Home » General » Deutschland über alles

Deutschland über alles

El govern de les Illes Balears va demanar a Air Berlin que incloguera el català entre les llengües amb què informa els seus passatgers. A través de la revista que distribuïx en els seus vols, la companyia va contestar amb un editorial del director, Joachim Hunold, i una vinyeta humorística. La llengua de Ramon Llull no travessarà els núvols germànics fins a arribar al cel clar i lluminós de Palma.

No em servix l’excusa de la reducció de costos perquè, tot i que seria fantàstic que el personal de vol parlara també català, amb una comunitat lingüística tan acostumada al puteig com la nostra, ens acontentaríem amb una gravació que donara la benvinguda, explicara allò de les emergències i, en arribar a la destinació, s’acomiadara amb un “Gràcies per haver escollit Air Berlin”. Si a més, entre que para l’avió i en baixes, posaren de fil musical La Balanguera, en versió Chenoa per la infantesa que s’enfila, o El pi de Formentor, en versió Bonet per la vellúria qui se’n va, encara s’endurien el premi a la mallorquinitat.

Si és que costa tan poc quedar bé: quatre frases enllaunades, dos cançonetes i ja tens els almogàvers aquietats. Però no, Hunold ha preferit quedar malament i, a més, opinar sobre ordenació territorial i política lingüística a l’estat espanyol. Home, Joachim, que la gent va de vacances i no a un congrés de la FAES! La indignació nostrada ha pres moltes formes, entre les quals hi ha una campanya de queixes a la direcció d’Air Berlin. Felicite Criteri, entitat impulsora de la iniciativa. Per cert, un dels queixosos he sigut jo.

A qui no es pot felicitar és Joan Puig, exdiputat d’ERC al parlament espanyol. A tall d’ofensa a l’aerolínia, ha col·locat en el seu bloc un logotip modificat d’Air Berlin que ens anima a difondre. I com l’ha modificat? Doncs afegint una esvàstica a la imatge. Potser la gràcia no li eixirà debades, perquè a Alemanya ningú pren de broma que el titllen de nazi. Si hi ha demanda als tribunals, espere que condemnem Puig, però per falta d’originalitat. Quina creu per als alemanys del segle XXI, algun capitost de casa pixa fora de test i sempre hi ha algú per a recordar-te què va fer el Vater o el Großvater entre 1939 i 1945. Prou de tòpics, per favor, als catalans tampoc els agrada que els consideren antipàtics, insolidaris o gasius, no?

La caverna hispànica no s’ha quedat curta i ha reaccionat a Puig com Puig mateix, és a dir, amb desmesura i barbaritat. Que si hi ha massa poder en mans de les autonomies, que si és cert, com diu Hunold, que l’espanyol està desapareixent en alguns pobles, que si molts pares no poden escolaritzar els seus fills en la llengua que volen… I tenen en part la raó: més de 90.000 xiquets valencians no podran cursar els seus estudis en valencià. Però això no té res a vore amb Alemanya, té a vore amb la Conselleria d’Educació.

Auf Wiedersehen / Adéu

1


5 Comments

 1. Bé, no podrem tindre Valencià a les escoles, és més, no tindrem escoles en molts casos (les casetes prefabricades no compten, crec…), però sempre ens quedarà la Formula 1.
  Gran país aquest en què vivim, veritat???

 2. No passa res Jordi, dins d’uns dies “la roja” (la selecció aspanyola) guanyarà els alemanys per golejada (com ho ha fet amb la Rússia dels Tsars) i ens prendrem la revenja. Si creieu que això és difícil de veure, ús posaré un exemple: primer guanya Espanya l’Eurocopa, que la meua xiqueta puga estudiar en valencià al institut en plena normalitat! Algú s’aposta un dinar?

 3. Anàlisi clara, com quasi sempre. Per què la classe política no pren nota i aplica una mica més el sentit comú. Davó, una vegada més, ens has sorprés. Per cert, qualsevol “… uber alles” es perillós.
  Aprofite per a recomanar el “Califonia uber alles” de los Dead Kennedys, té molt a vore amb tot el que estem parlant.

 4. enllaunades?
  Seràs panka!
  Parla en el teu idioma, cabet de suro! ;-p
  Per cert, a partir d’ara vaig amb l’Ehpanya. I aposte per ella. A vore si m’ix tan bé com amb Rússia. Que cabrons. Cinc euros a la brossa. I encara vols que aposte pel negre o pel fatxa? Ni pensar-ho!!!

 5. Si fuese tan importante el catalán en Baleares seguro que lo pedirían para trabajar en los hoteles… ¿no? Lo que hay q hacer es reproducirse mucho entre catalanoparlantes y ganar dinero (para que nos matemos por atenderos en Catalán y abarrotéis las playas de las Ex-pañas y del mon demanant entrepá de pernill como hace Europa con su ham sandwich) o escribir best-sellers (incluso científicos) en vuestra lengua… Y dejar a los alemanes tranquilos en sus islas (que digo yo q para eso se las habéis vendido casita a casita)…
  También podéis expropiar Baleares a los ‘invasors’ y montar una economía de sobrasada y pesca de bajura… repoblando las islas con gerundenses del interior de pura raza (y parla)…

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *