Home » General » Dialectologia electoral

Dialectologia electoral

Clar i seré com un matí de primavera, anava jo el dia dels Músics per l’alcoiana Alameda. Plàcid camí cap al dinar amb què obríem les festes, que va ser brutalment sotragat per una terrible visió. Dels fanals de l’avinguda penjaven cartells del candidat socialista a l’alcaldia, comminaven el vianant a votar-lo “PERQUÈ GUANYI ALCOI”. “Guanyi? Guanyi? Com guanyi? És que Alcoi és Catalunya? No, no, ja vaig passar per això fa anys i em va costar molt desenganxar-me”. Sort que Víctor m’acompanyava; els amics, els amics, si no fóra pels amics: “Tranquil, Jordi, no estàs sol; no tornaràs a caure”. Passada la festa més gran, veig que el PSOE de Sant Vicent del Raspeig conjuga guanye, però erra en el topònim: “PERQUÈ GUANYE SAN VICENTE”. I, per a acabar-ho d’adobar, els socialistes d’Alacant feien de nit i envidaven la resta: “PERQUÈ GUANYI ALICANTE”. No dic mentida, cliqueu en la imatge si voleu vore-ho més gran:

I d’autonòmiques a generals, de la descurança a la mancança. Ni PSOE ni PP se’n recorden del valencià en esta campanya. Tan combativa i proletària com li hauria quedat, a Rubalcaba, la traducció “LLUITA PEL QUE VOLS”. Per estes contrades meridionals són comptades, cirscumstancials les consignes en la llengua pròpia. El PCPE ho reclama “TOT PER A LA CLASSE OBRERA” i Esquerra Unida ordena “REBEL·LA’T”. Les dos formacions ho fan en bilingüe; Cayo Lara diu “REBÉLATE” i em recorda —no ho puc evitar— al mític Rafael Conde, “el Titi”. M’imagine el candidat a president cantant… “Rebélate, rebélate, ser comunista no es delito, no lo calles y lanza el grito […] No vivas más oprimido, busca tu felicidad, que aunque muchos te critiquen el que lo prueba repite, yo no sé por qué será”.

Els amics de l’altra Esquerra s’expressen en autèntica llengua valenciana: “ACTUA AMB INDEPENDÈNCIA”. I nosaltres, Compromís-Equo, que parlem com tu, sentim com tu, estimem com tu… perquè SOM COM TU.


9 Comments

  1. No ho entenc …

    Et molesta que s’empri una forma dialectal del català què no és la teua?

    Hi ha gent que li pot molestar que la força pretesament hegemònica del valencianisme faça campanya en espanyol i que preferisca pactar abans amb partits espanyols què no amb els amics de l’altra esquerra com tu dius 😉

  2. Si tenia dubtes, després de llegir el teu inteligentíssim article, ple d’ironia i d’intel.ligent savoire faire, votaré, sense dubtes, la teua proposta.
    (No sé perqué he ajuntat ironia i intel.ligent: La ironia és patrimoni de la intel.ligència. I en alguns casos en denota moooooooolta. I punt.)

  3. A Alcoi sí que han utilitzat el valencià en els seus cartells, el PSOE. No obstant això, l’ús que aquest partit fa de la nostra llengua és tan pobre que em sembla que no ho hauríem de tindre-ho en compte.
    El fet d’utilitzar altres formes dialectals sempre és enriquidor encara que no sé si una campanya electoral és el moment més adient.

  4. Hahahahaha,

    Encara recorde una vegada que va caure una bona nevada per les nostres comarques del sud. Almenys per a mi, pobre alacantí reconvertit en sequet però sanet, m’ho va semblar.

    El cas és que la Carrasqueta – Checkpoint Charlie per als nascuts més enllà del Barranc de la Batalla – va quedar tallada i en conversa telefònica et vaig dir:

    – “Ei moniato, que Alcoi s’ha quedat incomunitat del món”.

    I em contestares una mica com els britànics una vegada que les comunicacions entre l’Europa continental i les illes britàniques es van tallar:

    – “No, Hèctor, el món s’ha quedat incomunicat d’Alcoi”.

    Així les coses i una vegada constatat que els de Bilbao naixen ons els rota, crec que en aquesta ocasió, sí que t’hauré de donar la raó.

    Això dels cartells només denota l’afecte que li tenen al valencià. Si realment te l’estimes, intentes no maltractar-lo. Propose redacció alternativa per al cartell de la – per altra banda una bona amiga – Elena Martín.

    “Perquè a Alicante le vaya chévere” (i ja posats que ho patrocine Vueling)

    En definitiva, que no em vinguen ara els del PSPV-PSOE a dir-me “Hèctor, si en el fons, som com tu”. Perquè no colarà..

    Salut, alcoianet. Ja saps que els de la capital us volem molt, als highlanders 😉

  5. Està clar que l’interés del PsoE per la llengua és minúscul i interessat, per no dir inexistent, i particular. El que no tinc gens clar és el perquè ahir l’acte del Compromís a Elx després de tres paraules en valencià continuà en castellà. No us puc dir més, vaig abandonar la sala. Indignat.

    Si aquest és el camí que agafem pense que m’estic enganyant de vaixell. Compartisc que s’use el castellà a poblacions castellanoparlants però no a la resta.

  6. Amb retard, ho sé, però no em puc estar de dir-hi la meua. L’entrada m’ha agradat moltíssim, Jordi. T’ho he dit milanta vegades i t’ho repetisc: escrius meravellosament. Ara bé, el comentari d’Hèctor l’ha acabat d’arredonar: xe, si m’he rist. Talment: vos he imaginat a tots dos dialogant i m’he p… de riure. Boníssims!

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *