Home » General » EQUO i el protomàrtir

EQUO i el protomàrtir

La matinada del 13 de juliol de 1936, un grup de paramilitars d’esquerra va segrestar i matar José Calvo Sotelo, diputat i líder del partit monàrquic Renovación Española. Venjaven així la mort del tinent José Castillo, membre de la Unión Militar Republicana Antifascista, a mans d’un escamot de falangistes o requetés, tant fa. Diuen que l’assassinat de Calvo Sotelo va ser el detonant de l’Alzamiento Nacional, que volia ser un colp d’estat de tres dies i acabà sent una guerra civil de tres anys. Amb la intensitat mística i castrense que els caracteritzava, els colpistes atorgaren a Calvo Sotelo el títol de Protomártir de la Cruzada i, després de guanyar la guerra, van posar el seu nom a un munt de carrers i places, una de les quals, per cert, continua dient-se així en ple centre d’Alacant.

Si, en comptes d’haver mort tràgicament pel juliol de 1936, Calvo Sotelo visquera feliçment en este juliol de 2012, podria ser perfectament d’Equo. Ja sé que era monàrquic, elitista, catòlic, dretà, filofeixista i segurament caçador. També és probable que la dona i la filla tingueren abrics de pell, però hi ha un altre element que hem de valorar: Calvo Sotelo és qui va enunciar, per primera vegada, aquella sentència segons la qual preferia una Espanya “antes roja que rota”. Doncs bé, és justament el que ens oferix Equo: una Espanya roja, verda, rosa, morada, gris… però íntegra, unida, indissoluble i eterna tal com la volia Calvo Sotelo. I és que el congrés d’Equo, ja ho deveu saber, va votar en contra de reconéixer la plurinacionalitat de l’estat espanyol i el dret d’autodeterminació.

Això ens ha deixat bocabadats a molts; supose que especialment a l’amic Joan Baldoví, militant del Bloc i diputat al Congrés per Compromís-Equo. Mònica Oltra ha eixit del pas dient que “Hem de veure com queden els documents”, però que “el que el congrés vota significa el que significa”. En el súmmum de la incoherència discursiva, Mireia Mollà afirma que no hi ha “una confrontació ideològica” i que per a ells, part integrant del projecte de López de Uralde, “no influeix el que diga Equo”. Xica, Mireia, si no saps què dir, fes com Enric Morera: calla. Per mi, Juantxo i els seus fardatxos tan moderns i globals —“por el planeta…” llegíem en el lema del conclave— se’n poden anar ara mateix a la Joy Eslava o l’atol de Mururoa —caben de sobra en qualsevol dels dos llocs— i passar allà la resta de la seua vida política. Entre copes o crancs, potser arribaran a entendre que no cal ser nacionalista per a assumir el dret d’autodeterminació, n’hi ha prou amb ser demòcrata.


10 Comments

 1. Veus com sí que sabies què dir?
  Redó, molt bo. I saps que jo t’escatime molt les adulacions 😉
  Una abraçada, que serà l’únic que ens quedarà íntegre d’ací a poc.

 2. O potser sí que cal ser nacionalista … español, per no entendre el dret dels qui no són ells.

 3. Això de la Joy Eslava ha estat bé 😀 Per si hi ha algú despistat: dir que l’assassinat de Calvo Sotelo no va ser determinant, com va vendre la propaganda franquista. Els preparatius per donar el colp d’estat ja estaven dies abans. Tal volta va facilitar les coses.

 4. encara vos passa poc …

  els “bloqueros” hauríeu d’estar 10 anys menjant paella vegetariana amb arròs integral per haver donat tot el joc polític que li heu donat a aquests espanyolets …

  i els d’Iniciativa … tota la vida purgant amb els comunistes i ara tornen a caure al mateix sac, si és què …

  ara mateix estic escoltant l’Ovidi

  El mon no avança, gira !!

 5. No és qüestió ni de dreta ni d’esquerra, és cultural: la llengua que parlen i les que no parlen, les teles que miren, els llibres que els feien llegir a escola, els seus periòdics, el seu paisatge, “sus cojones”, la manera que tenen de relacionar-se, de saludar-se, de caminar, d’estar drets, de parlar amb la dona, amb els fills, de vestir-se, la gomina, la corbata, la samarreta de tirants, el passota, el guai… són uns bastards que ens volen exterminar com siga, a escopetades o amb floretes, o robant-nos per a deixar-nos en la misèria i de pas viure a costa nostra.

  (Jordi, ets un incendiari. Vegila, que hi ha molta brossa al bosc!)

 6. I què calia esperar, d’uns que ja des del nom anuncien que raonen pitjor que els cavalls? A veure si Baldoví i la resta s’ensenyen que si el partit que donà la llibertat a Irlanda es deia Sin Feinn, “nosaltres a soles”, era per algun motiu.

 7. I encara més: Duran i Lleida diu que Catalunya, Euzkadi i Galicia són les úniques tres nacions amb dret a tele. Vos busqueu uns amics de viatge, fills meus…!!!

 8. S’equivoca aquesta gent d’Equo, com s’equivoca el PSOE cada vegada que vol ser més espanyol que el PP, no els guanyaran per aquí. Una altra cosa és que se senten espanyols i ho demostren. No és el nostre cas. Bon vent i barca nova! (per a nosaltres).

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *