Home » General » Raó, emoció i entrecots

Raó, emoció i entrecots

El dilluns 28 de novembre vaig dinar amb Xavi Ivars, Robert Escolano i Ferran Suay. M’agradaria glossar la llarga sapiència dels dos primers en programari i maquinari, però per a mi Android és el paper que interpreta Ian Holm en Alien i el plasma un dels components de la sang. Suay sap de psicologia, conducta, neurociència, llengües… sempre s’aprén alguna cosa parlant amb ell. Entre els entrants i el plat comenta que el sistema nerviós té moltes més connexions des dels nuclis del comportament instintiu fins als del comportament reflexiu que no a l’inrevés. Així doncs, i ací va la frase, “emotivitzar la raó és molt més fàcil que racionalitzar l’emoció”.

Emotivament em va vindre al cap Marty Feldman llançant a perdre el cervell de Hans Delbruck (científic i sant) en El jove Frankenstein; no puc evitar-ho quan em parlen de cervells. Reflexivament vaig recordar The Political Brain, l’estudi de Drew Westen amb votants acèrrims dels partits republicà i demòcrata dels Estats Units. Les neuroimatges dels uns i els altres demostraven que les parts emotives del sistema nerviós treballaven molt més que les racionals quan havien de valorar els candidats Bush i Kerry, fins i tot quan havien de jutjar incoherències palmàries del seu aspirant. I això que les ideologies i la política semblen qüestions molt pensades. Anem apanyats.

Vam acabar prompte, tots teníem coses a fer. Els quatre havíem demanat entrecot; un al punt, dos poc fets i el quart pràcticament cru. Menjar carn ens va fer més intel·ligents, no a nosaltres quatre en concret, sinó als humans en general. Bé, això diuen alguns.


4 Comments

  1. Molt ben resumit, Jordi. I ja m’ho temia, que la carn no ens faria més intel·ligents…a nosaltres 4. Per sort, alguns ja ho éreu abans.

  2. Aquest article no l’he entès encara. M’he tirat una hora amb el diccionari. Però crec que la dita si que l’he agafada, “emotivitzar la raó és molt més fàcil que racionalitzar l’emoció”: LA GALLINA!

  3. Ep humans! Penseu que menjar carn ens va fer més intel·ligents en augmentar el pes del cervell. Recordem que més bé vàrem menjar carronya allà a la sabana africana.

  4. Crec que el salt qualitatiu en la intel·ligència va ser quan els humans van baixar de les muntanyes, es van assentar a la costa i cada dia es cruspien uns quants quilets de marisc, clòtxines, petxines, crancs, copinyes, bogues marines, canyuts (i escamarlans, llamàntols, gamba, percebes, si s’esqueia); per això a la costa la gent és més viva.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *