Home » General » Sant Blai gloriós

Sant Blai gloriós

Quan tossíem molt, l’avi Paco repetia “Sant Blai gloriós, emporta’t el xiquet i deixa-mos la tos”. Jo sé que volia justament el contrari i els néts no li tenim en compte l’erro en la deprecació perquè, per a un cenetista com ell, això d’encomanar-se a un sant ja era molt demanar. Potser és costum invocar el sant amb este joc d’oposats. Mireu, si no, en el goig de la dreta com els caçadors de Vallada li canten “emporta’t la dona i deixa’m el gos”.

Després del prec, venia el timó, que és antisèptic, pectoral i expectorant, o la infusió que tocara, que l’avi era aficionat a les plantes sanadores i el pastador de sa casa un herbolari assortit. Des de Saix fins a Borriana, del Ràfol a Bocairent, els valencians celebrem sant Blai, en llengua catalana i en l’altre vulgar que parlem.

Falten encara uns quants dies perquè ens arribe la festa, que és el 3 de febrer, però fa fred i el vent bufa (blasen diuen en tedesc) i potser teniu mal de gola, que és hivernal patiment. Encomaneu-vos a Blai i feu-vos un timonet, que entre una cosa i l’altra allunyaran el turment, la tos, el gos, la dona, l’home i el que meresca espavent.


5 Comments

  1. La versió que jo escoltava del meu avi, curiosament tambè de la CNT tot i que no militava quan jo era xiquet per raons òbvies, era la següent: “Sant Blai gloriós deixa la xica i emporta’t la tos”

  2. Jordiet,

    Has de saber que el 3 de febrer, a part de sant Blai, és sant Òscar també…

  3. En l’hospital celestial el quadre mèdic era de primera, ¡faltaria més!: els sants metges Cosme i Damià com a generalistes, sant Roc i sant Job per a la pesta i la lepra, respectivament, santa Llúcia en la secció d’oftalmologia, Santa Àgata/Àgueda en la de mamografies, sant Vito contra el tarantisme o tremolor crònica, sant Antoni contra l’ergotisme… i sant Blai per a la tos. ¡Com Déu mana!

  4. No serà ” Sant Blai gloriós que et cure la tos”? de tota manera. els ulls del Gran Duc, el fan veure Saix i Burriana i Gorga et queda oblidada.
    Recorda la dita Gorga-París i Londres

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *