Home » General » El guió

El guió

Segons el Diccionari Valencià, un guió pot ser, entre altres coses, el “xicotet estendard del rei o qualsevol altre cap d’host” i també “la part estreta d’un rem, entre el galló i la pala”. Com que no vull que el meu cap d’host vinga a etzibar-me una guionada per no fer una “exposició succinta d’un tema, una conferència, un discurs, etc.”, que és una altra de les accepcions de guió, hui us donaré uns consells per a treballar, navegar i aprendre més i millor en valencià. Anem allà:

 1. Afegiu a les vostres adreces d’interés la de Softcatalà (http://www.softcatala.org/).
 2. Doneu una alegria a Bill Gates i el seu imperi: aconseguiu en Sofcatalà l’Openoffice, un programari gratuït amb el mateix aspecte i millors funcions que el de Microsoft.
 3. L’Honorable Conseller Font de Mora ens oferix el Salt 4.0, The Ultimate Salt! Traductor, corrector, programa d’autoaprenentatge i endevinador del teu futur amb el solatge del bombonet. Compatible també amb usuaris de rebentat, timonet o sàlvia. No oblideu instal·lar l’Openoffice, Salt 4.0 el necessita per a funcionar.
 4. Una altra alegria per a Bill Gates: torneu a Softcatalà i descarregueu-vos el navegador Firefox de Mozilla. N’hi ha dos versions: “català general” i “català valencià”, que deu ser com dir català mariscal, que el mariscal és “en certs països, grau suprem de la jerarquia militar” i quan hi ha països i jerarquies pel mig, nosaltres hem de ser qui més mane.
 5. Ja amb el Mozilla Firefox, aneu al botó Eines, després a Opcions… i en l’opció Contingut feu clic en el botó Trieu… que hi ha en l’apartat Llengües. Afegiu les llengües que vulgueu i situeu en primer lloc el Català [ca]. Així, si un web està en més d’un idioma, el navegador us durà directament a la versió en autèntica llengua valenciana. A la UA hem hagut d’aprendre a fer-ho sí o sí.
 6. I ara el correu. En Softca…, descarregueu-vos el Thunderbird. Quan el tingueu, cliqueu en Eines i en el quadre de diàleg trieu Opcions. Clic en la pestanya de Redacció, en la de Verificació ortogràfica i en l’enllaç Baixa més diccionaris. En la web a què accedireu, escolliu el diccionari de l’AVL (599 kB). Compte amb l’altra opció (369 kB), “utilisa el valencià tal com el regula i utilisa la Real Acadèmia de Cultura Valenciana”, però, en fi, hem de valorar que el seu creador haja sigut capaç d’incloure-la en l’apartat Catalan. Bé, seguiu les instruccions d’instal·lació del diccionari en el correu i detectarà les errades ortogràfiques que fem quan escrivim un missatge. Per descomptat, podeu instal·lar-vos tants diccionaris com idiomes soleu emprar: valencià, castellà, anglés, èuscar, occità, hebreu, esperanto…

I, per a acabar, alguns webs interessants:

 1. Centre de Terminologia. Com hem de traduir, per exemple, accrued interest? Ni tu ni jo ho sabem, però el Termcat sí: cupó corregut! Què t’ha paregut?
 2. Edu3.cat: recursos audiovisuals ordenats per temes (llengües i literatura, ciències socials, matemàtiques…). No us ho perdeu si és que sou mestres.
 3. Esadir.cat. És a dir gramàtica, lèxic, convencions gràfiques, topònims, noms propis, doblatge…
 4. Rodamots: subscriviu-vos a esta pàgina i, de dilluns a divendres, rebreu un breu missatge amb una paraula o una expressió de la nostra llengua. No carrega, és curiós i sempre s’hi aprén alguna cosa.
 5. DTL: eines de llengua, ofertes de treball, blocs, legislació, jornades, formació… és el Diari per a Tècnics Lingüístics, una gent excepcional.

7 Comments

 1. Gràcies per esta valuosa informació!
  Veig que Esadir.cat inclou tots els municipis del País Valencià, amb gentilicis, mapes… I igual amb la resta de municipis de parla catalana.
  També resol dubtes freqüents de pronunciació de noms estrangers, amb audios, transcripcions fonètiques…
  Quina currada!
  No ho coneixia, això de http://esadir.cat, però me pareix una web fantàstica i plena de dades que no es troben en lloc més, no?

 2. Molt bé, mussolet; comencem a entendre’ns. T’ha faltat reivindicar el codi estàndard (Unicode UTF-8), el correu de Gmail (tenint Gmail qui necessita Thunderbird?) i l’alegria definitiva per a Bill Gates: Ubuntu de Linux.

  P. S. — L’accepció de ‘guió’ en el sentit d’estendard és la clàssica; l’última accepció que esmentes, la de ‘esquema’, i també la de ‘signe ortogràfic’ són castellanismes recentíssims. Totes les altres llengües romàniques presenten solucions que divergeixen de l’espanyola.

 3. Municipi de la Marina Baixa.Gentilici: de Guadalest. S´han quedat a agust

  El esadir una “castanya”…..s´han quedat agust…Gentilici de El Castell de Guadalest….Castellut/da…

 4. Permet Jordi que engrosse la teua llista impecable amb el curs en línea de http://www.parla.cat
  Té dues opcions, lliure (gratuïta) i tutoritzada (de pagament), jo l’he provat i és aconsellable, doncs és entretingut i amb profusió de multimèdia. Comenceu pel nivell Basic i aneu pujant, és la millor opció. Per cert, porteu una agenda apart, de les proves i capítols que aneu superant per tal de no tornar-hi. Au!

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *