Home » General » La Vila Joiosa

La Vila Joiosa

A Marta de Betània se la sol pintar afaenada amb el treball domèstic, mentre la seua germana Maria, plàcidament asseguda, escolta el que diu Jesucrist; l’una representa la vida activa i l’altra la contemplativa. A més del que diuen els evangelis, la Llegenda àuria sosté que, després de l’ascensió, Marta i els seus germans se n’anaren de Palestina a les Gàl·lies i que, en l’actual ciutat occitana de Tarascon, Marta fou requerida per a acabar amb la tarasca, un monstre horrible de sis potes que, com tots els monstres horribles, es dedicava principalment a devorar innocents. La santa s’encarà a la fera, l’arruixà amb aigua beneïda —el salpasser és un dels seus atributs— i la deixà més mansa que un moix. Per faenera, Marta és patrona de l’hostaleria i les mestresses i per haver domesticat la bèstia se la invoca contra marits infidels i difícils.

Santa Marta és també patrona de la Vila Joiosa, per haver impedit un atac otomà en 1538. Però, ben mirat, també podria ser patrona de vilers i vileres per la seua condició de bèsties, tarasques de dos potes impossibles d’adondar. Així és, la gent de la Vila, i en general de tota la Marina Baixa, té fama d’animalota, de festera, de joguera sense mida, d’absenta beguda a raig. Altea vol ser més fina i artista, blanca de llum i de calç, però no se’n salva pas; Benidorm és compte a banda: burrera internacional. Per això, m’encomaní a santa Marta quan fa tres anys vaig anar a vore el famós desembarc; a la Vila, en plena festa i a les cinc de la matinada, qualsevol barbaritat era possible. Però no, la gent estava bastant sencera i l’espectacle compensa l’esforç de matinejar. Serà demà, dissabte 28 de juliol, la gran naumàquia d’enguany; després l’ambaixada mora i, en acabant, a esmorzar.


4 Comments

  1. Collons Jordi! Quina fal.lera t’ha agafat amb això dels sants, les santes i la mare que les parí totes juntes! A casa no sabem res de sants, vivim amb eixa dolça tranquil.litat de no pecar mai contra l’església i els seus manaments. L’únic que coneixen els xiquets és “Santa Claus”, patró de “El Corte Inglés”. Potser anirem a l’infern, si és així, allí ens vore’m. Però mentrestant, podries deixar de tocar allò que no sona amb les teues dèries teològiques –cripto-catequistes? Gràcies.

  2. M’ho pareix a mi o la Marta està prou més bona que la seua germana Maria? No sembla mes “racial” la xicota?

  3. És vosté molt sabut, i ho explica tot molt bé. M’han entrat ganes d’anar a la Vila.

  4. Hehe. No se què és pitjor, quan surt la vena fallera o la vena de “beatet” salesià !!! Religió i absenta a banda les Marines sempre valen la pena !!

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *