Home » General » El Puig

El Puig

Moro_Boix“Quants amics que han marxat, quants companys que han hagut d’abandonar la pàtria! […] El desastre d’Anisha havia sigut l’avís premonitori d’aquella jornada, quan els lleons furiosos eixiren del seu amagatall. L’enemic després va prendre la capital. Ai, València, la bella, l’elegant, l’esplendent!” (Abu-I-Mutarrif ibn Amira, jurista i historiador musulmà). “I van atacar en la davantera els nostres als moros i els van obrir, i allí es començà a véncer la batalla, que va continuar fins al riu Sec entre Foios i València” (Jaume I). L’Anisha a què es referix Amira s’anomena hui el Puig, allà Jaume I guanyà la batalla que descriu en el Llibre dels Fets i, com a acció de gràcies a santa Maria, fundà un magnífic monestir. En memòria del rei i en defensa del país fundat, els valencianistes dels segles XX i XXI, sempre que els han deixat, han fet al Puig aplecs, marxes, mítings, paelles, fires i fins i tot misses. Un amic i jo vam estar en la de fa dos anys; Jaungoikoa eta Lege Zaharra, eh, Ramonet?Jaume_I_el_conqueridor

Tot això té lloc el darrer diumenge d’octubre, justament ahir. Enguany l’alplec ha sigut especialment emotiu perquè el Bloc ha homentjat el jove alacantí Miquel Grau, assassinat l’any 1977 quan enganxava cartells per a la manifestació del 9 d’Octubre. A més, Enric Morera va pujar al cadafal disposat a repartir-ne a dreta i esquerra: “Ja n’hi ha prou d’un govern corrupte, el del PP, i d’un govern de Zapatero que ens està duent a una marginació econòmica sense precedents”. I, a Alarte, li va dir “Si et fan vergonya les sigles País Valencià, nosaltres les volem. Davant la vostra Comunitat, nosaltres volem construir el País Valencià”. Bon ganxo el del Lleó d’Oliva, hauria de fer-lo servir més. Definitivament, el Puig val la pena. Això mateix degué pensar Puig…cercós, el passat 18 d’octubre, quan decidí ascendir al Puig…mal (2.913 m), per a celebrar la seua proclamació com a candidat d’ERC a la presidència de la seua Generalitat. Un gest carregat de força i simbolisme, però poc original, perquè copia a Jordi Pujol, qui, l’agost de 1999, va convocar les eleccions al Parlament de Catalunya des de dalt de l’Aneto. Ell tenia 69 anys i l’Aneto 3.404 metres, no hi ha color.

Puigcercós i el seu centenar d’acompanyants de marxa copien també els 2.000 nacionalistes valencians que, el passat mes d’agost, pujaren al cim del Montcabrer (1.398 m), per a reclamar el dret a l’autodeterminació del País Valencià. Ací n’hi ha dos, els altres 1.998 estaven menjant-se l’esmorzar:

Pujada_Montcabrer_2009


6 Comments

 1. Com podeu comprovar la foto de la pujada al cim per Jordi és més falsa que la de l’arribada d’Amstrong a la lluna. Les ombres no coincideixen amb els raigs de sol de la foto, és clarament un fotomuntatge. Però, tinc la prova més indiscutible, al Montcabrer no hi han restaurants, i Jordi no sap el què és un entrepà ni una carmanyola. Ús ho puc assegurar.

 2. Jo també m’unisc a la petició de Jordi: que el Lleó d’Oliva gaste més eixe ganxo de ferro.
  Falta ens fa.
  I, si és possible, anem assajant ja amb algun lema que ens done rèdit electoral: És l’hora dels honrats.
  A vore si així quallem una mica més.
  El cos em demana dir alguna aberració més sobre la web de la UAE (Universitat d’Alacant Espanyola), però no és el tema del fil.
  Bona salut,

 3. Alguns valencians vam passar la jornada a Carcassona solidaritzant-nos amb la reivindicació -contra l’Estat francés- d’oficialitzar la lenga d’oc, i com no tenim el do de la ubiqüitat, no estiguérem al Puig. Pero, tot fa falta:
  “Òc la color, mas no sap de la lista”. A. March.

 4. Gràcies Jordi per l’ensabonada.
  El discurs va ser obra d’uns quants companys d’Executiva Nacional, un treball compartit, i fruit d’una reflexió que ve de lluny….i que anem a posar en valor.

 5. Un altra vegada he de fer la meua tasca de Pep Conciencies, magnifica foto però ……. Jordi, Jordi,……quan que t’agrada el blau, samarreta blava, un cel blau net i clar i blau, molt blau on no toca.
  M’agradaves més la nit de l’homenatge a l’Ovidi.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *