iaios). Però el temps no passa debades, i he tingut que vore a una base de dades de cine a internet ( http://www.imdb.com/ ) que un actor que creia recordar vestit de romà…no ix en la sèrie!! (Roddy McDowell, un dels protagonistes de “El planeta de los simios”). Però allà a Palestina no canvia res: només els noms, que van morint i van canviant; la resta, inmutable, com si un passatge de la Bíblia es representara en carn viva…
  (M’ha agradat el puntet de recriminació que li poses als teus amics jueus ;-P )
  Un abraç

Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *